Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Dynekøbmanden jagtede altid de gode tilbud | Totalkredit sejler konkurrenterne agterud | Er dette verdens mest vanvittige børsnotering?

GODMORGEN

Flaget er på halvt i Silkeborg og resten af Danmark efter dynekøbmand Lars Larsens død, der fyldte det meste af mediebilledet mandag og naturligvis en god del af tirsdagens morgenbriefing. Og så sidder vi klar ved tasterne til at dække en række interessante regnskaber i dag. God læselyst.

Lars Larsen er død

Nekrolog: Dynekøbmanden jagtede altid de gode tilbud

Lars Larsen er død. Han blev 71 år. Den folkekære dynekøbmand åbnede på 40 år 2.800 Jysk-butikker rundt om på kloden. Nu er det op til hans børn, børnebørn og ledelserne i hans selskaber at føre livsværket videre.

Som ung fremadstormende iværksætter blev Lars Larsen kendt for sit letgenkendelige tv-slogan "Jeg har et godt tilbud til dig." Han var købmand ind til benet. Collage: Anders Thykier

  • Erhvervslivets Kim Larsen. Han var en slags erhvervslivets Kim Larsen, der appellerede i øjenhøjde til alle danskere, mener detailekspert Henning Bahr. Og så var han en iværksætter og købmand, som turde blive ved. Også når det var svært. Det aftvang respekt i dansk erhvervsliv.
  • Nu kravler Lars Larsens søn op over alle andre. Jacob Brunsborg var hurtig til at starte en pudekamp, da hans far åbnede landets første Jysk Sengetøjslager for 40 år siden. Nu overtager han formandsposten, men betyder det, at forretningstestamentet skal skrives om? Vi tegner et portræt af Jysk-arvingen.
  • Sådan skal Jysk køre videre uden stifteren. Lars Larsen har gennem en årrække forberedt både generationsskifte i ejerskabet af hans storkoncern - og forsøgt at sikre, at driften kører uændret videre uden ham i bestyrelseslokalet. Vi har set nærmere på fremtiden for Jysk, der blandt andet står på masser af butiksåbninger og infight med Amazon.
  • Lars Larsen viste vejen for fremtidens iværksættere. »Det er stort set uden sidestykke at opbygge en næsten verdensomspændende butikskæde fra ingenting på 40 år. Men Lars Larsens iværksættertrang og virkelyst lod sig ikke begrænse til kerneforretningen i Jysk-koncernen. Der var nærmest ingen grænser, hvis han øjnede en god handel.« Det er der værdifulde lektioner i, mener virksomhedsredaktør Søren Linding.

Søren Linding er virksomhedsredaktør på Finans.

Hvis du har appetit på at læse mere om Lars Larsen og det imperium, han efterlader, har vi samlet mandagens dækning her.

Øvrige nyheder

Totalkredit sejler konkurrenterne agterud

Landets mindre og mellemstore banker har udnyttet den største konverteringsbølge nogensinde til at kapre tusindvis af kunder fra de store konkurrenter, viser tal for realkreditudlånet, som offentliggøres senere i dag. Det kan mærkes i Totalkredit, hvor kunderne vælter ind. Men det er snarere et fravalg af konkurrenterne end et tilvalg af Totalkredit, mener ekspert.

DSV-chef klar med skærekniven. DSV har lukket købet af schweiziske Panalpina hurtigere, end ledelsen havde regnet med. Så nu er der lagt i kakkelovnen til fyringer og aflivning af it-systemer, når de to firmaer skal smeltes sammen.

Falck er i bedring. Redningskoncernens spareprogram begynder at slå igennem for koncernen, der trods faldende omsætning leverede bedre resultater end tidligere i andet kvartal. Samtidig begynder ledelsen at kunne lægge de seneste års møgsager bag sig. Journalist Benjamin Werner Christensen har talt med topchef Jakob Riis.

Lego graver sig dybere ind i Kina. Lego har netop åbnet butik nummer 100 i Kina. I år er selskabet gået sammen med milliardæren Jack Ma om at kaste Lego-klodser ud i skoler langt ude på landet og samtidig ruller man nye digitale satsninger ud. Målet er den kvarte milliard kinesiske børn (og kunder).

I slutningen af juli i år åbnede Lego sin butik nummer 100 i Kina - i byen Xi'an i den nordvestlige del af landet. Det blev fejret med at bygge enorme Lego-kopier af terracotta-soldater. Foto: AP Images.

