Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Stor bank afviser kunder uden revisor | Boligejere tjener i snit 1 mio. kr. på at sælge | Minister advarer firmaer: Gør klar til hårdt brexit

GODMORGEN

En hektisk regnskabsuge nærmer sig sin afslutning - og i dag vil det vigtige amerikanske jobtal i eftermiddag tage teten. Der er stadig masser af nyheder i pipelinen, og her får du seneste og bedste fra morgenstunden. 

NYHEDER

Stor bank afviser kunder uden revisor
Som den første bank i Danmark tager Jyske Bank ikke længere nye virksomhedskunder ind i butikken, medmindre de har en revisor. Flere virksomheder udnytter i stor stil muligheden for at fravælge revision til at begå mistænkelige forretninger.
Baggrunden:
Siden 2006 har virksomheder kunnet fravælge revision, hvis de opfyldte bestemte kriterier. Det skulle lette de administratiove byrder for ikke mindst de små virksomheder.
Problemet: Udeladelsen af revisor sikrer ikke kun mindre administration, men også muligheden for at skjule urent trav. Jyske Bank indberettede sidste år 625 virksomheder for at foretage mistænkelige transaktioner, som kan være hvidvask af penge eller andre former for kriminalitet. Af dem havde 622 fravalgt revision - knap 10 pct. af dem var såkaldt enkroneselskaber.
Konsekvensen: Jyske Bank vil fremover kun tage imod nye virksomheder, hvis de har en revisor. Et flertal i Folketinget vil samtidig forbyde de såkaldte enkroneselskaber.

(Jyske Bank og topchef Anders Dam vil ikke længere tage nye erhvervskunder, der ikke har tilknyttet en revisor. Foto: Ole Lind).

Pensionsselskaber vender på tallerken: Redder kundernes milliarder ud af skandalefond
AP Pension og Danica har opsagt samarbejdsaftalen om den udskældte pensionsfond Tryghed 75, mens Topdanmark arbejder på en plan for at flytte kunderne.
Baggrunden: Finans har afsløret, at pensionsmæglerfirmaet Söderberg & Partners har opbygget en effektiv indtjeningsmaskine ved at indtage en dobbeltrolle i relation til Tryghed 75. Under dække af at være uvildige har mæglere anbefalet kunder at skyde penge i fonden, som giver en økonomisk gevinst til både ejere og mæglere i Söderberg.
Svaret/responsen: »Vi ønsker ikke at bringe os selv i en situation, hvor der kan komme tvivl om interessekonflikter. Derfor lukker vi ned for det hele og handler kunderne ud af disse produkter,« siger Jesper Bjerre, direktør i AP Pension i et interview med Finans efter flere ugers tavshed.

 

(Jesper Bjerre, der har det overordnede ansvar for salg, projekt og it hos AP Pension).

Axcel sælger dansk it-komet. Efter fire års ejerskab skyder Axcel den fremadstormende it-virksomhed Conscia af til kapitalfonden Nordic Capital. Prisen lander ifølge Børsen på over 3 mia kr. (Børsen).

1 million i fortjeneste.
Der er ofte penge at hente, når boligen skal sælges. Når danskerne sælger deres ejerbolig, står de i gennemsnit tilbage med 1 mio. kr. i overskud, når både gæld og salgsudgifter er betalt. Det viser en opgørelse fra EDC. Helt klassisk er gevinsten ved boligsalg størst i Gentofte, hvor sælger typisk har et overskud på 4 mio. kr. ved et boligsalg.

Svensk konkurrent vil bide Tesla i haserne. Polestar, som bilen hedder, er ifølge selskabet selv klar med en direkte konkurrent til Teslas model 3. Polestar 2 skal allerede gå i produktion næste år. Prisen vil komme til at ligge på omkring 300.000 kr. før skatter og afgifter, og den skal kunne køre mere end 500 km på en opladning. Polestar er et selvstændigt mærke uynder Volvo. (Automative News Europe)

(Den nye konkurrent til Tesla - Polestar 2).

Danbolig eksluderer stormægler. Den landsdækkende ejendomsmæglerkæde har valgt at ekskludere ejendomsmægleren Torben Hald og hans 15 butikker i hovedstadsområdet. Årsagen er en sag, hvor mæglere fra Hald-kædens afdeling på Amager, har løjet om køberfremvisninger, der aldrig havde fundet sted, for at presse salgsprisen ned og et hurtigere salg igennem. (DR)

Minister advarer firmaer: Gør klar til hårdt brexit. I lyset af Brexit-udsigterne advarer skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu de små og mellemstore virksomheder, som endnu ikke har styr på papirerne og gjort sig klar til at handle med lande udenfor EU. (Politiken)

Satellitproducent ramt af dårlig betaler. Når man ikke er så stor, rammer det hårdt, når de store ikke betaler. Den nordjyske producent af små satellitter, Gomspace, ramte ikke de væksthøjder, der var planlagt i 2018.

