Briefing

Her er de 10 vigtigste nyheder fra Finans onsdag morgen

Få et hurtigt overblik over nattens og morgenens vigtigste nyheder.
 

S-formand har præsenteret aftaletekst om retningen for en ny regering. Socialdemokratiet, SF, De Radikale og Enhedslisten landede sent tirsdag aften en aftale, der gør Mette Frederiksen til statsminister for en S-regering. Under overskriften »Retfærdig retning for Danmark« udstikker den 18-sider lange aftale mellem Socialdemokratiet og rød blok en politisk retning for en S-regering, der blandt andet byder på et forbud mod topskattelettelser, mens døren åbnes for mere faglært, udenlandsk arbejdskraft. Her er hovedpunkterne i aftalen.

Mette Frederiksen: Jeg holder fast i paradigmeskiftet. Ifølge Mette Frederiksen (S) er det lykkedes at fastholde en »bred« udlændingepolitik i aftalen om en ny regering. »Vi har fortsat et fokus på hjemsendelse og midlertidighed,« siger hun. Der er dog også steder, hvor S-regeringen vil lempe. Og så bliver den meget omtalte ø for afviste kriminelle udlændinge, Lindholm, droppet - uden at der er et alternativ.

Nordea sælger fonde, der står til at give tab for kunderne. To obligationsfonde i storbanken Nordea er så dyre, at kunderne står til at tabe penge, når banken sælger investeringsproduktet. Dermed står Nordea bag et gebyr-trick, der ifølge en ekspert ligner det, som mandag fik Danske Banks bestyrelse til at fyre bankdirektør Jesper Nielsen. Og som samtidig har fået både Finanstilsynet og bagmandspolitiet til at gå ind i sagen.

Danske business angels scorer rekordhøj gevinst. De virksomheder, der blev solgt i 2018, gav i gennemsnit pengene igen 4,5 gange, viser en kortlægning fra organisationen Danish Business Angels. Det er rekord. Samlet er der på tre år investeret over en halv mia. kr.

To danske resturanter blandt verdens fem bedste. Danmark viste endnu engang, at det ligger i det gastronomiske førerfelt ved tirsdagens kåring af verdens bedste restaurant. Den genopståede danske restaurant Noma fik en placering som nr. 2. Og Danmarks eneste tre-stjernede Michelin-restaurant, Geranium, fik en femteplads ved World's 50 Best Restaurants 2019. En fremgang fra sidste års 19. plads.

Robotterne kommer. Siden årtusindskiftet er antallet af industrirobotter i verden tredoblet til 2,25 mio., og trenden viser en endnu kraftigere vækst i de kommende år. Antallet ventes at blive næsten tidoblet til 20 mio. i 2030 – heraf alene 14 mio. i Kina, fastslår rådgivningsvirksomheden Oxford Economics i en netop offentliggjort rapport.

Favorit til premierminister-posten tror på brexit med aftale. Boris Johnson, der er favorit til senere på sommeren at blive britisk premierminister, siger til BBC, at han »ikke et øjeblik tror, at Storbritannien vil forlade EU uden en aftale.« Johnson konstaterer dog, at den aftale, som premierminister Theresa May har lavet med EU, er død. Derfor skal EU være villig til at finde en ny aftale, navnlig om Nordirlands rolle. Noget, som EU tidligere har afvist. (BBC)

Harboe-satsning i Estland giver minus. En ekstraordinær nedskrivning på aktiviteterne i Estland gav underskud hos Harboes Bryggeri i det seneste regnskabsår, på trods af at omsætningen voksede. Her fremgår det også, at Harboes estiske bryggerivirksomhed AS Viru Ölu gennem flere år har været påvirket af en negativ markedsudvikling med faldende afsætning på de lokale markeder. (Ritzau Finans)

Der er godt gang i boligmarkedet i øjeblikket, og landet over går det hurtigere med at få solgt husene. Det afspejler sig i den gennemsnitlige salgstid for villaer og rækkehuse, der i årets første kvartal med 163 dage på landsplan ligger på det laveste niveau for perioden i de seneste ni år. (Boliga)

København rasler ned af en meget dyr liste med 209 byer. København overgår både Stockholm, Oslo og Helsinki med flere længder, når det gælder kåringen som den dyreste by i Norden at være udstationeret i. Det fremgår af den årlige Mercer-undersøgelse, som ranglister verdens 209 dyreste byer.
 

Har du fået overblikket? Du kan også få de vigtigste nyheder direkte i mailboksen eksklusivt udvalgt af vore redaktører ved at tilmelde dig vores morgenbriefing.

BRANCHENYT
Læs også