Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Investorer kritiserer guldregn over Carlsberg-topchef | Central hvidvaskjæger i bankskandaler gemmer på speget fortid | Mays brexitaftale blev igen stemt ned af stort flertal

GODMORGEN

Her er morgenens nyhedsoverblik fra Finans, der bla. sætter fokus på stigende kritik af cheflønningerne hos Carlsberg samt hvidvaskjægeren Bill Browders fortid. Og så er der seneste nyt om flyveforbud mod Boeings 737 Max 8-fly.

NYHEDER

Investorer kritiserer guldregn over Carlsberg-topchef. Carlsberg-ledelsens store lønstigninger møder kraftig kritik forud for selskabets generalforsamling onsdag. Topchef Cees ’t Harts lønpakke steg sidste år 22 pct. til 52,5 mio. kr., mens driftsresultatet har været mere eller mindre fladt siden 2014.
Hvad siger tallene: Finans har tidligere beskrevet, at omkostningerne til direktionerne i de danske C20-selskaber er steget mere end 20 pct. i fjor til over 1,2 mia. kr., mens C20 Cap-indekset faldt næsten 10 pct.
Hvad siger investorerne: »Vi har generelt ikke noget problem med, at folk får mere i løn, hvis der skabes værdi. Men hvorfor skal vi betale dem (Carlsbergs ledelse, red.) mere for at levere nogenlunde det samme ebitda-resultat igen og igen?,« siger Niels Andersen, chefporteføljeforvalter i Bankinvest.
 

(Carlsbergs formand Flemming Besenbacher (tv) hyrede Cees 't Hart (th) som topchef for Carlsberg, da bryggerikoncernen i 2015 havde brug for en ny frontfigur.)

Central hvidvaskjæger i bankskandaler gemmer på speget fortid. Bill Browder er kendt som en af verdens førende hvidvaskjægere. Han har assisteret en stribe medier i Danmark og udlandet med informationer, der har afsløret storbanker i hvidvasksager med Danske Banks som den indtil nu største. Hovedpersonen trækker dog selv et spor af retssager efter sig.
Baggrunden: Bill Browder har blandt andet benyttet sin indflydelse i 2012 at få USA til indføre en lovgivning, Magnitskij-loven, med direkte henvisning til Browders russiske skatterådgiver, Sergej Magnitskij, der døde i et russisk fængsel i 2009.
Kritikken: Den internationalt anerkendte filminstruktør Andrej Nekrasov er en af dem, der mener, at Browder udnytter Magnitskijs død til at dække over sin skattefusk: »Hans oprindelige motiv var at skabe et alibi for sig selv og sine klienter. Hvis nogen i Danmark begik skatteunddragelse, ville det blive betragtet som en finansiel sag. Fordi det er i Rusland, har han fået gjort det til en politisk sag.«
Responsen: »Jeg vil med glæde adressere ærlige kritikere, men vi har måttet håndtere en massiv disinformationskampagne, som udgår fra toppen af den russiske regering som gengæld for Magnitskij-loven,« lyder meldingen fra Bill Browder, som afviser alle anklager.

(Hvidvaskjægeren Bill Browder).

Mays brexitaftale blev igen stemt ned af stort flertal. Det britiske parlament afviste premierminister Theresa Mays brexitaftale med stemmerne 391 imod og 242 for. 400 timer før brexit er Storbritannien ude i en politisk krise af rang. Dansk Erhverv er pessimistisk efter afstemningsresultatet: »Situationen er mere alvorlig end nogensinde«.

Boeings ulykkesfly får flyveforbud i hele Europa. Den europæiske luftfartsmyndighed, Easa, har suspenderet al flyvning med flytypen Boeing 737 MAX 8, efter weekendens flysturt i Etiopien. De amerikanske myndigheder har endnu ikke valgt at grounde flytypen. Norwegian er blandt de flyselskaber, der belastes af flyveforbudet: Det vil påvirke »nogle tusinde« passagerer, lyder meldingen.

S vil opføre to ekstra havvindmølleparker inden 2030. De tre havvindmølleparker, som Folketingets partier er enige om at opføre inden 2030, er ikke nok. Det mener Socialdemokratiet, som foreslår, at der skal opføres to ekstra havvindmølleparker. (Ritzau Finans)

Prisstigning: Strøm til elbiler bliver snart dyrere. Elbilejere skal snart dykke dybere i lommerne, når de skal betale for strøm. Afgiften stiger markant i 2020.

Verden er ved at drukne i gæld. Sporene skræmmer ikke, når det handler om lysten til at stifte gæld. I hvert fald er den samlede gæld i verden nu oppe på 318 pct. af det globale bruttonationalprodukt (bnp), hvilket er markant højere end i opløbet til finanskrisen i 2008.

