Briefing

Morgenbriefing: »Hele den danske model på arbejdsmarkedet er truet« / DSB må kaste millioner efter tabsgivende kontrakt / Her er Danmarks bedste arbejdspladser

GODMORGEN


DET ER SKET I NAT


Obama er klar med kontroversiel reform
. Sent onsdag forlød det, at den amerikanske præsident Barack Obama torsdag vil holde en tale om landets mange illegale indvandrere og fremlægge en plan for, hvordan op mod 5 mio. mennesker, der i dag lever illegalt i USA, kan undgå at blive deporteret. En plan, der ventes at gøre kløften til de politiske modstandere i den republikanske lejr dybere.

Fald i Asien. De asiatiske aktiemarkeder falder over en bred kam torsdag morgen. Det sker efter, at den kinesiske økonomi fortsat viser tegn på at tabe pusten. Aktiviteten i industrien falder for første gang i seks måneder, afslører nye tal.
 

Nordmænd forstår at vælge. Salget af cigaretter i Norges største lufthavn, Gardermoen i Oslo, er på kort tid faldet med en femtedel. Nedgangen skyldes efter alt at dømme en lovændring, som giver de flyrejsende mulighed for at købe mere vin i lufthavnens skattefri butikker, forudsat at de ikke køber cigaretter.
 

Træt af ballde. Hvis man skal tro en netop offentliggjort meningsmåling, foretrækker de fleste indbyggere i Hong Kong, at de pro-demokratiske demonstranter, der i de seneste måneder har protesteret i kvarteret Mong Kong, snart pakker sammen. En hård kerne af demonstranter trængte i går ind i regeringsbygninger, hvilket førte til nye sammenstød med politiet.
 

Frygten for deflation ramte Wall Street. De ledende amerikanske aktieindeks tog et skridt tilbage fra rekordniveauerne onsdag. Referatet fra det seneste møde i den amerikanske centralbank afslørede blandt andet, at medlemmerne frygter for en faldende inflation. ”Fed indrømmer, at man ikke har nogen som helst ide om, hvor inflationen skal hen.” lød det fra en bekymret handler.


Amerikanerne holder på pengene
. I et land som USA, hvor forbruget tegner sig for en stor del af økonomien, er juleshoppingen essentiel. Derfor er det nedslående for både de butiksdrivende og økonomien som sådan, at en dugfrisk undersøgelse fra Reuters viser, at 60 pct. af de adspurgte amerikanerne har tænkt sig at bruge færre penge denne jul end sidste år.


Uber mistænkes i ny overvågningssag
. Det er ikke kun herhjemme, at taxi-udfordreren Uber er i vælten. En af lederne i Ubers New York-afdeling bliver nu undersøgt for at have sporet en journalist fra mediet Buzzfeed ved hjælp af selskabets booking-app. Det sker vel at mærke, efter en anden af selskabets direktører under en middag for nyligt udtalte, at han var klar til at betale 1 mio. dollar for at finde snavs på en journalist, der skrev kritisk om selskabet.
 

Bevæbnet mand ved Det Hvide Hus. En mand med en riffel er blevet anholdt i nærheden af Det Hvide Hus i Washhigton. Den 41-årige mand forklarede efter anholdelsen, at nogen i hjembyen Davenport i Iowa, havde sagt til ham, at han skulle køre til den amerikanske præsidents bolig. Sagen kommer efter flere tilfælde, hvor sikkerheden omkring Det Hvide Hus har vist sig utilstrækkelig.
 

Referat fra centralbank afslører bekymring. Referatet fra det seneste møde i den amerikanske centralbank, der vanen tro tikker ind tre uger efter, at mødet er afholdt, viser, at medlemmerne i centralbanken er bekymret over flere ting. Dels er der tumulten på de finansielle markeder, en svag økonomi og ikke mindst risiko for en støt faldende inflation. Alligevel har banken med centralbankchef Janet Yellen besluttet at ende de kvantitative lempelser, som har holdt hånden under USA’s økonomi siden 2012. (Kræver login).


NYHEDER


»Hele den danske model på arbejdsmarkedet er truet«
. En række sager i landsretten og højesteret står til at ændre retspraksis på centrale dele af det danske arbejdsmarked.


DSB må kaste millioner efter tabsgivende kontrakt
. Togdriften over Øresund fortsætter med at belaste DSB, og en gammel skandalesag om DSB First koster nu et millionbeløb.


Her er Danmarks bedste arbejdspladser
. To it-selskaber og et revisionshus kan et år frem kalde sig landets bedste arbejdspladser efter stor prisuddeling i København.


DET SKER I DAG


¤¤¤

  • Erhverv: Regnskaber Alm. Brand Q3, Rockwool International Q3


¤¤

  • Erhverv: Regnskaber Brøndby IF Q3, NTR Holding Q3, Østasiatisk Kompagni Q3
  • Økonomi: DST - forbrugerforventninger nov., DST - detailomsætningsindeks okt.


¤

  • Økonomi: Eurozonen - forbrugertillid nov. (foreløbig), USA - forbrugerpriser okt.
  • Økonomi: Kina - HSBC's industri PMI nov., Frankrig - PMI industri og service nov. (foreløbig), Tyskland PMI industri og service nov. (foreløbig), Norge BNP vækst Q3, Eurozonen PMI industri, service og samlet (foreløbig), Storbritannien - detailsalg okt., USA - nymeldte ledige 15. november, fortsat ledige 8. november.


Øvrige

  • Krimi: Højesteret afsiger dom i sag om den fynske ryger Allan Lykke Jensen mod Skandinavisk Tobakskompagni, som anklages for at manipulere med Prince-cigaretter for at øge rygernes nikotinafhængighed.
  • Priser: Danish Entrepreneurship Award 2014


Tegnforklaring


Betydning for børsmarkedet og/eller nationaløkonomien - under normale omstændigheder:


¤: Lille betydning

¤¤: Nogen betydning

¤¤¤: Stor betydning


Øvrige: Markerer, at begivenheden under normale omstændigheder ikke vil påvirke toneangivende børskurser, investeringsklima eller den nationaløkonomiske udvikling nævneværdigt.


GIK DU GLIP AF…


Über-angriberen
. På fire år er Uber blevet en af de højst vurderede Silicon Valley-virksomheder. Bag tjenesten står Travis Kalanick. Og ingen, hverken lovgivere eller vognmænd, skal fortælle ham, hvad man må.


PS...


Få et glimt af en rumrejse
. Har du nogensinde drømt om at blive astronaut? Eller vil du bare gerne vide, hvordan det egentlig er at være i rummet? Nu får du svaret fra en, der rent faktisk har været der. Af fem omgange i sammenlagt 55 dage. Den amerikanske astronaut Marsha Ivins afslører over for Wired, præcis hvor magisk – og ubekvem – en rumrejse er. Det er ikke glamourøst – men intet kan slå udsigten, skriver hun blandt andet, og du kan læse hele hendes beretning her.


Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.