Morgen

Eksplosion i selskaber, der undviger talkontrol | Professor: Det skader klimaet, hvis vi sænker dansk landbrugsproduktion | Investorer står på spring for at deltage i Danmarks grønne omstilling

GODMORGEN


Den nye regerings ministerhold vil blive præsenteret i dag, når Mette Frederiksen (S) officielt får nøglerne til Statsministeriet. Men først får du morgenens overblik bl.a. med historierne om, at der er sket en eksplosion i antallet af selskaber, der undviger talkontrol; at Forbrugerombudsmanden nu politianmelder ejendomsmæglerkæder, mens investorer står på spring for at deltage i den grønne omstilling.

NYHEDER

Eksplosion i selskaber, der undviger talkontrol.
På blot et år er der sket en kæmpe stigning i antallet af små selskaber, der slipper afsted med et minimum af regnskabsoplysninger, og det levner plads til mere skatte- og momsunddragelse. På Christiansborg er man klar til at til stramme kravene til revision. For ifølge Rigsrevisionen har man svigtet i ministerierne.


Rigsrevisionen med Lone Strøm i spidsen er langt fra tilfreds med Erhvervsministeriets og Skatteministeriets håndtering af lempelsen af revisionsreglerne. Foto: Nicolai Lorenzen.

Professor: Det skader klimaet, hvis vi sænker dansk landbrugsproduktion. Hvis landbrugets udledning af drivhusgasser skal reduceres, og det økologiske areal fordobles, kan begge dele ende med at skade klimaet, advarer en professor. Fra kostalden råber landmand Nis Kristian Hjort: »Det er fuldstændig katastrofalt og enormt populistisk, hvis politikerne nu indfører ekstra skrappe danske særregler.«

Investorer står på spring for at deltage i Danmarks grønne omstilling. Pensionskasser og andre investorer vil flokkes om at deltage i Danmarks grønne omstilling, som bliver en af de mest ambitiøse i verden.

19.000 ansatte får travlt: Grundfos-topchef kridter banen op til storsalg. Mads Nipper har løftet sløret for en ny 2025-strategi med et klart budskab om vækst. Frem mod 2025 er målet at øge koncernens samlede salg med mindst 30 pct. til 35 mia. kr.

Dansk burgerkæde storsatser - får første underskud i 12 år. Halifax Burgers vil være en landsdækkende kæde. Det kostede dyrt i 2018.

USA’s præsident løfter sløret for en plan B i handelskrigen med Kina. USA’s præsident Donald Trump ventes lørdag at mødes med sin kinesiske modpart, Xi Jinping, som led i G20-topmødet. Den eskalerende handelskrig har allerede fået Trump til at lægge en særlig importtold på varer fra Kina for et beløb på 250 mia. dollars. Men mere kan være på vej.

NY REGERING

Et 18 sider langt dokument er rettesnoren for en ny kommende socialdemokratisk-ledet regering, der støttes af SF, De Radikale og Enhedslisten. Men en kommende ny regering får en vanskelig vej fremad. Ministerholdet forventes at blive præsenteret i dag.

Erhvervslivet: Ny politisk aftale er fin, men den bliver dyr. Dansk Industri og Dansk Erhverv glæder sig over grønt fokus, mere uddannelse og udsigt til flere i arbejde, men sender kritik af finansieringen.

Ikke til salg: En S-regering vil holde på kritisk infrastruktur, står der i den røde aftaletekst. Det skal være slut med at sælge ud til udenlandske kapitalfonde, lyder det. Samtidig meddeler det nye politiske flertal, at et nyt udvalg skal se på realkreditlån i landdistrikterne.

Mette Frederiksen: Vestager skal fortsætte som EU-kommissær. »Vi skal faktisk ikke have en ny EU-kommissær. Vi vil foreslå, at den kommissær, vi allerede har udpeget fra dansk side – nemlig Margrete Vestager – får mulighed for at fortsætte de næste fem år,« lyder meldingen fra Mette Frederiksen. (JP)

GIK DU GLIP AF...

