Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Festen er slut: Fragtpriserne styrtdykker | Danske virksomheder kan få afgørende fordel | Interessen for afdragsfrie lån er vokset eksplosivt

GODMORGEN

Velkommen til en uge, hvor december og dermed julemåneden med al dens hektik og traditioner for alvor banker på. Men vi starter med ugens første nyhedsoverblik fra Finans. God læselyst!

Nyheder

Festen er slut: Fragtpriserne styrtdykker

Voldsomme prisfald kan nu ramme Mærsks containerforretning på det værst tænkelige tidspunkt. Fragtraterne er faldet i 24 uger i træk. Og både hastigheden og timingen for faldet er historisk. Det sker, netop som store dele af kontrakterne mellem containerrederierne og kunderne, der skal have fragtet deres varer, skal genforhandles for det kommende år.

Efterspørgslen såvel som flaskehalsene i verdens havne er styrtdykket. Det samme er fragtpriserne. Foto: Reuter/Mike Blake/Arkivfoto

Efterspørgslen såvel som flaskehalsene i verdens havne er styrtdykket. Det samme er fragtpriserne. Foto: Reuter/Mike Blake/Arkivfoto

Danske virksomheder kan få afgørende fordel

Kriserne står i kø, og danske virksomheder leder efter besparelser som aldrig før. Lyset bliver slukket, temperaturen sænket og nogle har sågar rykket produktion til weekenden for at spare på udgifter til strøm. Men mens besparelser kan sikre overlevelse på den korte bane, bliver det modet til at turde investere, der kommer til at gøre forskellen fremadrettet, konkluderer en ny analyse.

Tiden efter coronapandemien har givet vilde udsving i danskernes forbrug. Det viser en opgørelse fra Danske Bank. I år har danskerne skruet mere end 90 pct. op for forbruget af fly og rejser, mens elektronik- og møbelforretninger har mistet mere end 20 pct. af deres omsætning.

Køen for at sikre sig et afdragsfrit lån er vokset eksplosivt på to år, og senest i 2023 kan de afdragsfrie lån fylde mere end lån med afdrag, vurderer Realkredit Danmark. I august 2020 bundede markedsandelen på afdragsfrie lån med 43,8 pct. Men siden er det gået stærkt. 48,3 pct. af det samlede udlån er nu med indbygget afdragsfrihed.

For en række forretninger kan det blive et særligt stort problem, at danskerne ser ud til at ville bruge færre penge på julen i år. Nogle er nemlig langt mere afhængige af en god julehandel end andre. Det viser en opgørelse fra landets største bank, Danske Bank. Størst betydning har julen for landets legetøjsforretninger. 24 pct. af hele årets omsætning falder for dem i måneden op til jul.

Iværksættere genopliver konursramt legetøjsmærke. Apropos legetøj, så har de kendte iværksættere Jesper Buch og Casper Blom sammen med det danske selskab Luxkids opkøbt det danske interiør- og legetøjsmærke Fabelab, der tidligere på måneden begærede sig selv konkurs bl.a. pga. svigtende salg. Nu er det så op til Buch, Blom og Luxkids, der står bag flere børnetøjsmærker, at føre Fabelabs forretning videre.

Skandalen om kollapset i den internationale kryptobørs FTX får betydning for det kendte amerikanske basketballhold Miami Heat. Siden sidste år har NBA-teamets hjemmebane således været sponsoreret af FTX, der krakkede tidligere på måneden. Nu er amtet, der ejer arenaen tvunget til at finde et nyt navnesponsorat i jagten på de millioner, der bruges til at bekæmpe vold og til vækstfremme.

Det skriver andre

Det kan være svært at få kunderne til at betale hurtigt. Derfor har mange virksomheder ofter kreditter og betalinger til gode for store beløb, som de nu kan risikere at mangle i en tid med krise og høje energiregninger. Af den årsag ventes danske virkesomheder at videresælge fakturaer og kreditter for mere end 200 mia. kr. for at skaffe kapital. (Børsen)

Bukselommerne viser sig fortsat ganske dybe hos de amerikanske forbrugere på trods af en inflation, der kan tage købelysten fra de fleste. Amerikanerne online-shoppede nemlig som aldrig før, ifølge Adobe Analytics, som dækker køb hos 85 af de 100 mest populære onlineforhandlere i USA. I alt blev der lagt i kurven for 9,12 mia. dollar - svarende til godt og vel 65 mia. kr. (CNBC)

Kræver strengere krav til russiske oliepriser. G7-landene og EU barsler lige nu med et forslag om at indføre et prisloft på russisk olie i omegnen af 65-70 dollar per tønde. Men forslaget er slet ikke ambitiøst nok, ifølge den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj. Derfor foreslår han nu, at prisloftet på russisk olie bliver halveret, så grænsen i stedet kommer til at ligge et sted omkring 30-40 dollar per tønde. (Reuters)

Gik du glip af...

