Briefing

Dansk Folkeparti dumper på erhvervspolitikken | Danmark bliver bygget skævt | Bankernes dårlige udlån falder ikke

Kære Finans-læser

Vi nærmer os frokostpausen på en fredag, der indtil videre har budt på disse historier på Finans.
 

NYHEDER:

Dansk Folkeparti står til at udbygge sin position, som et af de mest magtfulde partier i Danmark, men hos erhvervslivet er der stor usikkerhed om, hvilken erhvervspolitik fremtiden vil byde på, hvis DF får lov til at svinge taktstokken. Erhvervslivets rådvildhed bekræftes af en ny undersøgelse blandt Finans’ erhvervspanel. Det er især skiftende holdninger til f.eks. kædeansvar og dagpenge samt DF’s udmelding om, at en planlagt selskabsskattesænkelse bør stoppes, der er med til at skabe usikkerhed i erhvervslivet om DF’s kurs. Eksperter vurderer dog, at DF med Kristian Thulesen Dahl som formand siden 2012 langsomt er begyndt at bevæge sig mod en interesse for det private erhvervsliv.
 

De mest udsatte bankers udlån er stort set ikke blevet nedbragt det seneste år, hvor hele sektorens udlån ellers er faldet med 102 mia. kr. Det viser nye tal fra Finanstilsynet, som blev offentliggjort på Nykredits kapitalmarkedsdag. De udfordrede bankers samlede udlån udgjorde 30. juni i år 60,2 mia. kr., hvilket er et fald på 1,9 mia. kr. på et år. I samme periode er hele banksektorens udlån faldet med 102 mia. kr. til 1.671 mia. kr.
 

Der er store forskelle kommunerne imellem på, hvor mange kroner der går til veje, nye bygninger og vedligehold, viser ny analyse fra Dansk Byggeri. Borgmesteren for en af de kommuner, der ligger i bunden, når det gælder investeringer forklarer, at presset økonomi og prioritering af andre områder er blandt forklaringerne på, at nogle kommuner halter bagefter, når det kommer til investeringer i veje, bygninger og generel vedligehold.
 

Digitale løsninger som NemID og Digital Post er for bøvlede for små og mellemstore virksomheder, og det rammer produktiviteten, mener Dansk Industri. Et forkert valg på skærmen fik forleden dag spildt en masse tid hos zinkstøberiet Linimatic. Myndighederne giver kritikerne ret og er ved at stramme op.
 

Smartphones erobrer verden, men danske hjemmesider lever i sidste årti. Danskerne surfer nu op til hver anden gang fra smartphones og tablets, men mange virksomheders hjemmesider tager ikke hensyn til de små skærme. Ifølge en undersøgelse fra foråret havde 6 ud af 10 af Danmarks hundrede største virksomheder ikke en hjemmeside, som var tilpasset besøg fra mobilen. Det er som at lukke døren for de besøgende, siger Google-direktør.
 

OM LIDT PÅ FINANS.DK:

Næste artikel i vores serie om »De skjulte stjerner« i dansk erhvervsliv tager fat på en skjult stjerne i Carlsberg, der har stået for en vigtig udrulning for virksomheden. Derudover har vi flere opfølgninger på vej om gårsdagens besked om chefskiftet i Rockwool. Blandt andet et interview med den nye topchef.
 

BØRS:

Op til weekenden trækker investorerne let i bremsen, og markederne sendes sydpå efter en god uge, hvor sidste uges panik har sat sig om på bagsædet. Det er den generelle tendens i Europa og også i Danmark. Ebolas ankomst til New York tynger også en smule på investorlysten.
 

KOMMENTAR:

Ender EM som en ny Eurovision-skandale? UEFA udpegede i september de 13 værtsbyer for EM i fodbold i 2020 og Købehavn kom med på listen med Parken. Det bliver den største sportsbegivenhed på dansk jord nogensinde. »Er vi klar til det?,« spørger Keld Strudahl, der er tidligere global marketingsdirektør i Carlsberg og ejer af BrandActivators, et reklamebureau med speciale i sportsmarketing. »Tag ikke fejl, fodboldromantikere, det her er Big Business. Derfor skal DBU og København starte planlægningen, så snart jublen lægger sig. Det er nødvendigt, hvis Danmark sigter efter gode karakterer for det sportslige, organisatoriske og kommercielle – og samtidig vil undgå det underskud, som altid lurer i baggrunden af events i den størrelse.«

BONUSINFO:

Hvis man vil forstå, hvorfor konflikten omkring Lars Løkke Rasmussen i foråret 2014 blev opfattet som historisk i Danmarks Liberale Parti, er man nødt til at kende Venstres særlige formandshistorie. Mens stort set alle andre partier har haft tumult omkring formandsposten, har der været anderledes ro omkring Venstres formand. Sådan har det med meget få undtagelser været, siden Venstre blev dannet den 18. juli 1870. Så hvad var det egentlig der skete, da Lars Løkke Rasmussen kom under massivt pres i forsommeren. Det kan du læse om i første kapitel af Zetlands fortælling om Venstres krise på Finans lige nu.
 

Med ønske om en fortsat god dag, hvor vi arbejder videre på at forsyne dig med nyheder og analyser. Har du gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.