Briefing

Danske pensionspenge flyder til Sydeuropa / Rusland ramt af den perfekte storm / Storaktionær klar til at overtage Lyngby Boldklub

GODMORGEN


NYHEDER


Danske pensionspenge flyder til Sydeuropa
. Både ATP, Pensam, Sampension og Pensiondanmark er villige til at investere i projekter, der kommer fra den såkaldte Juncker-plan. Også selvom pengene f.eks. ender i Sydeuropa


Rusland ramt af den perfekte storm
. Internationale sanktioner, økonomisk stagnation og faldende oliepriser har med lammende effekt ramt Rusland.


Storaktionær klar til at overtage Lyngby Boldklub
. Mens fodboldklubben Lyngby er kastet ud i et økonomisk kaos, gør klubbens storaktionær klar til at overtage den nordsjællandske klub.


EU-angreb er en bombe under den grønne omstilling
. Fra 2017 har EU-Kommissionen forbudt Danmark at finansiere den grønne omstilling via den omstridte PSO-afgift. Venstre mener, at EU-angrebet sætter hele energiaftalen fra 2012 i spil.


»For familien er det en vigtig beslutning. Fætter BR er jo noget, vi har skabt sammen«
. Ved du, hvad det bedste er, spørger Fætter BR vanen tro i disse juledage. Men i år venter legetøjskæden ikke kun på et svar fra børnene. En forretningsmand eller kapitalfond med et par milliarder i overskud må meget gerne synge med, mener direktøren.


Apple slap med skrækken - var massesøgsmålet bare tom luft?
Det tog kun juryen få timer at frikende it-giganten i tvisten om iPod og iTunes. Sagsøgerne manglede ikke blot vidner, men også et offer, og alligevel var sejren bittersød for Apple.


DET ER SKET I NAT


Danske fiskere får lov at fange flere fisk i 2015
. Kvoterne for næste år er tirsdag faldet på plads efter intense forhandlinger i Bruxelles mellem EU's fiskeriministre og EU-Kommissionen. Kvoterne for 2015 på brisling, sperling, torsk, rejer, rødspætter og jomfruhummer bliver større i Nordsøen, mens der bliver flere torsk og jomfruhummer til fiskerne i Skagerrak.


Apple lukker ned for onlinehandel i Rusland. Det er ikke længere muligt for russere at købe en iPhone eller andre produkter fra Apple via det amerikanske selskabs onlinebutik i Rusland. Apple oplyser, at man stopper salget, fordi rublens aktuelle styrtdyk gør det vanskeligt at finde ud, hvor meget varerne skal koste i den lokale valuta.
 

Ikea skævt fra start i Sydkorea. I denne uge slog Ikea dørene op for det første varehus i Sydkorea. Men det er langt fra blevet den fest, den svenske møbelgigant havde håbet. Forbrugerne opdagede hurtigt, at de sydkoreanske priser var sat op i forhold til niveauet i resten af verden, og et landkort med »Det Japanske Hav« har fornærmet kunderne.


Rutsjetur på det amerikanske aktiemarked
. S&P 500, Nasdaq 100 og Dow Jones-indekset over børsnoterede selskaber lukkede alle tirsdag med den laveste gennemsnitspris i flere måneder. Specielt udsalget af aktier i it-giganterne Google og Microsoft medvirkede til det samlede fald, der forklares med olieprisens nedtur og en deraf svækket tillid til den økonomiske optur.
 

Ny Bush på vej mod Det Hvide Hus? Floridas tidligere guvernør, søn af George H.W. Bush og bror til George W. Bush, Jeb Bush, har meldt ud, at han aktivt vil undersøge muligheden for at stille op som præsidentkandidat, og dermed blive familiens tredje amerikanske præsident.


Iran havde snor i australsk gidseltager.
For 14 år siden bad Iran ifølge landets øverste politidirektør Australien om at få udleveret Man Haron Monis, der mandag holdt 17 gidsler fanget i 16 timer på en café i Sydney. Aktionen kostede tre mennesker, deriblandt gidseltageren, livet. Men det var gået anderledes, pointerede politidirektøren, hvis de australske myndigheder blot havde udleveret Man Haron Monis til sit fødeland, hvor han var sigtet for bestikkelse.


