Morgen

Pandoras nedtur er selvforskyldt | Mobilepay kan udfordre dankortet | Eksperter advarer virksomheder på talentjagt

GODMORGEN

Denne torsdag byder blandt andet på regnskab fra Zealand Pharma, rentemøde i ECB og pressmøde med Lars Seier om hans erhvervelse af aktier i Parken Sport & Entertainment. Men først har du her din daglige opdatering fra Finans. God fornøjelse.

NYHEDER

Mobilepay rider på en voksende erhvervsbølge.
Efter flere års tilløb har Mobilepay for alvor knækket koden til det lukrative erhvervsmarked.
Hvad der sker: Der kommer dagligt omkring 200 nye erhvervskunder til, lyder meldingen. Og på sigt vurderer nogle eksperter, at Mobilepay som betalingsløsning kan konkurrere med Dankortet.
Den politiske vinkel: Mark Wraa-Hansen, topchef i Mobilepay, efterlyser, at politikerne fjerner skyklapperne og erkender, at dagens betalingsmarked er andet end dankortet, der ellers har det med at tage alt fokus i debatten om fremtidens betalinger i Danmark.
Forretningen: Selvom Mobilepay befinder sig i de flestes lommer, så er det faktisk ikke nogen god forretning på bundlinjen. Men det er et strategisk valg.

Linda Kastrup

(Chefen for MobilePay i Danske Bank - Mark Wraa-Hansen.)

Pandoras vikarboss mener, at nedtur er selvforskyldt.
Er Pandoras charms en modedille, eller er det et varigt koncept? Og kan Pandora rette op på det faldende salg?
Kritikken: En tidligere chef i Pandora rejste investorøjenbryn, da han i sit nye job som aktieanalytiker hos SEB, vurderede at Pandora står over for noget nær et årti med faldende salg i sine eksisterende smykkebutikker.
Forsvaret: Det skyldes ikke svigtende interesse fra forbrugerne, at salget i Pandora er nedadgående, lyder det fra chefen. »Trods udfordringer i forskellige dele af verden vokser industrien. Det er os selv, vores fokus og den måde, vi har eksekveret på (der er skyld i problemerne, red.),« siger Anders Boyer til Finans.
Strategien: Pandora har spurgt 28.000 forbrugere for at blive klogere på problemet. Budskabet var blandt andet, at Pandoras hvide butikker er “kølige”. At de er anonyme. Og at mange ikke kan finde de produkter, de har Googlet på nettet, i de fysiske forretninger. Den nye strategiplan "Programme Now" skal rette op på disse problemer.

Anders Boyer, finansdirektør i Pandora, er midlertidig chef i firmaet. Han har tidligere været kassemester i Hempel og GN Store Nord. Foto: Pandora

(Anders Boyer, finansdirektør i Pandora, er midlertidig chef i firmaet.)

Seniorer giver den forbrugsgas: De nordiske ældre forgælder sig. De nordiske seniorer har over de seneste to år øget deres gæld betragteligt, viser tal fra Intrum. I det seneste halve år er også de ældre danskere begyndt at følge med op i inkassotallene.

Finansfyrsternes fuldfede bonus-checks står for fald. De amerikanske myndigheder begynder at lægge an til en regulering af finanshusenes enorme bonuschecks. Principperne bag de nye regler vil formentlig være dels at lægge et loft over størrelsen af bonus, dels regulere hvor hurtigt man kan hæve pengene. (Wall Street Journal)

Royal Unibrew hiver solid vækst hjem for året. Bryggerigruppen Royal Unibrew leverede stort set som ventet i regnskabet for 2018. For 2019 venter ledelsen et resultat, der er påvirket af de generelle økonomiske aktiviteter.

