Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Europæiske aktier stormer op | Optimismen blandt små virksomheder er stor | It-komets stiftere er nu milliardærer

GODMORGEN

Efterdønningerne fra det store drama om EU-topposterne har efterhånden lagt sig, men det har aktiekurserne til gengæld ikke. De fortsætter op i højt gear, og det samme gør landets små og mellemstore virksomheder, som udviser en ukuelig optimisme. Her kommer de vigtigste nyheder torsdag morgen.

NYHEDER

Europæiske aktier stormer op. Det brede europæiske aktieindeks Stoxx 600 kan prale af en stigning i årets første seks måneder på 14,3 pct. og dermed det bedste første halvår i 20 år. Det er i høj grad udmeldinger fra både den amerikanske centralbank (Fed) og den europæiske centralbank (ECB) om lavere renter og mere stimuli til økonomien, der har fået aktierne til at stige kraftigt. Men flere storbanker regner ikke med en gentagelse.

(Børsen i Frankfurt har ligesom andre europæiske aktieindeks oplevet stigninger, hvor især det svenske, italienske og franske er trukket fra. Foto: AP/Michael Probst)

Ukuelig optimisme blandt små virksomheder. De små og mellemstore danske virksomheder øger fortsat både salg og overskud, og de er udprægede optimister, når det gælder fremtiden. Kun hver 10. af dem venter fald i salget i 2019, viser en stor BDO-undersøgelse. En af de virksomheder, der langt fra tror, opturen er slut, er bryggeriet Hancock.

Milliardærer på it-succes. Børsnoteringen af Netcompany indbragte it-kometens stiftere en pæn formuestigning. Det kan aflæses i nye regnskaber fra stifterne André Rogaczewski, Claus Jørgensen og Carsten Gomard, der nu alle er milliardærer på papiret.

Etiske kunder siver fra Danske Bank og Nordea. Danskerne er blevet mere trofaste over for deres bank. Så længe de ikke er kunder hos de skandaleombruste storbanker Danske Bank og Nordea, viser en ny analyse. (Børsen)

Banker tvinges til at spare 1.000 mia. kr. De europæiske banker skal i fremtiden gemme flere penge på kistebunden, så de bedre kan stå imod finansielle kriser. Helt præcist ventes bankernes kapitalkrav i gennemsnit at blive forhøjet med 24,4 pct, når et nyt sæt kapitalkrav er fuldt indfaset i 2027. Det svarer til omtrent 1.000 mia. kr. (Ritzau Finans)

Ny robot har fanget 726 danskeres selvangivelser. Skattestyrelsen har for første gang brugt såkaldt maskinlæring til at fange afvigelser i danskernes selvangivelser. Foreløbig er 726 faldet i nettet det første år. (DR Nyheder)

Manden bag Ford Mustang er død. En af de største bilbosser gennem tiden, Lee Iacocca, er død 94 år gammel. Han skabte bl.a. sportsvognen Ford Mustang og var i 1980'erne med til at redde Chrysler-koncernen fra konkurs. (BBC)

(Lee Iacocca blev 94 år gammel. Foto: AP Photo/Paul Sancya.)

Tesla-analytikere frygter en skuffelse. Tesla leverede rekordmange biler i andet kvartal, men flere analytikere advarer om, at det ikke nødvendigvis betyder noget godt resultat. (CNBC)

Dansk Tour de France-start oversolgt. Arrangørerne bag den danske Tour de France-start i 2021 erkender, at de har pustet seertal og reklameværdi voldsomt op. Det var en fejl, siger de. (Politiken)

GIK DU GLIP AF...

Den store EU-kabale om, hvem der skal bestride de magtfulde poster i EU-systemet, har fyldt meget de seneste uger og synes altså endeligt at være gået op. Danmark gik sejrrigt ud af runden, da Margrethe Vestager blev indstillet som ny næstformand i EU-Kommissionen.
Hvad skal hun så lave? Vestager træder ind i sit nye job, hvis kandidaterne godkendes af EU-Parlamentet. Hun har været konkurrencekommissær de seneste fem år. Det nye job har en noget mere flydende jobbeskrivelse, og Vestagers ansvarsområder bliver i højere grad defineret ud fra kommende forhandlinger.
Fra IMF til ECB. Jobbet som chef for Den Europæiske Centralbank faldt også på plads. Efterfølgeren til Mario Draghi bliver med overvejende sandsynlighed den 63-årige Christine Lagarde. Hun går direkte fra jobbet som chef for Den Internationale Valutafond IMF over til jobbet som centralbankchef i EU, og vurderingen er, at hun lægger sig tæt op ad tidligere ECB-chef Draghis linje.
Er det hele så klappet af?
Det korte svar er nej. EU-Parlamentet skal godkende kabalen, og det kan godt tage tid. Og som altid har spillet været et større pusleri, hvor interne magtkampe mellem landene spiller en stor rolle.

GIK DU GLIP AF...

Kunstig intelligens kan snart forfalske videoer så godt, at ingen kan se forskel. Det drejer sig om de såkaldte 'deepfake'-videoer, som er så avancerede, at ingen endnu ved, hvordan de skal tackles. Dermed kan vi se hen mod et scenarie, hvor de mange falske nyheder, der florerede under den amerikanske valgkamp i 2016, kan blive vand i forhold til valget i 2020.

FINANS FAKTA

Det danske boligmarked er langsomt, men sikkert ved at vende på hovedet i forhold til perioden lige efter finanskrisen. For fem år siden oplevede 52 af landets 98 kommuner, at der flyttede flere fra end til. Siden har hele 18 kommuner vendt udviklingen til det positive, viser en analyse fra Spar Nord.

DAGENS PROFIL

Peter Bamberger blev for over 40 år siden kastet ud i en udfordring, der mere end noget andet blev definerende for hans liv. Som helt ung havde han nemlig slået sig op på at handle med kunst. Men han endte i stedet med at overtage farens forretning og handle med røgede laks. Forretningen voksede og blev global. Nu fylder Peter Bamberger 70 år, og laks - det sælger han stadig.

(Røgede laks skulle vise sig at blive en stor del af Peter Bambergers liv - og indtjening. Og sådan er det fortsat trods hans nu 70 år.)

BØRS

Tesla spillede en hovedrolle på onsdagens forkortede handelsdag i USA forud for uafhængighedsdagen torsdag, hvor børserne holder lukket. Dermed kan handlerne torsdag holde fri efter fem handelsdage på stribe med fremgang - og tre rekorder på stribe for det brede S&P 500-indeks. Her er den seneste børsberetning.

DEBAT

De store ambitioner i den nye regering betyder, at man må gøre op med kassetænkningen i Finansministeriet - eller fejle. Ifølge Asker Voldsgaard, cand.scient.pol og næstformand i Rethinking Economics Denmark, er der nogle ganske enkle principper for, hvordan finanspolitikken bliver et redskab for forandring og ikke en blokade.

DET SKER I DAG

Der er stille på de fleste fronter, men der kommer tal for konkurser og tvangsauktioner fra Danmarks Statistik, og så kommer det pressede norske lavprisselskab Norwegian med trafiktal for juni.

PS...

Der er stor forskel på, hvad folk tjener afhængigt af job og uddannelse. Sådan gælder det også for nyuddannede. Til gengæld passer det ikke, at længden på uddannelse afgør, hvor stor en løn man starter med at få. F.eks. ligger mejerister helt i toppen af lønstigen for nyuddannede, til trods for at uddannelsen kun varer tre år.

Rigtig god dag,
Mads Ring
Nyhedsredaktør, Finans

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Læs også