Briefing

Virksomheder skaffer sig formuer uden om bankerne / Dansk køkkenselskab jagter konkurrenter i Skandinavien / Afdøde Steve Jobs fører selv ordet i stort søgsmål mod Apple

GODMORGEN


NYHEDER


Virksomheder skaffer sig formuer uden om bankerne
. Store danske selskaber har i kølvandet på finanskrisen for alvor fået øjnene op for virksomhedsobligationer.


Dansk køkkenselskab jagter konkurrenter i Skandinavien
. Dansk kapitalfond vil være endnu større i den nordiske køkkenindustri


Afdøde Steve Jobs fører selv ordet i stort søgsmål mod Apple
. Amerikanske forbrugere føler sig bondefanget af iPod og iTunes og er gået sammen i et massesøgsmål mod Apple. Stifteren Steve Jobs' mails vil blive brugt som bevisførelse


DET ER SKET I NAT


100 selskaber ramt af hackere
. En gruppe hackere er lykkedes med at trænge ind i op imod 100 store selskabers mailsystemer. Det fortæller det amerikanske sikkerhedsfirma Fireeye til nyhedsbureauet AFP. Ifølge sikkerhedsfirmaet er en stor del af de berørte virksomheder medicinalselskaber, og langt hovedparten er noteret på børserne i New York.
 

FBI advarer selskaber. Og vi bliver i den digitale mørkeverden. For det amerikanske forbundspoliti, FBI, advarer nu virksomheder i USA om skadelige hackerangreb. I sidste uge blev filmselskabet Sony Entertainment udsat for et it-angreb, der endte med, at flere premierefilm blev gjort offentlig tilgængelige på fildelingstjenester. FBI advarer om ondsindet software, der risikerer at infiltrere virksomhedernes it-systemer for efterfølgende at lamme dem.
 

Olieprisfald har fordele. Den seneste tids markante fald i olieprisen er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. I hvert fald ikke, hvis man skal tro Den Internationale Valutafond, IMF, der mener, at olieprisfaldet generelt set fremmer den globale økonomi. Det er oplagt, at selskaber i olieindustrien taber på faldet, men det mere end opvejes af f.eks. lavere energiudgifter til selskaber og private husholdninger, lyder konklusionen.
 

Aktier ramt af skuffende Black Friday. De amerikanske aktier er blevet hårdt ramt af de skuffende salgstal på shoppingdagen Black Friday. Det gik blandt andet hårdt ud over Apple, idet selskabets aktie faldt med over tre procent allerede ved børsåbningen. Det var aktiens største fald siden september.


General Motors tilbagekalder 300.000 biler
. Den amerikanske bilgigant General Motors (GM) har været tvunget til at tilbagekalde over 300.000 biler på grund af fejl i lygterne. Det er blandt andet Detroit-firmaets modeller Buick Og Chevrolet, der bliver ramt. Det er langt fra første gang inden for de senere år, at bilfirmaet må trække en model tilbage.


Putin dropper gasplaner
. Rusland med præsident Vladimir Putin i spidsen har valgt at droppe en stor gasforbindelse mellem Rusland og Europa. Det fortalte Putin på et pressemøde i Ankara. Ifølge præsidenten er det Bulgarien, der blokerer for byggeriet, men han er stadig parat til at øge eksporten af gas til Tyrkiet.


Kinas fabrikker sænker farten
. Væksten i den kinesiske industri aftager, og det understreger, at landets økonomi ikke helt er oppe i samme gear som tidligere. Det viser en analyse fra storbanken HSBC. Det er især stigende omkostningerne og faldende efterspørgsel, der i øjeblikket er en hæmsko for udviklingen i det store land.


Skandaleramt Tesco-direktør vender tilbage
. En af detailgigantens Tescos topfolk vender nu tilbage efter at have været suspenderet. Der er tale om direktør Matt Simister, der har været suspenderet, mens hans rolle i en sag om regnskabsmæssige uregelmæssigheder for op imod 3 mia. kr. blev undersøgt.


DET SKER I DAG


¤¤


• Økonomi: Danmark - Danmarks udenrigsøkonomi 2013, Indkomstskat for personer 2013, kl. 09.00


¤


• Økonomi: Eurozonen - opgørelse over producentpriser i oktober.

• Økonomi: USA - anlægsinvesteringer i oktober, kl. 16.


Øvrige


• Erhverv: Dom i sagen mod Pandora. Retten i Glostrup afsiger dom i straffesag mod Pandora A/S, som anklages for at have overtrådt loven om handel med værdipapirer. Selskabet undlod i 2011 i rette tid at nedjustere forventninger til væksten, påstås det. Bagmandspolitiet har kaldt sagen principiel, fordi den drejer sig om en ligelig behandling af investorerne og om den almindelige tillid til markedet. Selskabet nægter sig skyldig. Kl.13.00

• Politik: I dag og i morgen mødes udenrigsministrene i NATO i NAC, North Atlantic Council, som er organisationens ledende forsamling. Det er blandt andet en mulighed for at gøre status, inden kampmissionen Isaf formelt lukker ned i Afghanistan til nytår. Der vil også være møde med Ukraines udenrigsminister. Martin Lidegaard (R) deltager.

• Erhverv: Italien - Francesco Schettino, kaptajn på krydstogtsskibet Costa Concordia, der sank ud for Italiens kyst i 2012, skal i retten. Forliset kostede 32 mennesker livet, og kaptajnen er anklaget for at være skyldig i mord og for at forlade

• Politik: Åbent samråd med kulturminister Marianne Jelved, om reklameafgiftsloven kl. 16.00


Tegnforklaring


Betydning for børsmarkedet og/eller nationaløkonomien - under normale omstændigheder:


¤: Lille betydning

¤¤: Nogen betydning

¤¤¤: Stor betydning


Øvrige: Markerer, at begivenheden under normale omstændigheder ikke vil påvirke toneangivende børskurser, investeringsklima eller den nationaløkonomiske udvikling nævneværdigt.


GIK DU GLIP AF…


Danmark har brug for en ny Struensee
. Claus Juhl, tidligere direktør i Københavns Kommune, er på en mission. Han vil tage et opgør med det danske regelsamfund.


Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.