Briefing

Milliardmarked er hermetisk lukket for dansk landbrug | Erik Hoffmeyer er død | Vestas tæt på kæmpe aftale

Kære Finans-læser

Her har du dit korte nyhedsoverblik. Husk at Finans også udgiver magasinet Update klokken 19, hvor du får alle dagens bedste historier fra Finans. Du kan finde det her.

NYHEDER

En klokkeklar WTO-dom fastslår, at Ruslands forbud mod import af svinekød fra EU er ulovlig. De danske landmænd og slagterierne gør dog klogt i at holde champagnen på køl lidt endnu, da en russisk anke kan gøre, at der går flere år, før sagen om det russiske importforbud er definitivt afsluttet.
 

Et mere end fem år gammelt bankkrak, der kostede staten og aktionærer milliarder, sender nu en regning på to gange 15.000 kr. til to partnere i revisorkæmpen Ernst and Young. Bøderne gives fordi der blev advaret for lidt om Amagerbankens omstridte 2008-regnskab.
 

Vestas tæt på kæmpe aftale. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt rejser til Egypten for at give politisk rygstød til en rekordstor aftale for Vestas svarende til 2,2 gigawatt (GW) landvind til en samlet værdi af cirka 15 mia. kr. Aftalen forventes at blive underskrevet umiddelbart efter rejsen. (Ritzau)
 

Den amerikanske medicinalgigant Pfizer har aftalt at købe det amerikanske biotekselskab Medivation for 81,5 dollars per aktie i kontanter og dermed bliver weekendens rygter bekræftet. Den samlede værdi af aftalen lander dermed på 14 mia. dollars. (Ritzau)
 

Ifølge direktøren for Norisol, Carsten Hoeck, så er trepartsaftalen, der vil skabe 10.000 praktikpladser frem mod 2025, skudt helt forbi. Han mener, at der ikke er ansøgere nok. »Fagbevægelsen burde hellere koncentrere sig om at løse det kæmpe problem, vi har i, at de unge vælger en erhvervsuddannelse fra til fordel for gymnasiet. Og her er én af løsningerne, at vi skal belønne de unge, der går i vores retning,« siger Carsten Hoeck. (DR)
 

Samsung vil genbruge deres telefoner. Mobilproducenten vil snart offentliggøre en ordning, hvor forbrugerne hvert år kan bytte deres gamle mobil til en ny version. De gamle mobiler vil herefter blive solgt billigt som genbrugstelefoner. Flere andre producenter forfølger en lignende strategi. Revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte anslår, at markedet for brugte smartphonetelefoner i år vil være på 17 milliarder dollars. (Berlingske)
 

Tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer er død i en alder af 91 år. I næsten 30 år – fra 1965 til 1994 – vogtede Erik Hoffmeyer om den danske krone: Så længe sad han som formand for Nationalbankens direktion.
 

Der er skiftet ud i bestyrelsen for afviklingsselskabet Finansiel Stabilitet, som har fået fire nye medlemmer. De nye ansigter, der allerede har deltaget i deres første bestyrelsesmøde, er Bendt Wedell, Bente Overgaard, Anne Louise Eberhard og Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen. (Ritzau)

ANALYSE

Hvad nu, Yahoo? Da Microsoft købte Nokias telefonforretning, vidste vi, at Nokias navn ville forsvinde ud af forbrugernes hænder. Da A.P. Møller-Mærsk solgte Dansk Supermarked, vidste vi, at konglomeratet var på slankekur. Sådan er det næsten altid. Håndtrykket er en form for besegling af fremtiden, et svar på det store spørgsmål, men sådan er det ikke med Verizons opkøb af Yahoo. For hvad i alverden skal vi lægge i det? Tech-journalist Rene Deichgræber forsøger at give svaret.

BAGGRUND

Når partierne på Christiansborg til efteråret skal forhandle om indretningen af fremtidens boligskatter, står politikerne foran en svær balancegang mellem at lytte til topøkonomernes anbefalinger om at ophæve skattestoppet eller flertallet af danskere, der ønsker det stik modsatte. Slaget om boligskatterne viser nemlig, at der er en afgrundsdyb splid mellem økonomerne og befolkningen.

DAGENS PROFILER

Dagens profiler lystrer blandt andet navnene Sara, Mikkel, Mark og Jakob. OL i Rio er slut, og det har været en ganske fornøjelig affære for Danmark. Hele 15 medaljer blev det til. Hvoraf to stk blev af det pureste guld. Derfor udvider vi i dagens anledning "Dagens profil" til at omfatte alle de danske atleter, der gjorde en indsats i Brasilien. Her er en gennemgang af, hvordan det gik. Det gik egentlig ret godt.

BØRS

De britiske aktier får kursklø mandag - og det britiske indeks FTSE 100 ligger til et fald på 0,5 pct. efter den værste uge, siden den britiske folkeafstemning om fortsat medlemskab af EU som bekendt blev et "nej". Her er den seneste børsberetning.

KOMMENTAR

Hanne Blume, HR-direktør i Dong Energy, har et godt råd til alle de unge mennesker, der kaster sig over deres studie i disse dage: »Lad være med alene at bruge studietiden på karakterjagt. Lad være med udelukkende at navigere efter det perfekte CV. Sørg i stedet for at lære noget – også om dig selv. Studietiden er en sjælden chance for at arbejde med teoretisk viden direkte i et studiejob, arbejde som frivillig i en forening, opdyrke et godt netværk, gå efter eventyret i udlandet og møde og engagere sig med en masse nye mennesker. Ude hos os arbejdsgivere ansætter vi nemlig ikke karakterer, vi ansætter mennesker«.

PS...

På Danmarks Sydhavsøer - Lolland og Falster - hvor boligpriserne for øjeblikket er helt i bund, kan du blive villaejer med havudsigt, privat strand, plads til hestehold og hundredevis af kvadratmeter for beløb langt under priserne på tilsvarende villaer andre steder i landet. Her har vi samlet de fem dyreste villaer på de kanter. Og lad det være sagt med det samme. Her får man virkelig noget for de samme penge, der giver 90 kvm i Kbh.
 

Med ønske om en god dag,

Peter Sinding

Nyhedredaktør
 

Vi arbejder videre på at forsyne dig med nyheder og analyser. Har du gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.