Tysk centralbank ser risiko for recession - det gør Trump ikke. Tysklands centralbank, Bundesbank, ser risiko for, at Europas største økonomi ender i recession i tredje kvartal. Det gør præsident Donald Trump på den anden side af Atlanten til gengæld ikke. Økonomien klarer sig fremragende, og der er ingen recession i sigte, lyder meldingen. (Bloomberg & BBC)

Venstre-folk står frem: Vil af med Løkke og Jensen. For første gang stiller navngivne Venstre-folk sig frem og efterlyser et nyt formandskab i partiet. (JP)

Techgiganter aflytter brugere og nedskriver indholdet. Google og Apple har haft ansatte til at aflytte og transskibere indhold fra danske telefoner og højtalere. (Politiken)

Pensionsselskaber får hug i fortrolig rapport. Et kontroversielt forslag om at splitte pensionerne får medvind i et rapportudkast fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der ifølge erhvervsmediet InsideBusiness rejser hård kritik af pensionsselskaberne. Her er de vigtigste punkter i rapporten. (InsideBusiness)

Disney begynder global udrulning af sin nye streamingtjeneste i november. Holland og flere andre lande får Disneys nye Netflix-konkurrent med det samme, og andre lande skal hurtigt følge efter, lover Disney, der går ud med aggressive priser i streamingkrigen.

Dansk whistleblower står bag milliardsag mod Novo Nordisk. Sagsøgerne i milliardslagsmålet mod Novo Nordisk bygger blandt andet på oplysninger fra en tidligere ansat dansker, der nu melder sig klar til at vidne. (Børsen)

Indsigt

Verdens mest vanvittige børsnotering? Nasdaq-børsen har lagt ryg til en hel del de seneste år, hvor techselskaber uanset dundrende underskud lander på en enorm markedsværdi. Men med børsnoteringen af selskabet WeWork – der nu formelt hedder The We Company – er alle rekorder ved at blive slået.

Ejerskabsstrukturen i The We Company er så kompliceret, at det næsten er umuligt at forklare. Men kort fortalt er så meget magt som muligt samlet hos WeWork-stifteren Adam Neumann (foto) og hans kone og medstifter Rebekah Neumann. Foto: AP Images.

Interview

Lars Larsen: Det er jo ikke ligefrem hyleskægt at få milliarder sat på bankbogen

Vi har hevet det sidste, store interview, som Finans lavede med Lars Larsen, frem fra gemmerne. Det var i anledning af dynekøbmandens 70 års fødselsdag i august 2018. Her fortalte Jysk-ejeren bl.a. om planer for fremtiden – både hans egne og ambitionerne for Jysk. Interviewet blev første gang bragt den 2. august 2018.

Sociale medier

»Danmark har mistet en af sine store.« Lars Larsens død har fået flere prominente navne fra både erhvervsliv og den politiske verden til at udtrykke deres sorg på de sociale medier.

Ugens aktie

Danske Bank trues af den (næsten) perfekte storm. De danske banker lever i dag under strammere lovstyring end tidligere. Mest udsat i finansflokken er den, der på godt og ondt har vist størst kreativitet: Danske Bank.

Finans fakta

Bekymring for sociale medier halveret på fire år. Facebook og andre sociale mediers appetit på data om os er danskernes største kilde til bekymring på nettet. Men trods skandaler de seneste år, er frygten gået kraftigt tilbage.

Andelen af voksne danskere (16-89 år), der er bekymret over sikkerheden ved brugen af internettet. Den lyserøde bjælke er 2015, den mørkerøde er 2019.

Dagens tal

23000

Antallet af medarbejdere ansat i Jysk-koncernens cirka 2800 butikker.

Privatøkonomi

Bunden er gået ud af fleksrenterne. Renterne på flekslån styrtdykker. Et F5-lån har nu en rente på -0,56 pct. og en F3-rente en rente på -0,62 pct. Det betyder, at mange boligejere nu reelt får penge tilbage for at låne.

Investor

Disse aktiemarkeder er mest truede af handelskrigen. Når investorerne bliver bekymrede, trækkes pengene til sikker havn. Det rammer emerging markets bredt. Men der er stor forskel på, hvordan de enkelte lande er påvirket. Vi har set på tallene.

Børs

De amerikanske aktier hoppede op igen. Teknologiaktierne på Nasdaq førte an med et plus på 1,4 pct., mens S&P 500-indekset vandt 1,2 pct. Dow Jones steg samtidig 1,0 pct. Investorerne glædede sig tilsyneladende over udsigten til, at der bliver pumpet flere penge ind i den globale økonomi, efter lempelse fra den kinesiske centralbank og forlydender om, at Tyskland overvejer at stimulere landets sneglende økonomi gennem finanspolitikken.

KOMMENTAR

Tjener du også på dit boliglån? Har du spørgsmål til dit boliglån? Så kan du få svar på nogle af dem her fra journalist og klummeskribent Lars Nielsen. Hvis du tør.

Lars Nielsen, journalist og klummeskribent.

DET SKER I DAG

  • Erhverv: Der kommer regnskaber fra bl.a. Jyske Bank, Matas, Nykredit, Pandora og Alm. Brand i dag.
  • Økonomi: Tyske producentpriser, juli.
  • Politik: Åbent samråd på Christiansborg om investeringer i transportinfrastruktur.

PS...

Tjener du mere end naboen? DR har set nærmere på lønudviklingen i Danmarks kommuner. Tjek hvordan din indkomst ser ud sammenlignet med gennemsnittet i dit postnummer.

Læs også