Briefing
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Irsk sundhedsmyndighed har lukket it-systemer efter cyberangreb

Dansk minister følger irsk hackersag i sundhedssystemet, som ikke påvirker Irlands vaccinationsprogram.

Angrebet betyder bl.a., at et hospital for gravide i hovedstaden, Dublin, aflyser de fleste patientaftaler fredag. Arkivfoto: Kacper Pempel/Reuters

Den irske sundhedsmyndighed (HSE) har fredag lukket alle sine it-systemer. Det skal beskytte systemerne, der er blevet udsat for et omfattende cyberangreb.

Det oplyser HSE på Twitter.

- Vi har taget de nødvendige forholdsregler og lukker alle vores it-systemer for at beskytte dem fra det her angreb.

- Vi undskylder for de gener, det måtte give patienter og offentligheden, skriver sundhedsmyndigheden.

Den oplyser, at vaccinationsprogrammet ikke bliver påvirket, da det kører på andre systemer.

Der er tale om et såkaldt ransomwareangreb. Det indebærer typisk, at computere bliver inficeret med ondsindet software, som bliver downloadet ved at klikke på et link i en e-mail.

Efter klikket bliver brugere lukket ude af systemet og mødt med et krav om løsepenge for at genoprette computersystemet.

HSE-chef Paul Reid fortæller til det irske medie RTE, at angrebet er rettet mod centrale servere. Det påvirker derfor ikke udstyr på hospitalerne. Man er endnu ikke blevet mødt med et krav om løsepenge, oplyser han fredag formiddag.

Angrebet betyder, at et hospital for gravide i hovedstaden, Dublin, aflyser de fleste patientaftaler fredag.

Paul Reid oplyser til RTE, at patienter ellers som udgangspunkt fortsat skal møde op til deres aftaler på hospitaler.

Den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), følger med interesse sagen. Hun kommer snart med et udspil på cyberområdet med fokus på kritisk infrastruktur. Altså heriblandt sundhedsvæsnet.

- Cybertruslen mod Danmark er høj, og det her angreb mod det irske sundhedsvæsen understreger, hvor kyniske de cyberkriminelle er, siger Bramsen til Ritzau.

- Vi taler om menneskers helbred. Vi taler om mennesker, som i værste fald kan dø, hvis ikke de systemer, der sørger for, at man kan komme på hospitalet og kan få den rette behandling, virker, siger hun.

Bramsen understreger, at Danmark generelt klarer sig godt, når det gælder cybersikkerhed. Men for at være på forkant med udviklingen skal området prioriteres endnu mere, mener hun.

- Denne trussel er vokset massivt, bare i den tid jeg har været forsvarsminister, siger Bramsen, der ikke har kendskab til angreb som det i Irland på dansk grund.

- Men det er et faktum, at danske virksomheder og myndigheder dagligt udsættes for enten angreb eller forsøg på angreb, siger Bramsen.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

Læs også