Briefing

Bilagsrod koster Landbrug & Fødevarer 56 mio. kr. / Danske firmaer frygter mere uro i verden / "DSB's skandaler belønnes bare med nye tog"

GODMORGEN


NYHEDER


Bilagsrod koster Landbrug & Fødevarer 56 mio. kr
. Bunker af fejl i ansøgninger om EU-støtte koster Landbrug & Fødevarer 56 mio. kr. i bøder, tilbagebetalingskrav og udgifter til rådgivere. Regningen er dobbelt så stor som ventet.


Danske firmaer frygter mere uro i verden
. Danske virksomheder skruer op for risikostyringen og forbereder sig på en jungle af geopolitiske spændinger.


"DSB's skandaler belønnes bare med nye tog"
. Skandalerne i DSB skyldes et fokus på politikerne frem for passagererne, lyder det i en ny bog af tidligere DSB-ansat.


DET ER SKET I WEEKENDEN


Skuffende kinesiske nøgletal
. Nye tal for udviklingen i den kinesiske fremstillingsindustri viser sig mandag morgen at have ramt et niveau, der ikke er set lavere de seneste otte måneder. PMI (Purchasing Managers Index) faldt i november til 50,3 fra 50,8 i oktober. Økonomer havde, ifølge Bloomberg, forventet et niveau på 50,5 for november.
 

Eskalerende udvikling i Hong Kong. Uroen i forbindelse med de prodemokratiske demonstrationer i Hong Kong er eskaleret natten til mandag. Protesterne er nu gået ind i den tredje måned og volden har nået et nyt højt niveau, da politiet brugte vandkanoner og pebersprays for at opløse demonstrationren.
 

Angreb mod Sony. I et it-angreb mod Sony Pictures er det lykkedes hackere at stjæle fem premierefilm. Filmene er nu lagt på en fildelingstjeneste på internettet, mens Sony kæmper for at stoppe lækket juridisk. Blandt de stjålne udgivelser er krigsfilmen "Fury" med Brad Pitt i en af hovedrollerne. Den nordkoreanske stat mistænkes for at stå bag angrebet mod Sony.
 

Schweizere sagde nej til guldlov. Indbyggerne i Schweiz stemte søndag nej til et kontroversielt forslag, der kunne få stor betydning for guldpriserne over alt i verden. Trods råd fra landets ledere og økonomer har kampagnen ”Red Vort Schweiziske Guld” forsøgt at overbevise landets indbyggere om, at mindst 20 procent af reserverne i SNB, den schweiziske nationalbank, altid skal bestå af guld.


GSK i kæmpe fyringsrunde
. Den engelske medicinalgigant GlaxoSmithKline (GSK) har ifølge Reuters planer om en større fyringsrunde. De hundredvis af afskedigelser sker primært i USA og er en del af medicinalkæmpens omfattende spareplan, der skal sikre selskabet en besparelse på over 10 mia. kr. i årlige omkostninger over de næste tre år.   


Deloitte risikerer forbud i Saudi Arabien
. Revisionsgiganten Deloitte risikerer at blive lagt på is i Saudi Arabien, efter at lokale myndigheder har opfordret lokale firmaer til at stoppe samarbejdet med revisionsfirmaet. Det viser en skrivelse, som Bloomberg er kommet i besiddelse af. Ifølge Bloomberg begrunder de lokale myndigheder sagen med, at man i skrivende stund har en tvist med Deloitte. Et forbud mod at arbejde i netop Saudi Arabien vil være et hårdt slag for Deloitte, der reviderer en række af landets største selskaber.


Deutsche Bahn sagsøger flyselskaber
. Godsenheden under Deutsche Bahn kræver nu milliarderstatning fra 13 forskellige flyselskaber herunder SAS, British Airways og Lufthansa. Kravet kommer i forlængelse af en karteldannelse, der blev afsløret for syv år siden og medførte bøder på sammenlagt 800 millioner Euro i EU og 1,5 milliarder dollars i USA. Det samlede krav fra Deustche Bahn er på over 15 mia. kr. (Kræver login/betaling).


200.000 nye job i USA
. Alt tyder på, at der så småt er ved at komme gang i jobskabelsen i USA. Ifølge nye prognoser ser det ud til, at USA har skabt 238.000 nye job i november måned, hvilket kan betyde, at november bliver en af de stærkeste job-måneder i 15 år. Netop jobtallene er helt centrale for den amerikanske økonomi, og hvis der ligeledes kommer gode tal fra landets byggeri- og bilindustri kan det være med til at understrege en forbedring i den amerikanske økonomi efter en overraskende svag start på året.


Ministre mødes om græsk kredit
. Eurozonens finansminister mødes i begyndelsen af december for at diskutere betingelserne for at give Grækenland kredit, når landets nuværende økonomiske hjælpe-program udløber. Det fortalte den tyske finansminister Wolfgang Schaeuble. Grækerne vil gerne ud af de mange lån fra de øvrige europæiske lande, men der hersker forsat uenighed om landets økonomiske fremtid.


DET SKER I DAG


¤¤

• Økonomi: Danmark - sociale udgifter 2013, industriens salg af varer 3. kvt. 2014.

• Politik: I dag begynder FN's klimakonference COP20 i Lima i Peru. Konferencen sætter fokus på klimamål og varer frem til den 12. december. EU forventer, at den kommende klimakonference i vil fastlægge rammerne for en ny, juridisk bindende global klimaaftale, som skal vedtages i Paris næste år


¤

• Økonomi: Kina -  PMI Industri, november, kl. 02.45

• Økonomi: Tyskland - PMI-opgørelse for industrien i november, kl. 9.55

• Økonomi: USA - ISM Industri, november.

• Politik: Tysk-nordisk EU-møde i København. Udenrigsminister Martin Lidegaard er vært for et møde med Finlands udenrigsminister Erkki Tuomioja, Sveriges Margot Wallström og Tysklands Frank-Walter Steinmeier i København.


Øvrige

• Politik: Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) åbner konference om udviklingen i Mellemøsten og Nordafrika.

• Politik: Donald Tusks første arbejdsdag som EU-præsident.

• Politik: Ruslands præsident Vladimir Putin besøger Tyrkiet.

• Politik: EU sundhedsministermøde i Bruxelles.

• Politik: I dag udkommer portrætbogen LLR om Lars Løkke Rasmussen, skrevet af de to BT-journalister Andreas Karker og Thomas Nørmark Krog. LLR er et politisk portræt af Lars Løkke Rasmussen og en kortlægning af det indre liv i Venstre.


Tegnforklaring


Betydning for børsmarkedet og/eller nationaløkonomien - under normale omstændigheder:


¤: Lille betydning

¤¤: Nogen betydning

¤¤¤: Stor betydning


Øvrige: Markerer, at begivenheden under normale omstændigheder ikke vil påvirke toneangivende børskurser, investeringsklima eller den nationaløkonomiske udvikling nævneværdigt.


GIK DU GLIP AF…


»Skær leveren ud og læg den på bordet«
. Lakridsmanden Johan Bülow er blevet kåret som årets leder på Ledelsens dag 2014. Selv har han betalt en høj pris, for at nå dertil, hvor han er i dag.


PS…


2014 kan blive varmeste år
. Årets første ti måneder har været de varmeste i 130 år. Det viser tal fra National Oceanic and Atmospheric Administration. Temperaturrekorden kan meget vel blive en realitet, selv om nogle områder i USA har oplevet kraftige snefald meget tidligt på året.


Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.