Eftermiddag
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Lars Rohde om Thomas Borgens exit: »Det er naturligt« | Amazon lancerer en mikrobølgeovn, du kan snakke til – men hvorfor? | Frank Jensen giver Formel 1 i København dødsstødet

Kære Finans-læser

Vi nærmer os weekenden med hastige skridt. Men inden da kan du lige nå at blive opdateret på fredagens vigtigste historier. God læselyst.

NYHEDER

Lars Rohde om Thomas Borgens exit: »Det er naturligt«. Nationalbankdirektør Lars Rohde har for første gang sat ord på sit syn på på Thomas Borgens kommende exit fra Danske Bank. »Det er ledelserne i de danske finansielle institutioner, der har ansvaret for at sikre, at der ikke foregår hvidvask eller andre ulovligheder, og det er derfor naturligt, at Danske Bank i forlængelse af sin egen undersøgelse har draget ledelsesmæssige konsekvenser,« skriver Lars Rohde i et høringssvar.

De største selskaber tvinges til at måle deres bæredygtige indsats. Kravet til CSR-afsnittet hos de største selskaber skærpes væsentligt, når årsregnskaberne for 2018 skal underskrives. Landets revisorer opfordrer lederne til at tage opgaven på sig frem for at automatisere besvarelserne.

Danske Bank-formand overvejer at tilbagekalde millionbonusser. Alle Danske Banks bonusbetalinger i perioden 2007 til 2015, hvor den omdiskuterede hvidvasksag i Estland har fundet sted, vil blive nøje gennemgået, og ifølge bankens bestyrelsesformand, Ole Andersen, kan det »helt sikkert blive aktuelt at kræve bonusser tilbagebetalt«. (Svenska Dagbladet)

Danske storbanker tøver med at droppe 1000-kronesedlen. Et politisk flertal varmer op til at fjerne brugen af 1000-kronesedler. Mens snakken går på Christiansborg, er Jyske Bank kommet politikerne i forkøbet med hurtig handling ved kasse et. Hos tre af landets største banker vil man dog foreløbig ikke følge Jyske Banks beslutning.

Uber sigter efter britisk take away-gigant i milliardhandel. Kørselstjenesten Uber kan være på vej til at købe den britiske take away-virksomhed Deliveroo i en opsigtsvækkende handel til en værdi af flere milliarder dollars. Det skriver erhvervsmediet Bloomberg på baggrund af anonyme kilder med kendskab til sagen. (Bloomberg)

Chokbølgen fra svinepest rammer nu landbrugets indtjening. Forleden sprang svinepesten næsten 1.000 kilometer vestpå til Belgien, og landets eksport af svinekød er allerede brudt sammen. Det presser priserne i hele Europa.

Passagererne flygter fra DSB. Mens biltrafikken konstant slår nye rekorder, og køerne omkring landets største byer vokser til nye længder, falder togtrafikken for første gang i en lang årrække. Samlet kørte danskerne godt 3 pct. mindre med DSB sidste år end i 2013, og faldet fortsætter i år. (Ingeniøren)

Frank Jensen giver Formel 1 i København dødsstødet. Planerne om at få det store Formel 1-cirkus til København er stødt endegyldigt på grund. Løbet har hverken politisk eller folkelig opbakning, har Københavns overborgmester Frank Jensen meddelt finansminister Kristian Jensen og Formel 1-projektets initiativtager, Helge Sander. (Politiken)

INDSIGT

Der var »totalt svigt« i Danske Bank, men topchefens hæderlighed er blåstemplet på side 88. Onsdag offentliggjorde Danske Bank sin undersøgelse af mulig hvidvask i bankens filial i Estland. Rapporten afslører f.eks., hvordan både den russiske centralbank og en whistleblower advarede om mulige problemer. Chef for gravergruppen på Finans, Jesper Høberg, har nærlæst rapporten.

TECH

Amazon lancerer en mikrobølgeovn, du kan snakke til – men hvorfor? Vi kender Apples Siri og måske Google Assistant. Især i bilen, hvor det er smart at kunne styre musikken eller ringe til chefen uden at slippe rattet. Men for Amazon handler stemmekommandoer om meget mere, og det er med ét slag blevet tydeligt, hvor seriøst Jeff Bezos satser på at vinde den kamp.

DAGENS PROFIL

Beslutsom pensionsboss siger stop. De fleste har det nok sådan med pensionsopsparing, at det er noget, der ligger langt ude i fremtiden. Men ikke Per Klitgård. Han har haft det inde på livet hele sit professionelle virke, siden han som studentermedhjælper på studiet blev ansat i SEB Pension. Men nu er det slut. Per Klitgård skifter en travl hverdag i Danica Pension ud med bestyrelsesarbejde.

BØRS

De danske aktier er i fin form fredag eftermiddag. Her er den seneste børsberetning.

DEBAT

Selvfølgelig bør alle i Tryg testes for spritkørsel. Klask. Så ka’ de lære det: Danskere, der har lavet en bule i en forskærm, skal fremover stå i et register. Men hvad så med de forsikringsansatte, spørger kommentator Anders Heide Mortensen.

PS...

Betalte 43.000 kr. for bilen - og 2,6 mio. kr. for nummerpladen. En særlig type bilkøbere i USA er villige til at betale svimlende summer for biler, som ikke har meget andet end den "rigtige" nummerplade. Tag med til Delaware.

Rigtig god weekend,
Christian Venderby
Digital nyhedschef
 

Vi arbejder videre på at forsyne dig med nyheder og analyser. Har du gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Læs også
Top job