Pumaen springer over Nike. Ledelsen i den tyske sportstøjskoncen Puma har nok haft en mere fornøjelig uge af slagsen. Flere internationale medier beretter nemlig, at Puma har overhalet Nike i kampen om at beklæde Manchester Citys højtbetalte stjerner i tøj og sko. Aftalen skulle ifølge The Telegraph løbe i 10 år og være på astronomiske 5.6 mia. kr. Puma er dog ingen novice og har allerede aftaler med storklubber som Dortmund, Milan og Arsenal.  (Bloomberg, The Telgraph m.fl.)

Spisesteder på stribe går konkurs. Mens omsætningen i restaurationsbranchen kun går en vej - opad, så følges den bemærkelsesværdigt nok med antallet af konkurser. Sidste år drejede dobbelt så mange cafeer og resaturanter nøglen om som i 2014, viser tal fra Danmarsk Statistik. (DR)

Brexit-krisen i Storbritannien kan mærkes på mange fronter. Også på lysten til at dragen mod den tidligere kolonimagt for at bosætte sig og arbejde - i hvert fald, hvis man kommer fra EU. Således er antallet af migranter fra EU-landene til Storbritannien det laveste i et årti. Til gengæld er antallet af migranter fra lande uden for EU det højeste i 15 år. (The Guardian)

I 2030 vil Amazon være CO2-neutral: Nu mærker amerikanerne hvordan. Amazon vil fra næste uge tilbyde sine stamkunder at modtage alle forsendelser på én bestemt ugedag efter eget valg, hvilket ifølge selskabet både vil reducere den samlede fragtmængde og antallet af stop undervejs.

GIK DU GLIP AF...

Selvom regnskabs-lavinen aftog lidt i går, så fyldte ikke mindst Danfoss-regnskabet godt i nyhedsbilledet. Termostat-koncernen fra Nordborg leverede et nyt rekordresultat og milliardoverskud. Men selvom man godt kunne tjene mere, så vælger selskabet ifølge koncerndirektør Kim Fausing at investere massivt i udvikling og innovation. Andre steder var stemningen mere trykket. Hos NKT skuffede 2018 med et underskud på 345 mio. kr., og et spareprogram er nu sat i gang. Danske Spil var derimod i hopla og kunne - ikke mindst grundet VM i fodbold - notere et rekordregnskab.

INDSIGT

Flere danske børsvirksomheder pynter deres regnskabstal, som under overfladen ser knap så flatterende ud. En række danske virksomheder benytter sig nemlig tekniske regnskabsgreb, der får resultaterne til blomstre op. Finans skræller lakken af regnskaberne for Novozymes, Carlsberg og Chemometec.

FINANS FAKTA

Rekordmange navne har forladt listen over dollarmilliardærer som følge af uroen på aktiemarkedet. Men Jeff Bezos og teknologibranchen sidder fortsat på tronen. I alt har 430 navne forladt listen, Hvilket er rekordmange, alt imens 201 nye navne er kommet til.

BØRS

Den bedste årsstart for aktierne i 32 år - trods torsdagsfald. De amerikanske aktier fortsatte torsdag med den let negative stemning, men trods kursfald kan investorerne dog stadig med tilfredshed konstatere, at de amerikanske aktier har haft den bedste start på året i mere end tre årtier. Her er den seneste børsberetning.

PODCAST

Bundlinjen - Ugens podcast fra Finans ligger klar. Bundlinjen med debatredaktør Magnus Barsøe, virksomhedsredaktør, Søren Linding og erhvervskommentator Anders Heide handler i denne uge om det miliondyre Disruptionråd, Leo Pharmas krise og den danske finanskvinde, Birgitte Bonnesen, der befinder sig midt i en ny hvidvaskskandale.

DET SKER I DAG

En stille dag på kontoret ligner det umiddelbart. Regnskab fra Nilfisk og så, som tidligere nævnt, offentliggørelsen af det amerikanske kongetal, tallet for jobskabelse uden for landbruget, kl. 14:30.

PS...

Opfinder af berømt tape er død. Et berømt sætning siger, at alle problemer kan løses med gaffertape og tid. Nu er manden bag den legendariske tape, der bruges af alle - fra handy-folk over håndværkere til film- og musikfolket, død. Filmmanden Ross Lowell, der opfandt tapen ifm. nogle optagelser i 1957, blev 92 år - og nåede i øvrigt også at vinde en Oscar.

 

(Lowells opfindelse gaffertapen kan bruges til det meste - her som reperation på et beskadiget S-tog)

I dag er det 70 år siden en helt særlig karakter indtog landet med sit eget blad. 1. marts, 1949 udkom Anders And-bladet for første gang i Danmark. Og det er ikke småting, som den lille and generer. Omkring 125.000 Anders And-sider udgår årligt fra Egmont Koncernen alene. Langt de færreste er dog nye historier.

Rigtig god dag,
Mads Ring og Thomas Andrew
Nyhedsredaktører

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

BRANCHENYT
Læs også