Den bemærkelsesværdige historie om den fynske advokat, der står tiltalt for at frarøve sine klienter et større millionbeløb og samtidig ende med en sigtelse for dokumentfalsk. Læs hele den bemærkelsesværdige sag her.

Advokat Adam Ringsby-Brandt har siddet varetægtsfængslet siden den 1. april 2022. Anklagemyndigheden forventer, at han i næste måned vil tilstå underslæb for et betydeligt millionbeløb. Illustration: Anders Thykier

Advokat Adam Ringsby-Brandt har siddet varetægtsfængslet siden den 1. april 2022. Anklagemyndigheden forventer, at han i næste måned vil tilstå underslæb for et betydeligt millionbeløb. Illustration: Anders Thykier.

Analyse

Arbejdsløsheden er rekordlav. Alligevel er der aldrig flere end nu, som har haft lønsikring. Mere end 400.000 danskere har den, og forsikringsselskaberne fortæller om stor efterspørgsel. Spørgsmålet er, om det er rettidig omhu, eller om de tegner en unødvendig forsikring? For med den gryende krise er fyringsrunderne i stigende grad vendt tilbage. Samtidig presser inflation og høje energipriser mange familiers økonomi, skriver journalist på Finans Lene Andersen i denne analyse.

Lene Andersen er journalist på Finans. Foto: Gregers Tycho

Reportage

Det fik for alvor fat under corona-nedlukningerne, og i Kina har fænomenet skabt milliardærer på ganske kort tid. Liveshows på sociale medier, hvor virksomheder sælger produkter, mens værter fortæller om dem løbende og laver konkurrencer samtidig. Tag med bag kameraet, da detailkæden Normal fik hundredetusinder til at klikke ind på et liveshow under Black Week.

Normal holdte onsdag aften liveevent iAarhus. Foto: Kim Frost

Detailkæden Normal holdt liveevent i Aarhus onsdag aften i sidste uge i forbindelse med Black Week, hvor 240.000 mennesker klikkede ind og deltog. Foto: Kim Frost.

Dagens profil

Det lå ikke nødvendigvis i kortene, da Pia Kirkeskov Andersen voksede op på Grønland og i den lille vestsjællandske by Skælskør, at hun både skulle blive international model gennem mange år og nu ejerleder af et gammel dansk designbrand. Men sådan er det imidlertid gået.

Pia Kirkeskov Andersen, der havde en lang karriere inden for det anerkendte internationale konsulentfirma McKinsey. Men så ville hun arbejde på egen hånd og fik fingrene i det gamle danske designbrand August Sandgren. Hun bor til daglig i London med sine to børn og sin mand, der arbejder i en kapitalfond.

Pia Kirkeskov Andersen bor til daglig i London med sine to børn og sin mand, der arbejder i en kapitalfond. Foto: Brian Karmark.

Dagens tal

5,3

Så mange milliarder kroner donerede investormogulen og -legenden Warren Buffet på den amerikanske helligdag Thanksgiving. Pengene blev bl.a. doneret til Susan Thompson Buffett Foundation, der er en velgørende fond navngivet efter Warren Buffetts første kone samt de tre fonde, som Buffetts børn ejer. Normalt plejer Buffet at lave en sådan donation en gang om året, men ovennævnte er den anden af sin slags i år. Warren Buffet menes at være god for omkring 700 mia. kr. og har tidligere proklameret, at 99 pct. af hans formue skal doneres til velgørende formål ved hans død.

Debat

Verdensbefolkningen vokser dramatisk i disse år. Og dermed også risikoen for uoverskuelige menneskeskabte klimakatastrofer. Derfor må den grønne omstilling gives absolut topprioritet, skriver Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen.

Det sker denne uge

Den kommende uge er startskuddet på december og Nationalbankens halvårlige analyse af Finanssektorens stabilitet. Derudover er der blandt andet regnskaber fra flyselskaberne Easyjet og SAS, samt Twitter, der har fået stor medieomtale den seneste tid i forbindelse med Elon Musks køb af det sociale medie. Få det detaljerede overblik her.

PS...

Der er mange måde at stjæle på. Man kan f.eks. bare få andre til at betale. En storsvindler fra Aalborg har snydt en stribe unge mænd, der endte med at betale hans husleje og tage kviklån, så de endte med at tømme deres egne bankkonti for selv at ende i gæld for i alt 2,3 mio. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.