Briefing

Hesalight misser deadline for tilbagebetaling | Eksperter advarer om social slagside i 2025-plan | Her er Danmarks næste store virksomheder

Kære Finans-læser

Her på Finans vil vi gerne levere den bedst mulige briefing til dig hver dag. Derfor vil vi gerne høre, om du savner noget i det nuværende format? Er der noget du kan undvære? Eller har du bare en idé til, hvordan vi gør de daglige briefinger endnu bedre. Send en mail til finans@finans.dk med dine forslag. Her har du dagens eftermiddagsbriefing.

NYHEDER

Eksperter advarer om social slagside i 2025-plan. Det rammer socialt skævt, når regeringen vil tvinge alle til at spare 2 pct. af deres indtægt op til pension. For de danskere, der forsørges af overførselsindkomster, æder det tvungne pensionsbidrag nemlig af de penge, som denne økonomisk svage gruppe ellers skulle leve for. Sådan lyder advarslen fra to professorer. »Det er reelt blot en måde at nedskære kontanthjælpen på.«
 

Hesalight misser deadline for tilbagebetaling. Den kriseramte LED-specialist Hesalight er under voldsomt økonomisk pres, efter at virksomheden mandag missede deadline for tilbagebetaling af 750 mio. kr. til sine långivere. Deadline udløb ved midnat, og obligationsejerne konstaterede i morges, at pengene ikke er indbetalt. Det var tilsyneladende en manglende rentebetaling fra Hesalight, der udløste kravet om tilbagebetaling af gæld.
 

Unge investorer har høje tanker om egne evner på investeringsmarkedet, viser en ny stor undersøgelse. Hele 61 pct. af investorerne i alderen 18 til 35 år beskrev sig selv som mere vidende end gennemsnittet. Mens de unge havde den største tro på egen viden, var det til gengæld dem, der vidste mindst, da de blev spurgt.
 

Airbnb tager markedsandele i Frankrig. En række terrorangreb i bl.a. Nice og Paris denne sommer har afholdt turister fra at tage til Frankrig - verdens mest besøgte turistdestination. Trods angrebenes afskrækkende effekt har den amerikanske udlejningsplatform Airbnb formået at trække 3,6 mio. rejsende til landet i juni, juli og august. (Bloomberg)
 

Den midlertidige våbenhvile i Syrien er brudt. Tirsdag morgen lød der igen eksplosioner i flere dele af Aleppo. Alle nødhjælpstransporter til Syrien suspenderes, efter at en nødhjælpskolonne til byen er blevet angrebet. USA giver Syriens regering og Rusland skylden for angrebet. (JP)
 

Københavns Madhus mister stor kommunal aftale. Fremadrettet bliver det ikke længere Københavns Madhus, der sidder med det formelle ansvar for at forbedre de kommunale måltiders kvalitet og fremme økologien. Efter en udbudsrunde bliver det i stedet Løgismose Meyers, der overtager opgaven. (Fødevarewatch)
 

Boligejernes friværdier stiger. Boligpriserne har været stigende igennem lang tid, og det sætter sine tydelige spor i danskernes friværdier. I løbet af et år har en gennemsnitlig husejer herhjemme øget sin friværdi med 58.000 kr. I nogle kommuner går det særligt vildt for sig.
 

Terror og uro rammer tyrkisk luftfart hårdt. Uroen er gået hårdt ud over Turkish Airlines, som ellers i en årrække har haft massiv fremgang. Kapaciteten er blevet reduceret på op mod 70 forskellige ruter, og det rammer både de europæiske flyvninger og de oversøiske destinationer. I Danmark er antallet af daglige afgange fra København til Ankara reduceret fra tre til to. Desuden er det med kort varsel besluttet at lukke ruten fra Aalborg til Istanbul.

INTERVIEW

Iværksætteri er ikke længere bare et garagefænomen, men er også ved at brede sig til de allerstørste virksomheder. Trods deres status og størrelse er store koncerner som A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk og B&O også tvunget til at slå ind på nytænkningens vej, fortæller Jesper Knudsen, partner hos Accelerace, der hjælper både opstartsvirksomheder med at vokse og etablerede selskaber med at genopfinde sig selv.

DAGENS PROFIL

Møbel-arving sætter ny fart på Montana. Den familieejede virksomhed har netop afleveret regnskab for året 2015/16, som er det første under ledelse af anden generation. Ny mand med ansvaret blev Joakim Lassen, som er søn af Montanas stifter Peter Lassen. Han står i spidsen for en ny strategi med mål om både at effektivisere og gøre det mere enkelt for forhandlere samt forbrugere at forstå Montana.

OVERBLIK

Her er Danmarks næste store virksomheder. Det kan være svært at få overblikket over alt, hvad der rører sig i iværksætterverdenen, men med hjælp fra Tine Thygesen, medstifter og bestyrelsesmedlem i Founders House, giver Finans dig overblikket over, hvilke danske virksomheder, der har potentiale til at få flere end 1000 ansatte - noget der ikke er sket i over 20 år, og hvilke industrier, der er de mest hotte inden for iværksætteriet lige nu.

BØRS

Det danske aktiemarked ser ud til at stige for femte gang ud af de seneste seks handelsdage, men udsvingene er generelt afdæmpede blandt aktierne i C20-indekset. Her er den seneste børsberetning.

DEBAT

En undersøgelse fra Lederne viser, at kun 26 pct. af de mandlige ledere holdt mere end 14 dages barsel i 2013. »At så mange mandlige ledere kun vælger orlov i 14 dage sætter en kedelig norm for, hvad der er legitimt på arbejdspladsen og må formodes at have en negativ afsmittende effekt på medarbejderne,« lyder det i dag fra Bodil Nordestgaard Ismiris, direktør i Lederne. Deltag i debatten her.

PS...

Harry Potters barndomshjem er sat til salg. Huset, der blev brugt i den første film i serien om troldmandslærlingen, er sat til salg. Det kan blive dit for, hvad der svarer til godt fire millioner danske kroner. Det ligger i den lille by Bracknell mellem London og Reading.
 

Med ønske om en god dag,

Peter Sinding

Nyhedsredaktør, Finans
 

Vi arbejder videre på at forsyne dig med nyheder og analyser. Har du gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.