Eftermiddag

Google får rekordstor milliardbøde | Ballademagere nikker skaller på de sitrende finansmarkeder | Hvad er fremtiden for Thomas F. Borgen?

Kære Finans-læser

Danske Bank og EU-kommissær Margrethe Vestager har trukket overskrifter i dag. Her får du et overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder, så du er opdateret i sommervarmen. God læselyst!

NYHEDER

Google får rekordstor milliardbøde. Google har endnu engang modtaget en rekordstor bøde fra EU. Denne gang på 4,3 mia. euro. Bøden, der svarer til 32 mia. kr., udstedes, fordi EU og Margrethe Vestager mener, at Google bruger sit Android-styresystem til at fremme alle mulige andre Google-produkter og services og dermed udnytter sin dominerende position.

Færre breve og fyringer gør ondt: Postnord leverer kæmpe underskud. De trange tider fortsætter helt som ventet for postkæmpen Postnord, hvis resultat for 2. kvartal er voldsomt præget af den 1,1 mia. svenske kr. store spareplan, som man besluttede at gennemføre tidligere på sommeren. Det giver et minus for kvartalet på 901 mio. svenske kr., svarende til ca. 650 mio. danske kr. I Danmark var Postnord Danmark i begyndelsen af året foran budgettet. Nu ser billedet imidlertid anderledes ud.

Thomas F. Borgen vil ikke spekulere i, om han stadig er ansat i Danske Bank efter hvidvaskoprydning. Thomas F. Borgen har som topchef for Danske Bank klart og tydeligt sagt, at han vil blive på posten, fordi han er den bedst egnede til at rydde op efter hvidvaskskandalen. Men han er langt mindre klar i mælet i forhold til, om han også er bankens topchef, når oprydningen engang er tilendebragt. Læs interviewet med Dansk Bank-chefen her.

Danske Bank tjente op mod 1,5 mia. kr. på kriminelle i Estland. Det har i økonomiske termer været en god forretning for Danske Bank at hjælpe kriminelle med at hvidvaske milliardbeløb i Estland. Men i forbindelse med halvårsresultatet oplyser ledelsen, at banken ikke vil beholde indtjeningen fra den aktivitet. Bankens foreløbige undersøgelser viser, at den brutto har tjent 1,5 mia. kr. på de ikkeestiske kunder, som benyttede filialen i Estland i perioden 2007-2015.

Novo og Lundbecks toplobbyister indrømmer: Systemet i USA skal laves om. Novo Nordisk og Lundbeck tjener styrtende med penge på et system, som selv deres amerikanske toplobbyister nu kræver et opgør mod. Det nuværende system virker ganske enkelt ikke og rammer en lang række patienter på en decideret uhensigtsmæssig måde, indrømmer Stephen J. Ubl, adm. direktør i den magtfulde brancheforening Phrma, som danske Novo Nordisk og Lundbeck er en del af.

Danica Pension siger farvel til topchefen - afløseren er fundet internt. Der har været spekuleret i Per Klitgårds afgang som adm. direktør i Danica Pension i efterhånden lang tid, men nu er det blevet officielt. Den 1. oktober træder han tilbage efter syv år i spidsen for Danske Banks pensionsselskab. Afløseren er fundet internt. Det bliver Ole Krogh, der i dag er COO i pensionsselskabet.

»Hvis du bliver for selvfed, bliver du ædt«. De helt store drenge i klassen er for alvor begyndt at rette blikket mod klassens frække dreng, det succesfulde danske medicoselskab Ambu. Opskriften på at holde sig på toppen er hele tiden at være super fit og på vagt, fortæller topchef Lars Marcher.

Øget risiko ved forældrekøb: Her er de største faldgruber. Forældre vil ofte gå langt for at hjælpe deres børn, selv når de er blevet voksne. At købe en lejlighed og leje den ud til børnene er blevet meget populært, men det kan blive en dyr affære, hvis ikke man gør sit forarbejde godt nok. Læs her, hvad du skal være opmærksom på.

Elon Musk undskylder for ”pædo”-kommentar. Tesla-rigmanden Elon Musk har på det sociale medie Twitter givet en undskyldning til en britisk dykker – Vern Unsworth – som hjalp med at redde 12 drenge og deres fodboldtræner ud af en grotte i Thailand. »Jeg undskylder til hr. Unsworth og til de firmaer, jeg repræsenterer som leder. Skylden er min og min alene,« skriver han ifølge Reuters. Musk rettede det usædvanlige angreb mod dykkeren uden at forklare eller begrunde det. (JP)

Aktieraket har gjort Frank Gad god for 340 mio. kr. Den danske erhvervsmand Frank Gad havde is i maven og satte sine sparepenge i virksomheden SP Group, da kun ganske få havde lyst. Det har i dag gjort ham til trecifret mangemillionær og medskaber af en af de større børsucceser herhjemme. Frank Gad er adm. direktør i den børsnoterede plastproducent SP Group, der de senere år er braget i vejret på børsen.

INDSIGT

Storpolitiske ballademagere nikker skaller på de sitrende finansmarkeder. Trump og Putin og europæiske politikere raver rundt på de finansielle markeder og sætter alle odds og regler over styr. Det er vilde, uforudsigelige år, hvor magten er ustabil, og ingen har overherredømmet.

FINANS FORKLARER

Danmark får beskæftigelsesbaghjul af de nordiske lande. Vi har alle travlt med at arbejde – føler vi. Men andelen af beskæftigede mellem 20 og 64 år er stadig lavere i Danmark, end den er i Norge, Sverige og Island. Kun Finland har en lavere beskæftigelsesfrekvens.

DAGENS PROFIL

Denmark’s EU ”tax lady”. Den danske EU-kommissær Margethe Vestager er i fokus globalt med sine skatteopgør med multinationale firmaer. Denmarks no-nonsense woman in Brussels, kalder britiske BBC hende i dette portræt. (BBC)

BØRS

Børsklø til Danske Bank. Danske Bank fik en hård medfart på fondsbørsen, efter at banken havde fremlagt sit regnskab for årets første seks måneder. Danske Banks kursskred er med til at trække det danske eliteindeks i negativt terræn på trods af en ellers positiv stemning på de øvrige store markeder i Europa. Her er den seneste børsberetning.

DEBAT

Handelskonflikten skifter til fast track-spor. Seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard forsøger i denne analyse at skabe overblik: Hvad er Donald Trumps endelige mål, hvorfor gør han, som han gør, og hvilke konsekvenser har hans handlinger?

PS ...

Spøgelsesby sat til salg: Nu har texansk cowboy købt den. I juni blev en hel westernby i Californien fra det 19. århundrede sat til salg. Nu er spøgelsesbyen, der inkluderer hotel, salon, kapel og en række huse, solgt. Det er den amerikanske hotelejer Brent Underwood, der har købt den tidligere mineby Cerro Gordo for 1,4 mio. dollars, svarende til knap 9 mio. kr.

Rigtig god aften,
Ole Søndergaard
Nyhedsredaktør
 

Vi arbejder videre på at forsyne dig med nyheder og analyser. Har du gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk

Læs også
Top job