Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Europæerne risikerer faldende realløn to år endnu | Kryptobørs’ spektakulære kollaps spreder sig | USA: Kina er klodens største trussel

GODMORGEN

I dag afsluttes et længe ventet kapitel i dansk erhvervshistorie, når Højsteret afsiger endelig dom i sagskomplekset om Roskilde Bank, der krakkede tilbage i 2008. Her og nu gælder det dog dagens første opdatering i Finans Briefing Morgen.

Nyheder

Europæerne risikerer faldende realløn to år endnu

Vi har kurs mod en mere sejlivet inflation, højere renter og et større reallønsfald, end markedet i dag forventer. Det fremgår af to nye prognoser for europæisk økonomi fra Deutsche Bank og Goldman Sachs. Årsag: Selvom inflationen er ved at nå sin top i Europa, så kommer den ikke til at falde nær så hurtigt, som mange håber.

Løn er blevet et stort tema i takt med, at priserne stiger - ikke mindst fordi overenskomstforhandlinger snart begynder. Arkivfoto: Christian Lykking.

Kryptobørs’ spektakulære kollaps spreder sig

Kryptobørsen FTX’ spektakulære sammenbrud spreder sig som ringe i vandet, og i disse dage forsøger også kryptoudlånsselskabet BlockFi at undgå druknedøden via en ansøgning om konkursbeskyttelse i USA. BlockFi er ikke alene om at mærke de rystelser, som FTX’ kollaps har sendt igennem industrien. Flere steder er der svaghedstegn.

Chef for den amerikanske centralbank: Rentestramninger kan blive neddroslet i december. Federal Reserve-chef Jerome Powell lægger op til at lempe rentestramningerne. Kampen mod inflationen er langtfra ovre, advarer han.

Kina udgør lige nu klodens største trussel mod en fri og åben verdensorden. Sådan lyder dommen over den asiatiske stormagt i en netop offentliggjort rapport fra USAs forsvarsministerium, Department of Defence (DOP). Den årligt tilbagevendende rapport ved navn (China Military Power Report) kortlægger og vurderer Kinas militære styrker og dets mulige betydning for USAs nationale sikkerhed - og sikkerheden for det internationale system i det hele taget.

Op mod 40.000 danskere har snydt sig selv for fradrag på over 300 mio. kr. Så mange har nemlig indbetalt for meget på deres ratepensioner og dermed ikke fået fradrag for hele indbetalingen. Dermed kommer de reelt til at betale skat to gange.

Det skriver andre

Priserne bliver sat ned på rekordmange lejligheder. Lige nu er antallet af lejligheder med prisnedslag det højeste i mere end ti år. Den hårde opbremsning i økonomien overrasker boligsælgere. (Børsen – låst artikel)

»Bedre sent end aldrig«: Europas julegave til Putin kommer til at gøre ondt. Vestens nølende sanktioner har forlænget krigen i Ukraine, siger en af Ruslands mest fremtrædende krigsmodstandere. Men nu skal det være slut. Efter ni måneders krig gør Europa klar til at trykke på den store sanktionsknap. (Berlingske - låst artikel)

Gik du glip af...

Hvad hvis det lykkes for Elon Musk? Her er Twitters strålende fremtid. Det er en måned siden, at Elon Musk indtog Twitters hovedkvarter med en håndvask. Siden er det gået ekstremt stærkt, med først massefyringer og siden masseopsigelser, store virksomheder, der trækker deres annoncer fra Twitter, store profiler der dropper deres Twitter-konto, og en frygt for, at hele platformen rent teknisk braser sammen. Men her prøver vi at tage de rosenrøde briller på og glemme det kaos, der har udspillet sig hos Twitter. For måske er Elon Musk faktisk helt reelt Twitters redningsmand, der kom lige i sidste sekund?

Var Twitter ikke udråbt til at være død nu? Elon Musk driller på Twitter alle kritikerne, som forudsagde et hurtigt teknisk kollaps efter de massive fyringsrunder. Foto: Ntb/Reuters/Ritzau Scanpix.

