Briefing

Briefing Morgen:

Mærsk kæmper for ny metrostation tæt på hovedkvarter - kan fordyre byggeri med ukendt milliardbeløb.

GODMORGEN

Sidste hverdag i ugen, som samtidig er sidste dag på World Economic Forums årlige møde i Davos og dagen, hvor Joe Biden kan se tilbage på to år som USA´s førstemand. Her får du dagens første opdatering med alt det vigtigste. 

Står det til Mærsk, skal der etableret en ny metrostation tættere på koncernens hovedkvarter på Esplanaden. Illustration: Anders Thykier

Illustration: Anders Thykier.

Mærsk kæmper for ny metrostation tæt på hovedkvarter - kan fordyre byggeri med ukendt milliardbeløb
A.P. Møller-Mærsk vil indtænkes i hovedstadens næste etape af metro-udbygningen med henblik på at få en metrostation til Esplanaden. Det kan ende med at påføre byggeriet en ekstraudgift i milliardklassen.

Pensionister må vænne sig til større udsving i deres indtægter
Både herhjemme og internationalt bevæger pensionerne sig væk fra kendte ydelser. I stedet for svinger pensionen med værdipapirmarkederne. Det skal danske pensionister også vænne sig til. Men de skal informeres grundigt om, at pensionen kan falde efter et dårligt år, lyder opfordringen fra CBS-professor Svend Erik Hougaard Jensen.

Opråb fra Davos: Vi skal være klar til den næste pandemi
For tre år siden begyndte den globale coronapandemi at buldre frem i Kina, og i dag buldrer endnu et stort udbrud igennem landet. Et eksempel på, at man fra politisk side ikke må miste fokus på pandemier. Inden den næste globale pandemi kommer rullende, lyder budskabet fra årsmødet i World Economic Forum.

Ørsted fremlægger foreløbigt regnskab med stort plus
Danmarks største energiselskab forventer et driftsresultat før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 21,1 mia. kroner for 2022. Det er en stigning på 5,3 mia. kr. sammenlignet med 2021.

Klager over millionregning
Energinets producentbetalingsmetode er i strid med EU-retten. Det mener en lang række udviklere af solcelle- og vindmølleparker, som nu har indleveret en officiel klage til Energiklagenævnet, skriver EnergiWatch. Klagen går på, at det tilslutningsbidrag, som Energinet fra 1. januar i år opkræver, er i strid med EU’s transmissionsafgiftsforordning.

Internationalt

Netflix overgår forventninger og sikrer sig flere brugere
Streamingtjenesten er nu oppe på at have mere end 230 millioner abonnenter, viser regnskab for fjerde kvartal. Samtidig træder medgrundlæggeren af som topchef, skriver Reuters.

Microsoft i kæmpe fyringsrunde
Rygterne har allerede svirret de seneste dage, men nu står det klart. Microsoft har som den seneste af de store amerikanske tech-giganter været ude og varsle nedskæringer som følge af de svære og usikre tider i den globale økonomi, skriver The Guardian. Og der er tale om en betydelig nedskalering. Således varsler Microsoft, at ikke mindre end 10.000 jobs bliver nedlagt til marts. 

Studerende får blokeret TikTok
Kampen i USA for at begrænse eller helt få elimineret den hyper populærer IT platform TikTok, tager til i styrke, skriver CNN Business. De studerende på det store Universit at Texas nu må se langt efter at bruge mediet på universitetets område. På ordre fra statens guvernør har universitet valgt at blokere for brugen af TikTok. 

Portræt

Foto: Christian Lykking.

Har hjulpet 150 kolleger med misbrug: »Der er en kæmpe berøringsangst«
HR-konsulent i Danske Bank Robert Dige er blevet kaldt »det mest frastødende menneske« af ansatte i banken, der kommer til samtale hos ham.

»Men så er de alligevel kommet tilbage og har sagt: ”Tak, fordi du reddede mit liv.” Når man har oplevet det et par gange, får man en anden holdning til det,« fortæller Robert Dige.

I over 20 år har han som en del af Danske Banks misbrugskorps været med til at hjælpe mere end 150 misbrugere.

Kommentar

Hov, måske er vi på vej ud af den økonomiske krise på rekordtid
Her går det godt. Finansmarkederne har genvundet humøret, aktiekurserne stiger, og selv krypto-investeringer begynder så små at kravle opad på værdistigen.

På bare en uge er flere økonomer begyndt at øjne håbet om en blød, økonomisk landing, og de signaler har investorerne i hvert fald på kort sigt taget til sig. Paradoksalt nok er vendingen sket i en uge, hvor depressive meldinger i hobetal strømmede ud fra erhvervselitens topmøde hos World Economic Forum i Davos, skriver chefredaktør på Finans´ Steen Rosenbak. 

Børs

Det sker i dag

  • Erhverv: Den svenske elektronikkoncern Ericsson kommer med årsregnskab.
  • Erhverv: Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, er på et landsdækkende roadshow for at informere virksomhederne om nye, omfattende bæredygtighedskrav fra EU. Fredag er der sidste stop på turen i København.
  • Statistik: Danmarks Statistik kommer med tal på beskæftigede ved bygge og anlæg for 4. kvartal 2022 samt beskæftigelse for lønmodtagere for november.
  • Indland: Kronprins Frederik står i dag for uddelingen af Industriens Fonds Iværksætterpris 2022 ved Danish Tech Challenge Award Show.
  • Politik: Folketingets Europaudvalg mødes fredag.
  • Udland: Fredag er det to år siden, at Joe Biden blev indsat som USA’s præsident.
  • Statistik fra udland: Japan kommer med forbrugerpriser for december, Tyskland kommer med producentpriser for december, mens USA kommer med tal for salg af eksisterende boliger i december.

PS...

Sprinterikon snørret for millioner
Selvom man har tjent millioner på sin evne til at spurte fra alle sine konkurrenter, kan man stadig godt blive løbet om hjørner med. Det må den tidligere supersprinter Usain Bolt nu se i øjnene, efter han pludselig opdagede, at der er forsvundet op mod 87 mio. kr. fra en konto hos et privat investeringsfirma i Jamaica. Bolts advokat har nu givet banken 10 dage til at finde pengene og genindsætte dem på Ex-løberens konto igen, inden politi og retsvæsen bliver involveret. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.