Briefing

Morgenbriefing: Ny DSB-direktør på plads / Danish Crown genopliver børsplaner / Ebola-aftale udløste guldregn over Bavarian Nordic

GODMORGEN


DET ER SKET I NAT:


Skyderi i Canadas parlament.
Selv om det ikke har skortet på advarsler om forhøjet terrorberedskab i de seneste dage i Canada, gik det alligevel galt i aftes. En canadisk soldat blev dræbt, da han stod vagt ved et mindesmærke uden for parlamentet i hovedstaden Ottawa, og der var også skyderi inde i selve parlamentet. Vidner beretter om 30-50 skud indendøre. En gerningsmand er desuden blevet skudt af politiet. I forgårs blev to canadiske soldater påkørt i Quebec-provinsen, og natten til onsdag hævede landet sit terrorberedskab fra lavt til middel på grund af en stigning i aktiviteten blandt radikale islamiske grupper.


Oliedyk gav amerikansk aktiedyk
. Oven på fire dages stigninger blev det amerikanske aktiemarked korrigeret lidt tilbage i gårsdagens handel. De toneangivende indeks faldt lige i underkanten af 1 pct., ikke mindst fordi energiaktierne tog et dyk grundet nye fald i olieprisen. En tønde råolie faldt i går 2,4 pct. til 80,52 dollars. Det er det laveste niveau ved børsens lukketid i mere end to år.


De vigtigste ting, Mark Zuckerberg sagde i Kina - på kinesisk. Facebooks stifter løftede ved en tale på Beijing’s Tsinghua University sløret for, hvad han anser for at være de næste store teknologiske trends. Facebook vil forbinde hele verden elektronisk, vil udvikle teknologier, der om 10 år vil være mennesket overlegent, hvad angår læsning, lytning og tale. Endelig vil virtual reality blive den teknologi, der vil afløse mobilplatformen. Zukerberg gennemførte i øvrigt den 30 min. lange tale på mandarin.


USA-renter forbliver lave ind i 2015
. Den amerikanske inflation var i september så beskeden, at det ifølge nyhedsbureauet Bloomberg nu er sandsynligt, at USA's centralbank kan holde renterne ned et godt stykke ind i 2015. Forbrugerpriserne steg 0,1 pct. i september efter et fald i august. De beskedne prisstigninger, der er på 1,7 pct. over det seneste år, kan bl.a. henføres til olieprisfaldet. Dermed er der ingen hast med at hæve renterne, selv om verdens største økonomi faktisk kører i pæn fart.


Facebook kører med underskud i England og betaler skat i Irland
. For andet år i træk betaler verdens største sociale medie ikke noget i selskabsskat i Storbritannien, hvor man kører med et underskud på 11,6 mio. pund. før skat, skriver The Guardian. Det står i grel modsætning til indtjeningen i det amerikanske moderselskab, der har et overskud på 900 mio. pund. Facebook har fundet den smarte og flittigt benyttede model med, at annonceindtægterne ryger til Irland, der kører med en lempeligere selskabsbeskatning end de fleste.


Tyskland kan ikke redde eurozonen uden hjælp
. Selv om mange, ikke mindst i Frankrig, efterlyser lidt mere tysk vildskab i sin økonomiske tilgang, så er det ikke en god ide, hvis man spørger Standard & Poor's (tysksproget link). Kreditvurderingsbureauet har undersøgt, hvad det vil give, hvis regeringen i Berlin hæver det offentlige budget med 1 pct. i 2015 og 2016. Det svarer til 30 mia. euro om året og kan skabe 145.000 jobs. Risikoen er til gengæld højere inflation, og det vil skabe usikkerhed, hvorfor Standard & Poor's anbefaler en europæisk fællesinvestering frem for tysk alenegang.


NYHEDER:


Ny DSB-direktør på plads
. Det statsejede transportselskab DSB har fundet afløseren for afgående topchef Jesper Lok. Der er tale om en ekstern kandidat, der er hentet fra en ledende stilling i et af landets store børsnoterede selskaber.


Danish Crown genopliver børsplaner
. Verdens største eksportør af svinekød, Danish Crown, har atter fundet overvejelserne om en børsnotering frem fra skuffen, en notering, der skal understøtte fremtidige vækstplaner i blandt andet Tyskland.


Ebola-aftale udløste guldregn over Bavarian Nordic
. Bavarian Nordics store aftale med Johnson & Johnson omkring Ebola-vaccinen har rykket selskabet op i en ny division. Ikke bare står Bavarian Nordic til at modtage over 1 mia. kr. over det næste års tid, selskabets vaccineteknologi har også fået et vigtigt klap på skulderen fra et af verdens største medicinalselskaber.
 


DET SKER I DAG


¤¤¤

  • Erhverv: Regnskab fra Novozymes, Q3. Udskældte OW Bunker fremlægger endeligt resultat for Q3 efter overraskende nedskrivninger tidligere på måneden.

¤¤

  • Politik: EU-topmøde i Bruxelles, fortsætter fredag. Hovedtemaet er klima- og energipolitik.
  • Økonomi: Danmark - Forbrugerforventninger, oktober.
  • Erhverv: Regnskab fra Heineken (Carlsberg peer group) Q3, Den norske Bank, Q3, SEB, Q3, Eli Lilly (Novo Nordisk peer group), Q3, Norwegian (SAS peer group) Q3, Tele 2 (TDC peer group), Q3, Amplifon (William Demant peer group), Q3. 

¤

  • Erhverv: Regnskab fra OW Bunker, Q3, Nordfyns Bank, Q3, Small Cap Danmark, Q3, Össur, Q3, Glunz & Jensen, Q1.


Øvrige:

  • Erhverv: Generalforsamling i Viborg HK kl. 17.30.
  • Erhverv: De børsnoterede fodboldklubber FC København og AaB spiller 3. gruppespilkamp i Europa League. Modstanderne er hhv. belgiske Club Brugge på udebane og ukrainske Dynamo Kiev på hjemmebane.
  • Økonomi: Danmark - Jordbrugets renter, gæld og investeringer 2013.


Tegnforklaring
Betydning for børsmarkedet og/eller nationaløkonomien - under normale omstændigheder:
¤: Lille betydning
¤¤: Nogen betydning
¤¤¤: Stor betydning
Øvrige: Markerer, at begivenheden under normale omstændigheder ikke vil påvirke toneangivende børskurser, investeringsklima eller den nationaløkonomiske udvikling nævneværdigt.


GIK DU GLIP AF...


Milliardærerne, som vil ændre verden
. Med et klap i numsen og et vræl kom Carlos til verden i Mexico og lignede alle andre nyfødte babyer. Året var 1940, han var søn af Júlian Slim og Linda Helú, to fattige libanesiske immigranter, og ingen ville have troet, at han en dag ville kunne kalde sig verdens rigeste.


PS ...


Kreditkort og digitale overførsler har ikke helt verfet kontanterne af banen.
Pengesedler kan stadig være sexede ikke mindst hvis de har høj værdi. Men CNN har også kigget på den kunstneriske værdi og har kigget på, hvor man egentlig har de smukkeste pengesedler. Her kan vores norske broderfolk bryste sig af fornem omtale på grund af deres nye hundredkroneseddel, der har et vikingeskib på den ene og en art moderne kunst på den anden. Til lykke med det, men altså: Hvad gør det, når sådan en 100-karl kun er 89 danske granitdollars værd?Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.