Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Skrappe beskyttelsesregler sender priser på investering ned | Dansk robotklynge er blevet et globalt tilløbsstykke | Netcompany-chef: »Vi vil ikke have ansatte, der laver det samme år efter år«

GODMORGEN

Velkommen til ugens første briefing fra Finans. Her er, hvad du skal vide.

NYHEDER

Skrappe beskyttelsesregler af private investorer sender priser på investering ned
Danske Bank er langt fra den eneste, der bliver fanget i de nye stærke krav om altid at handle i investors interesse. Nye skrappere krav til bankers rådgivning af investorer vil være med til at drive priserne på investeringsfonde betydeligt ned over hele Europa, vurderer Morningstar. Her er nogle af alternativerne til de dyre plejeprodukter.

Store dele af den europæiske finansindustri var i sidste uge samlet til konferencen FundForum International 2019 i Bella Center i København. Her blev der bl.a. diskuteret omkostninger. Foto: Gregers Tycho

Robotklyngen i Odense er blevet et globalt tilløbsstykke, hvor udenlandske robot-iværksættere slår sig ned i stor stil. Kom med til Fyns robotmekka, hvor milliardsucceser er blevet skabt - og hvor de store drømme får frit løb.

Nordeas koncernchef stopper ved udgangen af 2020. Nordea meddelte søndag, at koncernchef og adm. direktør, Casper von Koskull, har valgt at gå på pension ved udgangen af 2020. Nordeas bestyrelse har indledt processen med at finde von Koskulls efterfølger.

Kabalen om EU-topposter er uløst efter maratonmøde. Fordelingen af flere topposter i EU er fortsat uløst efter et topmøde i Bruxelles natten til mandag. EU-præsident Donald Tusk har holdt en lang række bilaterale møder - uden resultat. Tysklands kansler Angela Merkel blev undsagt af sine egne.

Topchef i Netcompany: »Vi vil ikke have ansatte, der laver det samme år efter år.« Det er et no go for de ansatte i it-koncernen Netcompany ikke at udvikle sig. Faktisk er der nedlagt forbud mod, at medarbejderne bliver i den samme stilling i årevis. Lige med undtagelse af topchefen, siger han selv.

Frygten for krig vil præge olieministermøde. Sanktionerne mod Iran og opbremsningen i verdensøkonomien sætter dagsordenen for ministermøderne i Opec og Opec+ mandag og tirsdag.

Donald Trump i Nordkorea. Den amerikanske præsident besøgte søndag Nordkorea og landets leder Kim Jong Un. Det er første gang, at en siddende amerikansk præsident besøger det hermetisk lukkede land, men Donald Trump var tilsyneladende meget tilfreds med besøget, som han beskrev som »meget, meget godt.« (CNBC)

Handelskrig langtfra ovre. Selvom USA og Kina i weekenden blev enige om en våbenhvile i deres efterhånden længerevarende handelskrig, er der stadig lang vej igen, før parterne kan lande en aftale. Det advarer China Daily, en engelsksproget kinesisk avis, som ofte bruges af Beijing til at få sine budskaber ud. (Reuters)

Storbritannien vil have brexit-færger klar. Mens briterne arbejder på at forlade EU, prøver de på ny at sikre sig den fornødne færgekapacitet, hvis det ender med en såkaldt hård brexit den 31. oktober. Bl.a. danske DFDS fik tidligere en kontrakt, men den blev revet itu, fordi briterne havde afviklet processen uden et egentligt udbud. DFDS blev kompenseret og kan nu byde ind igen. (BBC)

Undersøgelse af Boeing udvides. Ifølge anonyme kilder har det amerikanske justitsministerium udvidet sin undersøgelse af flyproducenten Boeing oven på to dødelige styrt med fly af typen Boeing 737 Max. Justitsministeriet har angiveligt også stævnet Boeing-ansatte, der arbejder på firmaets 787 Dreamliner. (Seattle Times)

IDÉERNES DANMARK

Nogle gange kan en strøtanke vokse sig stor. Derfor tager Jyllands-Posten rundt i landet for at se nærmere på nogle af de idéer, der har præget Danmark på godt og ondt.
Læs bl.a. historien om Lego-klodsen, der i årtier er blevet leget med af børn rundt om på hele kloden. Og som i dag har fået en amerikansk designers drengedrøm til at gå i opfyldelse.
Vi har også mødt den 77-årige opfinder Erling Vangedal-Nielsen, der opfandt isterningeposen under en sommerhustur. I over 40 år har han kunnet leve af den idé, men det har ikke afholdt ham fra også at udtænke frugtposen, vinposen og brilleposen. Og han har flere nyheder på vej.

Erling Vangedal-Nielsen opfandt isterningeposen i 1970’erne. I dag producerer han den stadig i begrænset antal i sin virksomhed, hvor bl.a. hans søn også er ansat til at finde på nye idéer og produktudvikle. Foto: Stine Bidstrup

INDSIGT

Alexander Lacik får som ny chef for den børsnoterede smykkekoncern Pandora brug for alle sine evner og egenskaber som chef. Vi har mødt den nye Pandora-chef, der bl.a. fortæller om en barndom med slagsmål og blod. Og om at svømme mod strømmen og tage konstruktive konflikter.

Alexander Lacik er ny adm. direktør for smykkegiganten Pandora. Foto. Stine Bidstrup

FINANS FAKTA

Bankerne presses af det omsiggribende nulrentemiljø, der presser deres basisforretning – nemlig at tjene på at låne kunders penge ud til andre kunder. Se tallene, som giver din bankdirektør fugtige håndflader.

DAGENS PROFIL

Søren Houmøller forsøger at hjælpe grønne teknologiselskaber med at rejse penge, og han arbejder på at finde fremtidens vindere. Det er ikke altid lige let, og Søren Houmøller har tidligere været i virksomheder, der - med hans ord - hele tiden hang med røven i vandskorpen. »Det gider jeg simpelthen ikke. Når man tjener penge, har man råd til at gøre det, der er sjovt.«

DEBAT

Lempelser fra centralbankerne har medvirket til at presse prisen på et væld af aktiver op, mens renten er holdt nede. Nu er de tider ved at være forbi, og obligationsinvestorer går en mere uforudsigelig periode i møde. Noget, som blandt andet er presset frem af en stigende populisme, mener obligationschef Paul Brain.

DET SKER I DENNE UGE

Ugen byder bl.a. på trafiktal fra SAS, der har brug for at vise investorerne, at man har genvundet det terræn, som blev tabt med forårets pilotstrejke. Og så er det tid til det amerikanske kongetal. Her er dine fikspunkter i nyhedsstrømmen.

PS...

Fik du ikke lyttet til Finans’ seneste udgave af podcasten ’Bundlinjen - med Magnus Barsøe’? Vi taler om kastevinde og moralske skrupler, der giver svær turbulens på magtens tinder - og du kan finde podcasten lige her.

Rigtig god dag,
Christian Venderby
Digital nyhedschef

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Læs også