Briefing

Morgenbriefing: Spekulant kaster bombe i Amagerbank-sag / Tænketank: De store banker skal på fedekur / Centralbank har lukket for milliardopkøb

GODMORGEN


DET ER SKET I NAT:


Raketselskab styrtede mod bunden
. Canadiske Orbital Sciences og selskabets aktier havde en frygtelig dag på børsen i USA. Selskabet stod bag affyringsdelen af raketten Antares, der tirsdag aften eksploderede kort efter affyringen i West Virgina, USA. Orbital Sciences vandt i 2008 en kontrakt på 1,9 mia. dollars for at stå for otte forsyningsmissioner til den internationale rumstation. Det var den tredje af disse, der endte i et flammehav.


Dårlige lån plager en af de store. En af verdens største långivere, Industrial & Commercial Bank of China Ltd., må konstatere, at andelen af dårlige lån vokser. Omfanget af misligholdte lån steg 9 pct. i tredje kvartal sammenlignet med de foregående tre måneder og andelen har ikke været større siden 2006. Økonomiske udfordringer i hjemlandet Kina kan tilskynde banken til en international ekspansion.


Sodastream lukker fabrik på Vestbredden. Israelske Sodastream, der producerer de kendte sodavandsmaskiner, har annonceret, at man vil lukke en omstridte fabrik på den besatte del af Vestbredden. Selskabet har fået voldsom kritik og er blevet udsat for boykot på grund af fabrikken, og har altså nu givet efter for presset. Selv siger Sodastream, at man fortsat er uforstående over for kritikken og anfører, at man støtter både den israelske og palæstinensiske økonomi gennem produktionen.


Stimulusstop udløste mut reaktion
. Federal Reserve System, USA's centralbank, lukkede onsdag aften for de pengepolitiske milliardopkøb og erklærede sig samtidig optimistisk omkring fremgangen i økonomien. Stoppet for strømmen af penge var dog ventet i markedet, og de amerikanske aktier endte med marginale fald. Det er dog stadig usikkert, hvordan stoppet vil påvirke markederne på længere sigt.


Muligt lys i mørket i Vestafrika
. Meldinger fra WHO lyder på, at det måske lysner en smule i forhold til spredningen af Ebola i Liberia. Republikken i Vestafrika er et af de tre lande, hvor smitten har ramt hårdest. Nu fortæller WHO imidlertid, at spredningen af sygdommen mindskes i landet. Der advares dog mod at skrue ned for sygdomsbekæmpelsen, da antallet af registrerede smittede globalt fortsat er steget til 13.703 fra 10.140 siden 25. oktober.


Microsoft uddeler fyresedler
. Microsoft bekræftede onsdag aften, at man har fyret 3.000 medarbejdere (kræver betaling). Det sker som led i den store fyringsrunde på samlet 18.000 medarbejdere, som blev annonceret efter købet af Nokia.


Russisk aggression i luftrummet
. Jagerfly fra otte Nato-lande måtte på vingerne onsdag efter over 20 russiske militærfly foretog "militære manøvrer" på kanten af Nato-landes luftrum. Blandt andet fløj otte russiske fly, herunder fire strategiske atombombefly, over Norskehavet.


Visa tjente mere end forventet
. Kreditkortgiganten Visa leverede natten til torsdag et regnskab med et resultat, der ifølge markedsanalytikerne var bedre end ventet. Samlet omsatte Visa for 3,2 mia. dollars i tredje kvartal, en stigning på 9 pct. Det justerede nettoresultat endte på 1,4 mia. dollars, som er en smule bedre end ventet. Det reelle nettoresultat var på 1,07 mia. dollars, da selskabet har afsat 450 mio. dollars til retssager.
 


NYHEDER:


Spekulant kaster bombe i Amagerbank-sag
. Spekulanten Henrik Ørbekker fastslår nu, at han selv og hans finansielle makkere, eksbokseren Hans Henrik Palm og advokaten Olav Damkiær-Classen, økonomisk set var sat ud af spillet, da valutaforretninger på 1,5 mia. kr. bankede et hul på 394 mio. kr. i Amagerbankens kasse. Det var dermed banken, der reelt handlede for egen regning, mener den tidligere Amagerbank-storkunde.


Tænketank: De store banker skal på fedekur
. Kravene til bankernes kapitalpolstring er ikke strammet siden finanskrisen. Faktisk har de stort set samme fedtlag på kroppen som før finanskrisen - Nykredit og Jyske Bank har ligefrem tabt sig. Det kan blive et problem, hvis Danmark render ind i en ny finanskrise, lyder konklusionen i en ny rapport.


Centralbank har lukket ned for milliardopkøb
. Efter flere år med løbende pengepolitisk stimulus har den amerikanske centralbank, Fed, nu slukket for hanerne. Samtidig fastholder centralbankens rentekomite sprogbrugen omkring renten, der fortsat forventes at blive holdt lavt ”i et betragteligt” stykke tid.DET SKER I DAG


¤¤¤

 • Erhverv: Regnskab, helår: Coloplast
 • Erhverv: Regnskab, 3. kvartal: Novo Nordisk,Danske Bank
 • Økonomi: Ledighedstal fra Danmarks Statistik
 • Økonomi: Konjunkturbarometer for detailhandel, industri, bygge og anlæg og serviceerhverv fra Danmarks Statistik


¤¤

 • Erhverv: Regnskab, udland, 3. kvartal: Volkswagen
 • Erhverv: Regnskab, udland, helår: Starbucks
 • Eurozonen: Tal for økonomisk tillid, forbrugertillid, industritillid


¤

 • Erhverv: Regnskab, 3. kvartal: ATP, Skjern Bank
 • Erhverv: Regnskab, udland, 3. kvartal: Hanjin Shipping, China Cosco, Samsung, Alcatel-Lucent, Bayer, Lufthansa, Shell, Barclays, Kellogg, LinkedIn, Mastercard, Conocophillips


ØVRIGE:

 • Erhverv: CSR Awards 2014
 • Udland: Estimerede arbejdsløshedstal, Tyskland
 • Udland: Forbrugerpriser, Tyskland
 • USA: Tal for fortsat ledige, nye ledige og privatforbrug


Tegnforklaring

Betydning for børsmarkedet og/eller nationaløkonomien - under normale omstændigheder:

¤: Lille betydning
¤¤: Nogen betydning
¤¤¤: Stor betydning
Øvrige: Markerer, at begivenheden under normale omstændigheder ikke vil påvirke toneangivende børskurser, investeringsklima eller den nationaløkonomiske udvikling nævneværdigt.


GIK DU GLIP AF...


Jan er »den hemmelige koncernchef« i Jysk
. Jan Bøgh står i spidsen for driften af Jysk-koncernen - og lever fint med at være i skyggen af selskabets kendte ejer, Lars Larsen.


PS ...


Antallet af milliardærer fordoblet
. Ifølge den britiske NGO Oxfam er antallet af dollar-milliardærer nu fordoblet siden finanskrisen. I alt kan 1.645 mennesker på kloden i dag kalde sig dollarmilliardærer. Hovedparten af disse er dog stadig fattige i forhold til eliten. Ifølge NGO'en ejer verdens 85 rigeste mennesker lige så meget som hele den fattigste halvdel af klodens befolkning. De 85 blev sidste år 668 mio. dollars rigere om dagen.


Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.