Næsten 5.000 europæiske bankfolk tjener mere end 1 mio. euro om året. Antallet af folk i finanssektoren, der årligt tjener mere end 1 mio. euro, er steget med næsten 42 pct. siden 2010, viser ny rapport fra den europæiske banktilsynsmyndighed. Størstedelen af de velbetalte finansfolk bor i London, men også Danmark har en række folk på listen.

Topsøe jagter opkøb for milliarder med ny kapitalstærk ejer: "Vi får noget firepower". Haldor Topsøe har solgt 30 pct. af selskabet til Temasek, der er en statsejet pengetank fra Singapore. Med ny kapital vil Topsøe erobre Asien. (Børsen)

GIK DU GLIP AF...

326.000 følger med, når Camilla Frederikke fortæller om sig selv. Influencermarkedet er blevet en millionindustri i Danmark, og 26-årige Camilla Frederikke Søndergaard Christensen er youtuber. Over 300.000 mennesker følger med, hver gang hun lægger en video op på Youtube, og det gør hende til en af Danmarks største influencere. Derfor kan hun leve af sin forretning, ligesom hun får sponsoreret produkter og rejser i massevis.

INDSIGT

Verdens elitestuderende bliver afprøvet som virksomhedernes problemknusere. Ved CBS Case Competition skal man vise sig fra sin bedste side og komme med mulige løsninger på problemer fra virkelighedens virksomheder. Virksomheder som Mærks, Deloitte, Carlsberg og Google får inspiration fra de studerende, der så til gengæld kan gøre sig bemærket og få en fod inden for. Kom med til denne sæsons konkurrence på CBS.

FINANS FAKTA

I flere af landets kommuner kan huskøberne i dag få flere boligkvadratmeter for pengene end de kunne i 2012, viser ny analyse. Se her, i hvilke kommuner pengene rækker længere.

DAGENS PROFIL

Poeten, der endte som talknuser i en bank. Det er formentlig de færreste investor relation-chefer, som kan prale med at have fået udgivet op til flere digte. Endda i det anerkendte poesi- og litteraturtidsskrift Hvedekorn. Men det er ikke desto mindre tilfældet med Spar Nords IR-chef og direktør for kommunikation og innovation, Ole Madsen.

BØRS

Tirsdag aften bød på aktiefremgang trods brexit og Boeings kvaler. Aktierne oplevede en blandet udvikling i USA tirsdag, hvor Boeing atter var i negativt fokus og lagde pres på stemningen og på industrisektoren. For det brede aktiemarked blev det alligevel til et plus trods et nej til brexitaftalen. Her er den seneste børsberetning.

DEBAT

Nordeas voksende hvidvaskskandale risikerer at få større personlige konsekvenser herhjemme end Danske Banks. Nordeas ulmende hvidvaskskandale i Vesterport-filialen eksploderede i sidste uge med nye afsløringer. Selvom de mistænkelige pengestrømme blegner i forhold til Danske Banks sagskompleks på 1.500 milliarder, så kan skandalen få mere alvorlige konsekvenser herhjemme. Årsagen kan koges ned til én ting: Alt er foregået på dansk jord.

DET SKER I DAG

Erhverv: Der er generalforsamlinger i en lang række danske virksomheder i dag: Pandora, SAS, ALK-Abello, Netcompany, Carlsberg. Udenlandske regnskaber: Adidas
Økonomi:
Tal for beskæftigelsen i Danmark fra Danmarks Statistik. Tal for industriproduktionen i Eurozonen, producentpriser i USA og Japan
Politik:
Det britiske parlament ventes i dag at skulle stemme om brexit uden aftale med EU.
Øvrigt:
Kronprinsessen fortsætter erhvervsfremstød i Texas, USA. Den amerikanske flyproducent Boeing præsenterer i dag sin nye udgave af langdistanceflyet 777.

PS...

Hvis du synes, at verdens nulevende rigeste mand - Jeff Bezos - er rig, så er det intet mod 1.400-tallets afrikanske hersker Mansa Musa. Musa var så rig, at det er umuligt at forstå, hvor rig han var, lyder det fra en historieprofessor i USA. Celebrity Net forsøgte i 2012 at opgøre hans rigdom i nutidspenge til 400 mia. dollars, men historikere peger på, at det var meget mere. Se her de 10 rigeste mænd gennem tiderne (og Jeff Bezos er ikke på listen). (BBC.com)

Rigtig god dag,
Heidi Joy Madsen og Thomas Andrew
Nyhedsredaktører

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Læs også