Briefing

DSB slår et stort hul i jorden og lander kæmpe underskud | Boligejere med flekslån får historisk lave renter | Tobaksindustrien vil dampe de tvivlende rygere tilbage i folden

Kære Finans-læser

Så er det tirsdag eftermiddag, og det er tid til dagens sidste opdatering - eftermiddagsbriefing er klar. Men husk at vi samler op på hele dagen i vores digitale magasin Update kl. 19.

NYHEDER

DSB slår et stort hul i jorden og kommer ud af første halvår med et underskudnæsten en halv mia. kr. Det sker, efter at DSB har valgt at nedskrive værdien af 23 IC2-togsæt og 5 IC4-togsæt med knap 700 mio. kr. Samtlige IC2-tog bliver udfaset straks, og der skal indkøbes 26 nye el-lokomotiver.
 

Boligejere med flekslån får historisk lave renter. Tirsdag afsluttede Nykredit og Totalkredit de rentetilpasningsauktioner, der afgør, hvilken rente tusindvis af boligejere skal betale pr. 1. oktober. Både F1-, F3- og F5-renten satte rekord med en rente på hhv. -0,05 pct., -0,01 pct. og 0,19 pct.
 

Det er kun 10 måneder siden, at Bart Pelgröm til klapsalver blev kåret som Årets Unge Landmand 2015. Nu er drømmen om en fremtid som landmand knust for den 23-årige mælkeproducent. Han har netop indsendt en konkursbegæring til skifteretten i Sønderborg og bliver dermed en del af den triste statistik, som viser, at flere og flere landmænd går konkurs.
 

Antallet af anmeldte eller påbegyndte sager om insiderhandel er steget markant de seneste år. Konkret betyder det, at Finanstilsynet undersøger det største antal potentielle insidersager siden finanskrisen. Det har dog ikke ført til flere politianmeldelser.
 

En straffesag om bedragerier for cirka 80 mio. kr. er tirsdag igen blevet skudt til hjørne af Københavns Byret. Først til december regner byretten med at indlede sagen om påstået organiseret svindel med leasede maskiner i entreprenørfirmaet FH Byg Aps. Dermed løber forsinkelsen, som skyldes sygdom hos den hovedmistænkte, op i næsten to år. (Ritzau)
 

Aldersopsparing er ikke slået igennem. Afløseren for kapitalpensionen har slet ikke samme opbakning, som forgængeren, som tre gange så mange valgte som model. Men danskerne snyder sig selv, når de fravælger aldersopsparingen, lyder ekspertvurderingen. Især lav- og mellemindkomstgrupperne går glip af en økonomisk gevinst.
 

Schweiz er kendt for sine fantastiske ure og deres excellente kavlitet. Men prisen er også derefter. Om det er årsagen vides ikke, men facit er, at den schweiziske ur-eksport til Asien er i krise og dykker for 13. måned i træk. Eksporten til Hong Kong er f.eks. faldet med 33 pct.  (Bloomberg)
 

Danske topchefer har kort snor - men i Sverige er der nærmest "Palermo-tilstande", som henviser til den italienske fodboldklub Palermo, der fyrede syv trænere alene i sidste sæson. På knap to år har 19 topchefer i Sveriges største virksomheder fået en fyreseddel. Men presset på topchefer er også voksende i Danmark, forklarer professor.
 

Hillary Clinton bør vinde sikkert, når der er præsident-valg til november i USA. I hvert fald hvis man spørger medlemmerne af the National Association for Business Economists. En undersøgelse blandt forbundets økonomer giver Clinton et rungende flertal og Trump kommer endda ikke på andenpladsen. (CNN)
 

En halv palle bobler i garagen er blevet til en millionforretning for Søren Bælum. Nu giver hans virksomhed Deluxe.life for første gang et beskedent overskud efter at tidligere nemlig.com-aktionær, Per Østergaard, er blevet både hovedejer og bestyrelsesformand. Men egenkapitalen og masser af kunder er stadig negative.

BAGGRUND

At den vestlige verden ryger færre smøger, vil mange sikkert mene er en god nyhed. Men for tobaksvirksomheder er det lidt af en udfordring. Derfor tænker de kreativt for at lokke rygerne til at fortsætte eller eks-rygere til at komme tilbage i folden med en lang række initiativer. F.eks. er verdens største tobaksfirma Phillip Morris på vej på det danske marked med en tobak, der skal dampes i stedet for at ryges - og som ifølge analytikerne, vil kunne indtage en betydelig del af hele tobaksmarkedet.

ANALYSE

For 38. gang kalder den amerikanske centralbank til symposium i nationalparken Jackson Hole, der betegnes som et af USA flotteste områder. Nyhedsinteressen vil nok engang samle sig om USA’s centralbankchef, Janet Yellen, der i sin tale fredag ventes at kaste mere lys over, hvornår Federal Reserve Bank vil kunne tænkes at gennemføre sin næste renteforhøjelse.

INTERVIEW

Formand for Dansk Metal Claus Jensen forsvarer fagforeningens lobbyindsats for at få bygget et ekstraordinært dyrt affaldsforbrændingsanlæg i København, der er langt større end kommunerne har behov for: »I en tid, hvor vi lige var kommet ud af en finanskrise, havde vi en åbenlys interesse i, at det anlæg kom i gang, så vi kunne få skabt nogle eksportarbejdspladser,« lyder det.

BØRS

Meget beskedent plus i C20-indeks her kort før lukketid. Mærsk-aktien er solidt i front, mens Vestas danner bagtrop. Her er den seneste børsberetning.

DEBAT

Vidste du, at en standard tysk kabel-box koster mere at producere end en BMW 3-serie? Eller at et specifikt kikkertsigte til rifler koster mere at lave end en Fiat Panda? Få har nemlig som bilbranchen formået at nedbringe produktomkostningerne år for år, skriver Stefan Knapp, managementkonsulent i PA Consulting, og opfordrer til at alle topchefer med sparetanker skeler til netop bilbranchen.

PS...

Sport fascinerer, vækker følelser og engagerer som få andre ting. Oplevelsen af udøvernes præstationer, der til tider overgår vores fatteevne er enorm, og stoltheden, når et lands udøvere står øverst på skamlen i f.eks. OL er usammenlignelig. New York TImes har lavet en fortræffelig billed-reportage, hvor man i ét fotografi kan se hele det afgørende øjeblik, da en række guldvindere fra det netop overståede OL kæmper sig til sejren.
 

Med ønske om en god dag,

Mads Ring, 

Nyhedsredaktør, Finans
 

Vi arbejder videre på at forsyne dig med nyheder og analyser. Har du gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.