Briefing

Banker anbefaler egne børsnoteringer / Private elforbrugere er fanget i en dårlig byttehandel / OW Bunkers ejer kendte alt til risikable spekulationer

GODMORGEN


NYHEDER


Banker anbefaler egne børsnoteringer
. Samtidig med at bankerne tjener millioner på at sende selskaber på børsen, råder de selvsamme bankers analyseafdelinger kunderne til at købe aktier i virksomhederne. Finans har undersøgt de største børsnoteringer herhjemme de sidste fem år, og ikke en eneste gang har en analyseafdeling fra en emissionsbank haft en negativ anbefaling på en aktie, som de selv har været med til at notere på børsen.


Private elforbrugere er fanget i en dårlig byttehandel
. Sommerens vækstplan indebærer fra nytår en PSO-rabat til private - men også en ny elafgift. Regeringens aftale med V og DF er, at de to tiltag skal udligne hinanden. Men det holder ikke stik. Allerede i 2015 står private elforbrugere til at tabe 200 mio. kr. på byttehandlen, viser nye tal.


Medie: OW Bunkers ejer kendte alt til risikable spekulationer
. Kapitalfonden Altor har hidtil bedyret, at OW Bunkers undergang kom som et chok for ejeren. Nye dokumenter sår alvorlig tvivl om den forklaring.
 


DET ER SKET I WEEKENDEN


Gidseldrama i Sydney
. Et gidseldrama finder mandag formiddag, lokal tid, sted på en café i Sydneys centrale forretningskvarter. Mellem 30 og 40 personer bliver tilbageholdt på Lindt Chocolat Café af mindst én gidseltager, oplyser australske medier. Tv-billeder har vist to personer holde et sort flag med hvide arabiske bogstaver. Australiens premierminister, Tony Abbott, siger, at han har indkaldt Australiens nationale sikkerhedsråd til en hasteorientering. Sideløbende er Operahuset og flere andre seværdighed sikkerhedsevakueret.
 

Klimaaftale med historisk snit. For første gang nogensinde forpligtes samtlige lande nu til at nedfælde en handleplan for, hvordan de vil reducere udledningen af drivhusgasser fra kul, gas og olie i et forsøg på at bremse den globale opvarmning. Aftalen blev søndag indgået mellem de 196 delegerede på COP20-mødet i Lima, Peru. Planerne skal afleveres til FN inden sommer og anvendes næste december til at opnå en global aftale med virkning fra 2020.


Kongressen godkender Obamas budget.
Den amerikanske regering med præsident Obama i spidsen har fået godkendt sit budget på omkring 6.600 mia. kr. frem mod september 2015. Fredag sendte et flertal i Repræsentanternes Hus budgetaftalen videre til Senatet, der lørdag sendte aftalen videre til underskrivelse i Det Ovale Værelse. Dermed undgår Obama den tumult, der har præget de seneste budgetforhandlinger.


Shinzo Abe genvinder magten i Japan
. Verden vil også i de kommende år støde på begrebet "Abenomics" fra tid til anden. Søndag blev Japans premierminister, Shinzo Abe, genvalgt i sikker stil, selv om hans økonomisk ekspansive politik - Abenomics - har vist sig fejlbarlig. Abes liberale koalition indtager fortsat mere end to tredjedele af de 475 sæder i parlamentet og beholder sin såkaldte supermajoritet.


Hackerne narrede også James Bond
. Den næste film med Agent 007 i hovedrollen hedder Spectre og får først premiere om et år. Men måske ved verden længe inden da, hvordan bilerne danser, kvinderne dåner, og skurken dør. For manuskriptet til filmen ser ifølge producerne ud til at være blandt udbyttet i det store hackerangreb på Sony.    


Opec's smertegrænse er 40 dollars
. Hvor meget må prisen på en tønde olie falde, før Opec reagerer? Det diskuterer alverdens analytikere i disse dage, og måske er vi nu kommet tættere på svaret. Energiminister Suhail Al-Mazrouei fra de Forenede Arabiske Emirater - en vægtig stemme i Opec - sagde søndag, at oliepumperne vil fortsætte med uformindsket styrke, så længe prisen er over 40 dollars pr. tønde.


Dick Cheney er stadig til tortur.
USA's tidligere regering har været udsat for massiv kritik i forlængelse af en rapport fra Senatet, der i detaljer afslører torturprogrammet i krigen mod terrorisme. Men det får nu ikke den amerikanske vicepræsident fra 2001 til 2009, Dick Cheney, til at fortryde sine ordrer. »Det virkede. Det virkede virkelig. Jeg ville gøre det hele om igen,« tilkendegav Cheney søndag.DET SKER I DAG


¤¤

  • Politik: EU holder landsbrugs- og fiskeriministermøde. Det indebærer det årlige slagsmål om fiskekvoter, men Danmark har også et punkt om evt. at foranstalte oplagring af svinekød, der ikke kan sælges på grund af Ruslands importstop.

  • Økonomi: Industriproduktion, USA, november


¤

  • Regnskaber: Egetæpper, 2. kvartal
  • Økonomi: Producent- og importprisindeks for varer, november (Danmarks Statistik)


Øvrige

  • Arbejdsmarked: Forhandlingerne om nye overenskomster på det kommunale arbejdsmarked går i gang. Som det første udveksler Kommunernes Landsforening og personaleorganisationerne krav. Forhandlingerne vedrører mere end 400.000 kommunalt ansatte og mere end 60 personaleorganisationer. Overenskomsterne skal fornys 1. april 2015.

  • Politik: Udenrigsministermøde, EU

  • Politik: Europaparlamentet samles i Strasbourg til plenarsamling.


Tegnforklaring

Betydning for børsmarkedet og/eller nationaløkonomien - under normale omstændigheder:

¤: Lille betydning
¤¤: Nogen betydning
¤¤¤: Stor betydning

Øvrige: Markerer, at begivenheden under normale omstændigheder ikke vil påvirke toneangivende børskurser, investeringsklima eller den nationaløkonomiske udvikling nævneværdigt.

 

GIK DU GLIP AF...


»Det er ydmygende, og jeg er vred«
. Mandag begynder Parken-sagen om mulig kursmanipulation. Hovedrollen indtager den tidligere bestyrelsesformand for Parken, Flemming Østergaard, som melder sig kampklar. Bagmandspolitiet mener, at sagen er principiel og går efter fængsel.PS... 


Dot.com-boblen gemte på gode ideer
. Det er nemt af afskrive Dot.com-boblen omkring årtusindskiftet som resultatet af finansmarkedernes blinde tillid til hjemmesider med et bredt navn og intet andet. Men måske er det også lidt for nemt. Faktisk er mange af ideerne bag de faldne hjemmesider fra dengang blevet genoplivet af store spillere som Google og Amazon.


Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.