Tidligere ledelse i Amagerbanken skal betale erstatning på 225 mio. kr.
Onsdag afsagde Østre Landsret dom i ankesagen mod Amagerbankens tidligere ledelse. Modsat byretten fandt landsretten, at de otte tidligere medlemmer af Amagerbankens ledelse skal betale en kæmpe erstatning.
Reaktionen: De er dømt for ren valutaspekulation. Sådan lyder det fra Finansiel Stabilitet, der nu er klar til at bruge retssystemets metoder til at inddrive pengene.
Eksperten: »Der er grænser for, hvor vilde risici man kan tage,« siger advokat Søren Bergenser, som kalder dommen mod den tidligere ledelse i Amagerbanken »sjælden«.
Tættere på: Læs om opgøret om Amagerbanken, der kunne være endt hos en amerikansk kapitalfond eller en russisk rigmand.

INDSIGT

G20 er ude af stand til at løse de verdensøkonomiske udfordringer. Handelskrig, brexit, aftagende vækst i Kina og Tyskland. Udfordringerne er mange, og topmødedeltagerne i Osaka sidder hver især med nøglerne til at løse mange af de økonomiske og geopolitiske udfordringer. Men sammen er det meget lidt, de kan gøre.

FINANS FAKTA

Derfor skuler indkøbschefer og private til elmåleren: Den gennemsnitlige elpris i Danmark var i 2018 på det højeste niveau i syv år. Nye tal viser, at den dyre strøm er fulgt med over i 2019.

DAGENS PROFIL

Egentlig ville hun være landmand. For opvokset på godset Fuglsang på Lolland har Anne Lawaetz Arhnung i barndommen færdes i stalden med sin far og passet køerne. Men landmand blev hun ikke. I stedet har hun arbejdet sig helt til tops i landbrugets organisationer.

Anne Lawaetz Arhnung blev i november sidste år ny direktør for brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer. Foto: Gregers Tycho.

BØRS

Trump-meldinger skabte forvirring hos investorerne. Det brede S&P 500-indeks lukkede i minus med 0,1 pct., mens Dow Jones-indekset faldt marginalt. Nasdaq gik omvendt frem med 0,3 pct., men var på et tidspunkt oppe med 1,1 pct. Donald Trump langede i løbet af dagen ud efter Facebook og Google. Samtidig forsøgte investorerne ifølge iagttagere at nå frem til, om onsdagens handelsmeldinger fra præsident Trump var positive eller negative.

DEBAT

Arven efter Danmarks største købmand er umenneskelig at løfte. Lars Larsens søn, Jacob Brunsborg, skal nu stå i spidsen for Jysk-koncernen. Men det siger sig selv, at det er en umenneskelig stor opgave, der fordrer ydmyghed og stor respekt for de fremtidige udfordringer, skriver virksomhedsredaktør Søren Linding.

DET SKER I DAG

Erhverv: Roblon kommer med halvårsregnskab, og Matas afholder generalforsamling.
Økonomi:
Danmarks Statistik kommer med tal for grønne afgifter og miljøstøtte, 2018, og konjunkturbarometer for erhvervene, juni 2019.
Politik:
Ny regering præsenteres.

PS...

Der er udsolgt, bybilledet er allerede fyldt med unge, der slæber rundt på soveposer og liggeunderlag, og vejrudsigten ser da også fin ud. Årets Roskilde Festival venter lige om hjørnet, men meget bliver anderledes i år. Klimakampen er rykket ind på Dyrskuepladsen, og det er kun begyndelsen på en større omvæltning, lyder det fra festivalen.

Roskilde Festival løber af stablen fra den 29. juni til den 6. juli i år. Foto: Olivia Loftlund.

Rigtig god dag,
Maria Kehlet
Nyhedsredaktør

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

BRANCHENYT
Læs også