Finans fakta

Ikke meget er sluppet ud fra forhandlingerne mellem Socialdemokratiet og Venstre om at danne en fælles regering, men én ting har V-formand Jakob Ellemann-Jensen gjort klart. Nemlig at arbejdsudbuddet skal op, og at det konkret »også« handler om at hæve topskattegrænsen. Det har Finansministeriet så regnet på, for at se, hvor meget effekt det vil have, hvis begge mål bliver indfriet. Tager vi f.eks. topskatten, så vil en forhøjelse af topskattegrænsen med 50.000 kr. betyde, at 119.900 danskere slipper for at betale topskat. Og hæves topskattegrænsen med 100.000 kr., vil knap 200.000 danskere ikke længere skulle betale topskat.

Dagens profil

Han blev som ung nævnt som en mulig kronprins, der kunne gå hele vejen i Danske Bank. Men Thomas Mitchell kom aldrig så langt. Til gengæld nåede han forbi stort set alle andre afkroge af banken, inden han i april i år sagde farvel. Det skete næsten 42 år efter, at han som 17-årig begyndte som elev i bankens filial i Herstedøster.

Thomas Mitchell har haft en lang række direktørposter inden for Danske Bank. Arkivfoto: Charlotte de la Fuente.

Dagens tal

1

Så sølle blev pointhøsten for det danske herrelandshold ved VM i Qatar. Efter et nederlag til Australien i går på 1-0 sluttede den danske indsats før den rigtig kom i gang. 1 var også tallet for det danske mål, der blev scoret under slutrunden, hvor holdet endte på sidstepladsen.

Børs

Centralbankchef vendte aktiestemningen til plus. Beskedne udsving i fortrinsvis i negativ retning blev onsdag aften ændret til store plusser på Wall Street efter rentevenlige udtalelser fra chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell. S&P 500-indeks sluttede med et plus på 3,1 pct., Dow Jones blev løftet 2,2 pct., og det teknologidominerede Nasdaq-indeks steg hele 4,4 pct. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Tidligere i år modtog over 1.500 virksomheder i 30 lande et brev fra de britiske kapitalforvaltere Aviva Investors. Forvalteren har investeret milliarder af kroner i virksomheder globalt har i de senere år presset virksomheder til en grøn omstilling og større bæredygtighed, særligt inden for klima. Aviva står ikke alene. Det gælder f.eks. også kapitalforvalteren BlackRock. Det handler om ansvarlig kapitalisme og om at skabe værdi på lang sigt, også for investorerne, skriver CEO og bestyrelsesmedlem Jeanette Fangel Løgstrup.

Det sker i dag

  • Erhverv: Coloplast og InterMail holder generalforsamling. Twitter kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Statistik: Danmarks Statistik udgiver indvandrere i Danmark i 2022 og kulturvaner for tredje kvartal af 2022.. De Danske Bilimportører kommer med tal på bilsalget for november 2022.
  • Økonomi: Nationalbanken udgiver sin halvårlige analyse af finanssektorens stabilitet. De økonomiske Råd holder konference i forbindelse med rapporten ”Produktivitet 2022.”
  • Politik: Regeringen offentliggør Parallelsamfundslisten i Danmark, der tidligere var kendt som Ghettolisten. Listen dækker over udsatte boligområder i Danmark.
  • Udland: Macron skal på statsbesøg i USA, hvor han torsdag skal mødes med den amerikanske præsident Joe Biden.
  • Andet: Auktionshuset Bruun-Rasmussen har flere kongelige smykker på auktion. Hovednummeret er prinsesse Thyras safirdiadem, der er vurderet til 600.000-800-000 kr.

PS...

Der er blevet længere mellem blink, søde beskeder eller flirtende smil på arbejdspladserne. Faktisk er hver femte blevet mere tilbageholden med at flirte på arbejdspladsen i kølvandet på MeToo-bølgen. Det viser en ny bred undersøgelse blandt danskere i job foretaget af Norstat for sælgernes fagforening Business Danmark. Mens næsten halvdelen (47 pct.) af de 1.220 adspurgte har prøvet at have en flirt med en kollega, har 20 pct. nu skruet ned for charmen på arbejdspladsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.