Sony angrebet igen.
Teknologi- og filmselskabet Sony blev fornylig hacket og stillet til skue af folk, som formodes at have base i Nordkorea. Den mistanke blev bestyrket i nat, da Sony valgte at offentliggøre en terrortrussel mod biografer, der viser filmen "The Interview", en komedie om et lejemord på den nordkoreanske leder, Kim Jong-un. Sony overvejer nu sit næste skridt.


Dronning Elizabeth blev involveret i skotsk valg.
Den britiske regering var i efteråret så bange for, at Skotland ville stemme "Yes" til en løsrivelse fra England, at Dronning Elizabeth blev bedt om at udstikke en forsigtig advarsel med ordene "think very carefully" - hvilket hun gjorde i en tale få dage før valget. Dermed afveg hun fra sin politiske neutralitet - og var måske med til at sikre et klart "no".


DET SKER I DAG


¤¤¤

 • Politik: Præsidentvalg i Grækenland. Det skulle egentlig først have været til februar, men første runde af det græske præsidentvalg er pludselig fremrykket til nu. Premierminister Antonis Samaras skal have hjælp uden for regeringen for at få valgt sin kandidat. Resultatet ventes med spænding verden over, da det kan resultere i en genopblussen af problemerne på de finansielle markeder.

 • Økonomi: Rentemøde i Den Amerikanske Centralbank (onsdag og torsdag). Centralbanken kommer med en meddelelse.

 • Økonomi: Udvidet møde i Den Europæiske Centralbank (onsdag og torsdag). Eurolandene mødes onsdag, mens Danmark og de andre ikke-eurolande støder til torsdag.
 • Økonomi: Olielagre, USA


¤¤

 • Økonomi: Forbrugerpriser, eurozonen og USA
 • Regnskaber: Harboes Bryggeri (2. kvt.),


¤

 • Regnskaber: SPEAS, TK Development (3. kvt.)begivenhed


Øvrige

 • Økonomi: Offentligt forsørgede, 16-64 årige – Danmarks Statistik
 • Erhverv: Forskning og udvikling i erhvervslivet, Danmarks Statistik
 • Erhverv: Innovation i erhvervslivet, Danmarks Statistik
 • Økonomi: Arbejdsomkostninger for den private sektor, Danmarks Statistik
 • Økonomi: Udgifter til sociale ydelser, Danmarks Statistik
 • Økonomi: Referat fra seneste rentemøde, Storbritannien
 • Økonomi: Arbejdsløshedstal, Storbritannien
 • Økonomi: Overenskomstparterne på statens område udveksler krav.
 • Politik: Statsministeren orienterer om EU-topmøde i Udenrigspolitisk Nævn og Europaudvalget.
 • Politik: EU-Kommissionen fremlægger sit arbejdsprogram for Europaparlamentet i Strasbourg.
 • Politik: Finanslovdebat i Folketinget. 1. del af 3. behandling.
 • Øvrige: Statsrevisorerne holder møde


Tegnforklaring


Betydning for børsmarkedet og/eller nationaløkonomien - under normale omstændigheder:


¤: Lille betydning

¤¤: Nogen betydning

¤¤¤: Stor betydning

Øvrige: Markerer, at begivenheden under normale omstændigheder ikke vil påvirke toneangivende børskurser, investeringsklima eller den nationaløkonomiske udvikling nævneværdigt.


GIK DU GLIP AF…


FN, flystyrtet og fredsforhandleren - nu genoplives den gamle sag igen
. FN's svenske generalsekretær, Dag Hammarskjöld, styrtede i 1961 i døden på vej til fredsforhandlinger i Congo. Men var det pilotens eller stormagternes skyld?


PS...


Værsgo, en verden i fem dimensioner.
Filminstruktøren Christopher Nolan er blevet et af de hotteste navne i Hollywood efter blandt andet en Batman-triologi, Inception og senest Interstellar. De to sidstnævnte spillefilm leger med tanken om en verden, der kan bøjes på alle ledder og kanter - og nu inviterer Christopher Nolan læsere af Wired til at udforske tiden og rummet.


Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.