Briefing

Morgenbriefing: 25 banker bestod ikke ECB's stresstest / Hemmeligt millionforlig i bedragerisag / 7 af 10 danske investeringsforeninger dumper på afkast

GODMORGENDET ER SKET I WEEKENDEN
 


25 banker kunne ikke stå distancen
. Weekendens største nyhed for erhvervs- og økonomisk interesserede europæere var offentliggørelsen af ECB's store stresstest af europæiske banker. 130 banker var igennem møllen hos ECB's regnedrenge. 25 kunne ikke stå distancen og skal finde yderligere kapital. Af dem var ni fra Italien, hvor arvesynderen Banki Monte dei Paschi er værst ramt og skal finde 2,1 mia. euro.


Danske banker slap fint igennem stresstest
. Ingen danske banker var blandt dem, der dumpede prøven. Det betyder dog ikke, at prøven var uden konsekvenser. Jyske Bank sendte regnskabstal for tredje kvartal på gaden før tid og også hos Danske Bank, blev der sat gang i kuglerammen. Der er dog generelt tilfredshed over resultaterne af stresstesten, der trods de 25 dumpede banker viser fremgang for sektoren, der stadig er ved at komme sig oven på krisen i eurozonen.


Ny præsident i Brasilien
. Brasiliens omkring 200 mio. indbyggere havde søndag muligheden for at vælge mellem den nuværende præsident Dilma Vana Roussef fra Arbejderpartiet eller oppositionskandidaten Aecio Neves, en socialdemokratisk senator fra delstaten Minas Gerais, der er kendt for at være venligere stemt over for erhvervslivet. Der var spænding til det sidste, og det skulle også vise sig at blive det tætteste valg, Brasilien har oplevet siden landets tilbagevenden til demokrati. Men den siddende præsident er officielt valgt som ny præsident med 51,45 procent af stemmerne i anden runde af præsidentvalget. Dilmas parti har siddet på magten i 12 år i Brasilien, der indtil for nylig har oplevet pæne vækstrater, men som det seneste år er gået en smule i stå.


Vigtigt valg i Ukraine
. Vælgerne i Ukraine har ligeledes været til valg denne weekend, hvor et flertal forventes at have støttet op om præsident Petro Porosjenko fra Solidaritetspartiet. Valget er omgærdet af konflikten med Rusland, og der er sat store spørgsmålstegn ved, om den østlige del af Ukraine kan stemme frit. Ukraine har siden foråret været låst i en væbnet konflikt med prorussiske separatister støttet af Rusland. Ved valget, der sluttede dansk tid klokken 19.00, blev de provestlige partier med den nuværende præsident Petro Porosjenko spået som vinder i en exitpoll offentliggjort ved stemmeboksenes lukketid.


Massedemonstrationer i Italien
. Lørdag gik op mod en million italienere på gaden i en protest med landets premierminister Matteo Renzis proklamerede reformer af arbejdsmarkedet. Italien er det OECD-land, der har haft den laveste vækst siden euroen blev indført, og gælden er på 132 procent af bruttonationalproduktet, hvilket kun overgås af Grækenland i hele EU.
 


NYHEDER


Stresstest skal forgylde danske pensionskunder.
Danske pensionskunder kan se frem til ekstra høje afkast takket være EU's nye stresstest af de europæiske banker. Sådan lyder det fra flere af landets pensionsselskaber, der tilsammen står klar med milliarder af kroner til at gøre et ifølge dem investeringsmæssigt kup i bankernes lånebøger.


Hemmeligt millionforlig i bedragerisag.
Asiatisk selskab trak beskyldninger om systematisk bedrageri mod dansk milliardvirksomhed tilbage. Men først efter at have fået en klækkelig betaling.


7 af 10 danske investeringsforeninger dumper på afkast.
Hundredtusindvis af danskere får ikke det, de betaler for i landets mest populære investeringsprodukter. Det er nemlig kun de færreste investeringsforeninger, der leverer det afkast, de har stillet investorerne i udsigt.
 DET SKER I DAG


¤¤

 • Erhverv: Regnskaber, 3. kvartal: Parken Sport & Entertainment
 • Erhverv: Regnskaber, udland, 3. kvartal: Merck (Novo Nordisk-peer), Twitter

¤

 • Erhverv: Regnskaber, 3. kvartal: Exiqon
 • Erhverv: Regnskaber, udland, 3. kvartal: TNT Express, Sandvik
 • Udland: Tyskland, Ifo-indikator
 • Udland: USA, tal for igangværende bolighandler


Øvrige

 • Politik: Nordisk Råd begynder – og varer indtil 31. oktober
 • Økonomi: Danmarks Statistik udgiver nyt:
  - Grønne varer og tjenester 2013
  - It-anvendelse i befolkningen 2014 (bog)
  - Dagpenge ved sygdom 2013
 • Politik: To åbne samråd: Et om genoptjeningsperioden for dagpenge og et om indvandrere på overførselsindkomst. Begge kl. 10.15
 • Udland: Tal for M3-pengemængde i eurozonen


Tegnforklaring
Betydning for børsmarkedet og/eller nationaløkonomien - under normale omstændigheder:
¤: Lille betydning
¤¤: Nogen betydning
¤¤¤: Stor betydning
Øvrige: Markerer, at begivenheden under normale omstændigheder ikke vil påvirke toneangivende børskurser, investeringsklima eller den nationaløkonomiske udvikling nævneværdigt.

Overblik over den kommende uge. Vi har samlet nogle af fikspunkterne for de kommende dage. Allerede nu tegner det til at blive en ganske begivenhedsrig uge.

 

GIK DU GLIP AF...


Mens vi venter på Marissa.
Er Silicon Valleys unge superstjerne ved at brænde ud? »Det nye er, at hun overhovedet sover,« lød det, da Yahoos topchef, Marissa Mayer, i sommer troppede alt for sent op til et vigtigt møde efter at have sovet over sig. Måske er Silicon Valleys unge superstjerne ved at slide sin succes op.


PS ...


Græsset er altid grønnere på den anden side. Mens mange kinesere arbejder stenhårdt på at tjene penge for at kunne forlade forureningen i landets hovedstad, Beijing, ser det ud til, at den resterende del af verdens udstationerede glad og gerne tager den modsatte vej. Et nyt studie fra HSBC-banken, som CNN omtaler, viser, at Kina er nummer tre på listen over udstationeredes favoritdestinationer. Helt i top ligger Schweiz og derefter følger Singapore, og så følger Riget i Midten. Banken konkluderer, at det er en række særlige økonomiske fordele, der trækker, og så må forureningen komme i anden række.


Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.