Morgen

Investorer spejder forgæves efter Mærsk-transformation | Rekord mange hotelovernatninger i 2018 | Enklere love skal forhindre flere statslige it-fiaskoer

GODMORGEN

Efter en stor regnskabsdag med bl.a. Mærsk og TDC er der lagt op til en roligere fredag, hvor ISS er eneste større regnskab. Én ting er dog sikkert. Man ved aldrig hvad dagen bringer, så hold dig opdateret på Finans.dk og til at starte med dagens første briefing, der her giver dig det seneste og vigtigste.

NYHEDER

Investorer spejder forgæves efter Mærsk-transformation. A.P. Møller - Mærsk forsøger at gøre sig mindre afhængig af den svingende indtjening fra sine containerskibe, men udviklingen går ikke i det ventede tempo, og det skuffer analytikere og investorer. Shippinggiganten havde en regulær rædselsdag torsdag, da de fremlagde et skuffende regnskab, hvor kerneforretningen bløder.
Topchefen: Søren Skov erkender da også i et interview med Finans, at koncernens indtjeningsproblem ikke er løst.
Apropos indtjening: Så ligger problemet ikke hos direktionen. Her steg lønnen med 82 pct. til godt og vel 130 mio. kr.
Og investorerne? De var nådesløse og sænkede shipping-giganten med et fald på over 9 pct.
I øvrigt kom det frem: At Mærsk Drilling bliver sendt på Børsen til april.
Kommentar: Topchef Søren Skou er nu pisket til hurtigt at levere bedre resultater. Han kan ikke overleve en gentagelse af sidste års nedjustering af resultatprognosen, skriver Finans' virksomhedsredaktør, Søren Linding.

Casper Holmenlund Christensen

(Søren Skou, topchef i A.P. Møller - Mærsk)

Enklere love skal forhindre flere statslige it-fiaskoer. Skatteforvaltningens nye gældsinddrivelsessystem medfører 26 forenklinger af lovgivningen. Det skal bl.a. være med til at forhindre flere statslige it-fiaskoer.

Dansk indenrigsflyvning skal være klimaneutral allerede næste år. Luftfartsindustrien i Danmark vil i offensiven for at gøre flyvning mere klimavenlig. Først gælder det indenrigsflyvningen, hvor flyselskaber vil kompensere for de rejsendes CO2 udledning.

Det danske hotelmarked satte rekord i 2018. Fremgang af turister fra bl.a. Tyskland, Frankrig og Spanien opvejede et fald i antallet af britiske overnatninger og tilbagegang flere steder i landet. Markedet nåede næsten 16 mio. overnatninger, og det er mere end 450.000 flere end i 2017.

Kriseramte MT Højgaard overvejer at sælge selskaber fra. Blodrøde tal med et underskud på driften på over en halv mia. kr. er fortid. 2019 bliver bedre end 2018, men ikke prangende, lover den nye topchef for den hårdt prøvede entreprenørkoncern MT Højgaard.

Storbank holder bonusfest: Udbetaler mere end 14 mia. kr. Barclays udbtaler for første gang i fem år stigende bonusser til sine ansatte, på trods af øget fokus på bankskandaler. Det svarer til en stigning på 9 pct.

Den danske møbelklassiker AtBo-reolen ser ud til at overleve, trods en konkurs-begæring tidligere på året. Alle ansatte blev i forbindelse med konkursen sendt hjem, men nu kan de vende tilbage til deres arbejde. Det er nemlig lykkedes at sælge virksomheden til en ny ejerkeds, der består af Peter Mondrup og Sebastian Gubi.

Pinterest vil på børsen med en værdi på 12 mia dollars. Pinterest, det sociale medie med fokus på billeder, har i al hemmelighed søgt om tilladelse til en børsnotering hos de amerikanske børsmyndigheder, Securities and Exchange Commission (SEC). Det skriver The Wall Street Journal. (Ritzau)

Midt i skandale: Konkurrenters dyre telefoner får Huawei til at brage frem. Kinesiske Huawei lukrerer stort på, at Apple og Samsungs telefoner ganske enkelt er blevet for dyre. Nye tal viser, at Huawei på bare ét år har øget markedsandelen med hele 4 procentpoint og sidder dermed nu på 15 pct. af det totale marked for smartphones.

