Briefing

EU Kommissionens prognose er dyster læsning | Dansk Supermarked gør comeback på det britiske marked | Dansk Energi slår alarm

Kære Finans-læser

Det var så den tirsdag - eller stort set. I hvert fald er det tid til dagens sidste briefing fra Finans - god læselyst!

NYHEDER:

EU Kommissionens prognose er dyster læsning. Kommissionen venter nu kun en vækst i EU på 1,3 pct. i år mod en vækst på 1,6 pct. i forårsprognosen fra maj. Det fremgår af den netop offentliggjorte efterårsprognose fra Kommissioen. Prognosen giver regeringen grønt lys til at forhandle sin finanslov igennem, men er ikke opmuntrende læsning set med danske vækstøjne.
 

Dansk Byggeri overvejer sanktioner mod kartelfirmaer. Byggeriets brancheorganisation Dansk Byggeri vil nøje overveje, om der er behov for at straffe medlemsvirksomheder, der er blevet grebet i kartelvirksomhed. Sådan lyder meldingen fra direktør Peter Stenholm, efter at medlemsvirksomheden Elindco Byggefirma mandag accepterede den største danske kartelbøde nogen sinde på 10 mio. kr.
 

Computer er gået fra nul til næststørste aktiehandler i Norden på syv måneder. Et stort set ukendt firma i New York med 100 ansatte handler 5 pct. af alle amerikanske aktier, og er på godt syv måneder nu også blevet den næststørste aktiehandler i Norden, og den femtestørste i Danmark.
 

Dansk Supermarked gør comeback på det britiske marked. Dansk Supermarked åbner i denne uge den første nye Netto-butik i England, hvor discountmarkedet vokser hastigt. Målet er, at der rulles flere butikker ud på det marked. Strategien er samtidig at introducere varer, der kendes fra de danske butikshylder. Derfor følges den nye satsning i England nøje af de danske leverandører, som i forvejen handler med Dansk Supermarked.
 

Dansk Energi slår alarm. En stor del af det danske elnet er så gammelt, at det skal renoveres eller udskiftes. Men det vil koste milliarder af kroner, der ikke vil være til rådighed, som det ser ud nu. Det var budskabet tirsdag på Christiansborg, hvor Dansk Energi satte fokus på fremtidssikringen af det 50 år gamle elnet. Ifølge Dansk Energi vil der mangle investeringer i elnettet for fire mia. kroner i 2020.
 

Dansk selskab forsker i MRSA-behandling. Hos det Novo-ejede medicinalselskab Xellia Pharmaceuticals er man gået til kamp mod det, der i folkemunde er kendt som svinebakterien MRSA. Personer smittet af MRSA-bakterier har dog ikke udsigt til at få fingrene i en behandling lige med det samme. Ifølge direktøren for Xellia kan der gå op til fem år, før en ny behandling kan ramme markedet.

FAKTATJEK:

Fører alle uddannelser til ledighed? Det hævdede dekan på det humanistiske fakultet på Københavns Universitet, Ulf Hedetoft, i et debatindlæg i Information for nylig. Dekanens ærinde var kritik af regeringens planer om at begrænse optaget på humaniora, og han fremhævede, at også læger, jurister, økonomer og ingeniører har ledighed. Finans har faktatjekket den udtalelse, som vi når frem til er overvejende ukorrekt.

DAGENS MAND:

Han er kendt for sin kamp for god og kvalitetsbevidst mad. Nu ser han også ud til at blive Danmarks absolut rigeste kok, hvis det vel at mærke lykkedes ham at fusionere sit madimperium med Løgismose-koncernen med kapitalfonden IK Investment Partners som investor. Claus Meyer er navnet, som de fleste kender, og som indtil for nylig gjorde en dyd ud af at fortælle, at økonomi ikke var noget, han gik op i som sådan. Mon ikke de mange millioner kroner, der ligger og venter i horisonten vil vække hans interesse trods alt - indtil videre giver det ham en plads i vores eftermiddags briefing som dagens mand.

FEATURE:

Når arbejdslivet ramler for meget med privatlivet kan det være nødvendigt at sige stop. Sådan følte Birthe Madsen det, da hun i sommer sagde sit job op som topchef i Star Tour - og så alligevel. I weekenden blev det klart, at hun nu igen tager chefhandsken op som ny direktør i flyselskabet Jet Time. Læs hendes tanker om job og privatliv på Finans.

BØRS:

Den danske fondsbørs er her til eftermiddag i svagt minus - sådan er det gået op og ned det meste af dagen - ikke mindst efter, at EUs efterårsprognose spredte et dystert lys over den europæiske økonomi tidligere i dag.

DEBAT:

Nu skal politikerne tage ansvar og sparke væksten igang. Det skriver Bo Overvad, økonom og tidl. vicedirektør for Markets & Asset Management i Alm. Brand Bank, i et indlæg på Finans. »Centralbankerne har i årevis holdt verdensøkonomien fra en endnu dybere krise. Nu er QE3 slut, og centralbankerne slipper foden fra speederen. Spørgsmålet er, om politikerne tør gøre det nødvendige for at sparke væksten i gang. Det vil være befriende, hvis de ansvarlige politikere meldte ud, hvilket vækstniveau de sigter efter: snakker vi en halv procent eller to-tre procent? I dag melder danske politikere, at væksten afhænger af efterspørgslen i udlandet, men det er en besynderlig pseudo-udmelding.« Læs hele indlægget.

PS:

Nu sidder du måske på vej hjem i bilen eller toget og tænker over de ting, du skal nå inden lyset bliver slukket på natbordet. Men på den store bane gør videnskabsmænd sig tanker om, hvordan det ser ud, når det store lys slukker - når jordens endeligt begynder at ramme ca. en milliard år fra nu. Dyster læsning måske - men her kan du se en animation, som viser hvordan forskerne forestiller sig, at det vil udspille sig.
 

Med ønske om en fortsat god dag og aften, hvor vi arbejder videre på at forsyne dig med nyheder og analyser.

Har du gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.