Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Dyrere gæld kan give flere konkurser | Disse lånere får den største regning i 25 år | Bankernes prisforskelle vokser kraftigt

GODMORGEN

En hektisk uge med et væld af regnskaber og et folketingsvalg nærmer sig sin afslutning. Men inden Danmark trækker weekend-stikket, skal vi lige have klaret fredagen, og den starter med en nyhedsopdatering.

Nyheder

Dyrere gæld kan give flere konkurser

Det bliver stadig sværere for pengetrængende virksomheder at skaffe kapital, fordi investorerne skruer kraftigt ned for risikoen. Virksomheder med en relativt lav kreditværdighed kommer i bedste fald til at betale dyrt for at rejse penge ved at udstede erhvervsobligationer.

Illustration: Anders Thykier

Bankernes prisforskelle vokser. Bankernes reaktioner på Nationalbankens renteforhøjelser er vidt forskellige. Det har fået rentespændet på udlån til private til at stige, så der er større forskel på billigste og dyreste tilbud end normalt.

Disse lånere får den største regning i 25 år. Det er ingen overdrivelse. De voldsomme rentestigninger på flekslån er historiske. Den ekstra renteregning, som flekslånerne får til januar, er således den højeste i 25 år, viser en analyse fra Realkredit Danmark.

Novo og rivalerne danner fælles front i ambitionen om at sænke branchens miljøbelastning. Aftalen indeholder en lang række forskellige tiltag, men et af de vigtigste er, at selskaberne vil finde en fælles standard for, hvad leverandører skal levere.

Genmab løfter forventningerne til 2022. En styrkelse af dollar og en fortsat stærk salgsudvikling for kræftmidlet Darzalex kastede torsdag aften endnu en opjustering af sig fra den danske biotekkæmpe Genmab.

Valg

Lidegaard ny leder for De Radikale. Martin Lidegaard overtager posten som ny politisk leder for De Radikale efter Sofie Carsten Nielsen. Det fortalte partiet på et pressemøde torsdag aften.

Regeringsforhandlinger begynder klokken 8.00. Socialdemokratiets formand og fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) indleder regeringsforhandlinger fredag klokken 8 på Marienborg.

S-ministre tabte flere stemmer, end de vandt. De nyvalgtes personlige stemmetal er talt op, og de afslørede, at S-regeringens ministre har fået både store vælgerlussinger og -belønninger.

Det skriver andre

Virksom­heder og offentlig sektor jagter 27.300 nye ansatte. Friske tal viser, at arbejdsmarkedet stadig er mere rødglødende end både før og under coronakrisen. (Børsen - låst artikel)

SF’ere giver regeringsprojekt med Løkke en kold skulder. Det kan koste SF livet, hvis partiet går ind i et regeringssamarbejde hen over midten, lyder advarslen fra partiets bagland. (Jyllands-Posten)

Billige grøntsager storsælger. Gulerødder, æbler og andre frugter og grøntsager har den seneste uge været 25 pct. billigere i Coop 365. Det svarer til en fjernelse af momsen og har betydet, at salget af de to kategorier er steget med henholdsvis 144 pct. på grønt og 123 pct. på frugt. (FødevareWatch)

Nedtæl­ling for Kåre Schultz. Den danske medicinalboss vil helt sikkert forlade den daglige ledelse i Teva inden for et år, siger han, men han vil fortsætte i bestyrelsen. (Børsen)

Gik du glip af...

... torsdagens store regnskaber, så får du her et udpluk af topchefernes reaktioner oven på årets første ni måneder.

  • André Rogaczewski, Netcompany : Husk at have fingeren på pulsen - ellers bliver du snart tabt. Det går nemlig stærkt nu. Det er det bedste råd, topchefen har til alle de danske virksomheder, som forsøger at holde skruen i vandet i det, han selv beskriver som et »ret turbulent år.« Netcompany selv fik vendt skuden og kom ud med pæne tal, hvilket betød at aktien steg med raketfart.
  • Ester Baiget, Novozymes: Konturerne til fremtidens Novozymes begynder efterhånden at stå klart. Efter i stribevis af år at have misset vækstmål og skuffet markedet er det danske biotekselskab ved at finde sig til rette på et væsentligt højere niveau end længe set. »Vi har nået et vækstniveau, der ikke er set i Novozymes i mange år, men vi er ikke på et niveau for væksten, der udtrykker det fulde potentiale,« siger Ester Baiget, adm. direktør i Novozymes.
  • Michael Rasmussen, Nykredit: Nykredit har skabt et nyt guldæg. Nykredit-koncernens topchef er tilfreds med, at udlånet og indtjeningen fra Nykredit Bank nu overstiger Totalkredits. Det har selskabet arbejdet på i otte år. »Det er nøjagtigt den transformation af Nykredit, som vi søsatte allerede tilbage i 2014 med strategien Winning the Double, fordi vi gerne vil diversificere forretningen og indtægtskilderne.«