Facebook skrinlægger projekt med datacenter i Esbjerg. Facebook oplyste overraskende i aftes, at virksomheden efter 12 måneder skrinlægger projekt med at bygge et datacenter i Esbjerg. (Ritzau)

Endnu en sælger på linjen: Forbrugerombudsmanden slår hårdt ned i stor sag om ulovligt telefonsalg. En række af de største teleselskaber er blandt 12 virksomheder, som Forbrugerombudsmanden nu har meldt til politiet. (JP)

Mærsk-topchef: Blockchain-sats skal slå igennem i 2019. Tre måneder efter lanceringen af Tradelens, lurepasser verdens største rederier på platformen. Mærsk-topchef Søren Skou forudser en ketchupeffekt. (Børsen)

OPTAKT

Hvad pønser Mario Draghi på? OECD offentliggjorde onsdag en prognose med en dramatisk nedjustering af forventningerne til den økonomiske vækst i Euroland. Det sætter Den Europæiske Centralbank i et alvorligt dilemma op til dagens rentemøde. Spørgsmålet er, om de økonomiske udsigter anses for så alvorlige, at ECB’s styrelsesråd finder det nødvendigt at reagere pengepolitisk? Ingen tror, at opkøbsprogrammet vil blive reaktiveret, men der er andre muligheder. Bliv klædt på til dagens rentemøde her.

GIK DU GLIP AF...

Onsdagens solide regnskaber. Grundfos satte ny historisk omsætningsrekord på over 26 mia. kr., Brøndby IF kom ud af 2018 med et overskud på 10,4 millioner. Og Just-Eat trak et overskud på 879 millioner kroner hjem i 2018.

INDSIGT

Eksperter advarer virksomheder på talentjagt. Generation Z’erne vægter arbejdsmiljø, diversitet og ikke mindst kultur og værdier højt, når de vælger arbejdsplads. Men hvis en arbejdsgiver tror, at en grøn profil og synligt fokus på bæredygtighed er den udslagne kraft, der lokker talenterne til, så tager han fejl. At slå sig op som bæredygtig virksomhed er tværtimod ikke et specielt effektivt middel, viser analyserne fra konsulenthuset Ballisager. For den nye generation af talenter tager nemlig stort set bæredygtighed for givet.

FINANS FAKTA

Bleer, creme og cola: De lette kalorier og babybehov er hele verdens yndlings-megabrands. To kendte colamærker sætter sig tungt på podiet for verdens mest værdifulde brands. De har især kosmetikmærker og bleer lige i hælene, viser Euromonitors nye måling.

DAGENS PROFIL

Scandlines' adm. direktør Søren Poulsgaard Jensen har en af hovedrollerne i en særligt politisk sag. Scandlines, der med noget nær et monopol skovler penge ind på overfarten mellem Rødby og Puttgarden, står i fremtiden til at blive heftigt udfordret af den statsfinansierede Femern-forbindelse mellem Danmark og Tyskland. »Sagen om Femern gør, at mit job som CEO er anderledes end noget som helst andet job som CEO. Jeg kan ikke komme i tanke om noget, der i den grad er så politisk betændt,« siger Søren Poulsgaard.

Foto: Scandlines

BØRS

USA-aktier har kurs mod årets værste handelsuge. Med energi- og medicinalaktierne som de tungeste klodser om benene kom de amerikanske aktiemarkeder aldrig op til overfladen igen efter gårsdagens indledende fald. Her er den seneste børsberetning.

DEBAT

»Lavere registreringsafgift er udtryk for en helt ekstrem grad af sund fornuft. Ja, det er faktisk svært at finde et område, hvor pengene kan bruges bedre,« lyder det fra Joachim B. Olsen, skatte- og erhvervsordfører for Liberal Alliance.

DET SKER I DAG

Regnskaber: Zealand Pharma (Q4), Den Jyske Sparekasse (Q4).
Erhverv:
SAS kommer med trafiktal for februar. NNIT, Sparekassen Sjælland og Össur holder generalforsamling. Erhvervsmand Lars Seier Christensen og FCK holder pressemøde, fordi Seier Capital A/S har købt 22,55 procent af aktierne i Parken Sport & Entertainment.
Økonomi:
Den europæiske centralbank, European Central Bank, holder rentemøde i Frankfurt.
Øvrigt:
I dag åbner biludstillingen i Geneve, Geneva International Motor Show, som er en af sæsonens store biludstillinger.

PS...

Internettets gladeste dag. Der er masser af raseri og tårer ude på internettet, men man skal ikke glemme, at der også er fyldt med glæde. The Ringer har lavet en højst uvidenskabelig undersøgelse af internettets historie, og er kommet frem til denne top 10 over de gladeste dage på internettet indtil nu. Finans.dk gik i luften den 21. oktober 2014. Den dag må jo så komme ind på en stærk 11.plads.

Rigtig god dag,
Peter Sinding og Thomas Andrew
Nyhedsredaktører

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Finans Redaktionen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.