Nyt dokument sår tvivl om bedragerisigtets forklaring. En medarbejder i Danske Bank skabte torsdag drama i straffesagen mod Bent A. Nielsen, da han dukkede op med et hidtil ukendt dokument, der modsiger en af Genan-stifterens helt centrale forklaringer.

INTERVIEW

Telegiganten TDC´s nye topchef, Allison Kirkby, frygter ikke konkurrencen på det lukrative bredbåndsmarked, og det til trods for at konkurrenterne ellers er væltet frem de seneste måneder. TDC og Kirkby vil imødegå konkurrenterne ved bl.a. at investere massivt i f.eks. fibernet. Det kom frem i forbindelse med fremlæggelsen af årsregnskabet torsdag.

Allison Kirkby ny TDC Topchef. Foto:Jonas Ekströmer/tt

FINANS FAKTA

Vi elsker det fællesbetalte sundhedssystem. I den optimale verden var tallet 0, men når kun 3 pct. af de danske husholdninger mener, at sundhedsomkostningerne udgør en høj økonomisk byrde, ligger Danmark helt i toppen sammenlignet med resten af EU.

PORTRÆT

Klaus Riskær Pedersen har fået grønt lys til at stille op til det kommende folketingsvalg. De fleste kender navnet, men de færreste kender detaljerne omkring hans fortid. Hvordan tjente han sine penge, og hvad gjorde han, siden han endte bag tremmer? Læs vores store portræt af manden, der trods fængselsdomme og konkursbegæringer stadig står.

»Jeg er opdraget til at kravle ud over det forpulede rækværk. Jeg accepterer ikke det rækværk. Og hvis ikke jeg kan finde et sted, hvor jeg kan vippe et bræt op og kigge ud, så braser jeg det kraftedeme ned« KLAUS RISKÆR PEDERSEN FØR: fængselsdømt forretningsmand. NU: fri og færdig med penge. Eller hvad?

GIK DU GLIP AF...

Nordea og Danske Bank var hårdt ramt af kundeflugt og faldende kundetilfredshed i 2018, hvor hvidvask, skatteunddragelser og dårlige it-systemer satte dagsordenen. Det var med andre ord ikke nemt at være landets to største banker sidste år, og det afspejler årets store bankundersøgelse fra konsulenthuset Voxmeter, hvor 224.000 bankkunder er blevet interviewet. BankNordik har forbedret kundetilfredsheden mest.

BØRS

De amerikanske aktier lukkede torsdag aften med fald. Det brede S&P 500-indeks mistede 0,4 pct., mens Dow Jones-indekset faldt det samme. Teknologitunge Nasdaq faldt ligeledes 0,4 pct. Her er den seneste børsberetning.

DEBAT

Nu bør finanssektorens gyldne svingdør lukkes. Hvis vi for alvor skal komme videre efter Danske Banks hvidvaskskandale, skal vi have en grundig reform af Finanstilsynet. Svingdørskulturen har skabt en usund fætter-kusine-fest med åbenlyse interessekonflikter og tab af kompetencer, skriver Finans' debatredaktør, Magnus Barsøe.

DET SKER I DAG

En forholdsvis stille dag på kontoret, hvis kalenderen ellers holder stik:
Der kommer årsregnskab fra ISS, Bioporto og Brdr. A.&O. Johansen, og så holder folketinget i dag høring om, hvordan det skrider frem med Danmarks overholdelse af verdensmålene. 

PS...

En ny type museer tager amerikanerne med storm. Museerne skiller sig ud ved at være rettet mod den såkaldte selfie-generation, og adskiller sig fra almindelige museer ved at være ekstremt farvestrålende, digitale og interaktive - det gælder f.eks. Museum of Ice Cream i San Francisco.

Vi bliver i USA, hvor købmandsbutikken helt bogstaveligt vil køre til døren. Robomart, som start up-virksomheden hedder, kan vel nærmest betegnes som en førerløs udgave af en Hjem-is-bil med dagligvarer. Bilen bestilles til at komme til et kvarter via en app, hvorefter bilen og dens indhold fjernstyres til at servicere kunderne fra centralt hold.

Rigtig god dag,
Mads Ring 
Nyhedsredaktør

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Finans Redaktionen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.