Michael Rasmussen er topchef i Nykredit. Han er glad for udviklingen i realkreditkoncernen. Foto: Arkiv

Årets ejerleder

Ud med alle mellemledere, mens medarbejderne selv er med til at definere kollegernes mulige lønløft og træffe økonomiske beslutninger. Sådan lyder nogle af værktøjerne hos ledelsen i det danske e-handelsfirma Vertica med hovedsæde i Aarhus. En vækstvirksomhed med nu 130 ansatte, der arbejder med digitale løsninger i onlinehandel for en lang række danske virksomheder, og hvis leder og adm. direktør Jeppe Hansen er kåret som ”Årets Ejerleder 2022” i Østjylland.

Adm. direktør Jeppe Hansen er kåret som årets ejerleder 2022 i Østjylland. Foto: Stine Schjøtler

Interview

Der er langt til tidligere tiders rekorder for Arp-Hansen, som med op mod 5.000 værelser er hovedstadens suverænt største hotelkæde. Hotellerne har fortsat mange tomme værelser, og når de lejes ud, så er priserne ofte markant lavere. Alligevel er Dorte Krak ganske godt tilfreds. Hun har i næsten 20 år har stået i spidsen for kædens 12 hoteller og to luksushostels, og hun er optimistisk, efter at hotelmarkedet har fået et hurtigere comeback, end hun havde forestillet sig.

Dorte Krak, adm. direktør i Arp-Hansen Hotel Group. Foto: Arkiv

Finans fakta

Det kører den forkerte vej i Danmark. EU har grønne ambitioner om at langt mere gods skal transporteres med tog. I en lang række medlemslande går det nu efter planen, men nye tal viser, at udviklingen herhjemme går den forkerte vej.

Foto: Colourbox

Dagens profil

Anders Holch Povlsen fylder rundt med mod på meget mere forretning. »Lysten er stor, og det er energien heldigvis også.« Uanset om der søges digitalt på rekordregnskab i en international milliardkoncern med salg af tøj, den førende landejer i Skotland, bagmand til en grøn fond i Afrika eller listen over verdens mest velhavende erhvervsfolk, dukker navnet på én bestemt dansker op: Anders Holch Povlsen. I dag fylder han 50 år.

Anders Holch Povlsen blev i 2019 ramt af en tragedie, da tre af hans og ægtefællens fire børn blev dræbt i et terrorangreb på Sri Lanka. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Dagens tal

44,1

Så mange af Folketingets medlemmer er kvinder efter det nye valg. Og det er faktisk rekord. Ved valget i 2019 var andelen af kvinder 39,1 pct. blandt de 179 folkevalgte.

Børs

Wall Street dykkede torsdag. Teknologiaktierne fortsatte torsdag med at være under pres på aktiemarkedet i USA, hvor flere andre sektorer til gengæld viste bedre takter. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Lobbyorganisationen Dansk Erhverv måtte for nylig tage imod en del røg for at lancere sloganet ”Danmark er en virksomhed”. For det er Danmark jo ikke. Næh, velfærdsstaten Danmark er nærmere et forsikringsselskab end en produktionsvirksomhed.Og desværre blev resultatet af folketingsvalget så porøst, at det er skidt nyt for et erhvervsliv, der efterlyser stabilitet, skriver Finans’ chefredaktør Steen Rosenbak.

Det sker i dag

  • Erhverv: Djurslands Bank og Huscompagniet kommer bl.a. med regnskab for tredje kvartal.
  • Erhverv: Norwegian kommer med passagertal for oktober.
  • Statistik: Danmarks Statistik udgiver tvangsauktioner for oktober 2022.
  • Statistik fra udland: Tyskland kommer med fabriksordrer for september, Japan, eurozonen og Tyskland kommer med PMI-tal for oktober, og USA kommer med arbejdsløshed, jobskabelse , lønstigninger og jobrapport for oktober.

PS...

To mænd i deres bedste alder kan med rette give hinanden et diskret high five og sige: »We did it!« Stifterne af firmaet 3Shape Tais Clausen og og Nikolaj Hoffmann Deichmann katapulterede sig nemlig ind på den seneste opgørelse over listen med Danmarks rigeste. Begge har det seneste år skrabet mere end 10 mia. kr. til formuen, og det sender dem op som nummer henholdsvis otte og 10 på listen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.