Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danske Bank nedjusterer med en milliard | Elnet-branchen undersøges af tilsyn | Landets største virksomheder fejlansætter alt for ofte topchefen

GODMORGEN

I går aftes nedjusterede Danske Bank sine forventninger til årets resultat. Dermed synes de svære tider at fortsætte trods tiltrædelsen af den nye topchef Chris Vogelzang. Tirsdag kommer bl.a. til at handle om amerikansk økonomi, når den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, giver en med spænding imødeset tale foran Kongressen. Vi starter dog med en opdatering af de vigtigste nyheder fra morgenstunden.

NYHEDER

Elnet-branchen undersøges af tilsyn. For første gang er Forsyningstilsynet gået i gang med at undersøge elnetselskabers køb af strøm for at finde ud af, om nogle af landets energikoncerner ulovligt malker kunderne. Dokumenter, som Finans har fået aktindsigt i, viser, at det er en række af landets største energikoncerner såsom Ørsted, SEAS-NVE, Ewii og Nrgi, der er i myndighedernes søgelys. I alt bliver 12 elnetselskaber undersøgt.

(Bliver elkunderne malket? 12 elnetselskaber bliver undersøgt af Forsyningstilsynet for, om de tager overpris for strømmen)

Landets største virksomheder fejlansætter alt for ofte topchefen. En omfattende kortlægning viser, at en betydelig del af de danske bestyrelser fejler i deres valg af topchef. I 20 pct. er der tale om fejlansættelser, hvor topchefen er stoppet kort efter at være blevet ansat, mens 16 pct. af udskiftningerne sker for sent. Arbejdet med at finde en ny topchef - den såkaldte successionsplanlægning – skal højere op på agendaen i bestyrelserne, mener Sanna Suvanto-Harsaae, der er en af dansk erhvervslivs mest erfarne bestyrelseskræfter.

Danske Bank nedjusterer med 1 mia. kr. Landets største bank forventer færre penge i kassen i år. Storbanken forventer et resultat på 13-15 mia. kr. mod tidligere 14-16 mia. kr. Banken skriver, at de lavere forventninger skyldes de vanskelige vilkår i markederne samt øgede omkostninger til bl.a. hvidvaskbekæmpelse.

Det rigtige energimærke kan skære fire måneder af salgstiden. Hvis huset skal sælges hurtigt, er det langt fra ligegyldigt, hvilket energimærke boligen har. Huse med det bedste energimærke, såkaldte A-mærkede huse, bliver nemlig solgt hurtigere end huse med en lavere mærkning.

Dagbøder for langsomt internet. EU-Domstolen har besluttet at tildele Belgien dagbøder af 5000 euro, eller hvad der svarer til 37.300 kr., fordi landet ikke som krævet har skrevet ind i sin lovgivning, at befolkningen skal have højhastighedsbredbånd. (Ritzau)

Trump lægger britisk ambassadør på is. USA's præsident, Donald Trump, svarer nu tilbage i sagen om lækkede skriverier fra den britiske ambassade i USA, hvor det er kommet frem, at den britiske ambassadør har ytret sig særdeles kritisk over for Trump. Nu skriver Trump på Twitter, at han helst ser en ny britisk ambassadør i USA, og at han ikke ønsker at have noget med manden at gøre. (Ritzau)

Handelskrig rammer kendt stålproducent hårdt. U.S. Steel, der er en af USA’s mere kendte virksomheder og landets næststørste stålproducent, har set sin aktieværdi falde med næsten 70 pct., siden toldkrigen begyndte for 16 måneder siden. I alt er der forsvundet 5,6 mia. dollars, svarende til ca. 37 mia. kroner, af selskabets værdi.

GIK DU GLIP AF

Opsigtsvækkende drama i OW Bunkers konkursbo. Kollapset i olievirksomheden OW Bunker har udløst et spektakulært retsopgør mellem konkursboet og dets egen kurator. Boet har rejst en erstatningssag med krav om 523 mio. kr. mod kurator John Sommer Schmidt og det advokatfirma han er partner i, Gorrissen Federspiel.

The never ending story: Dermed fortsætter dramaet i en af de mest spektakulære erhvervshistorier herhjemme, hvor forløbet frem mod erstatningskravet mod kurator blot er seneste kapitel. Så sent som i juni blev et andet kapitel skrevet, da den tidligere OW Bunker-chef Lars Møller blev idømt en langt hårdere straf i Østre Landsret, end han havde fået ved en tidligere retssag i byretten.

(Advokat Boris Frederiksen hos kammeradvokaten mener ikke, at kurator i OW Bunkers konkursbo har gjort sit arbejde tilfredsstillende og sagsøger derfor kurator og hans advokatfirma for et trecifret millionbeløb. Foto: Torben Stroyer)

INDSIGT

Pernille Slinkert har valgt den måske sværeste branche at gøre karriere i som kvindelig iværksætter. Alle hendes konkurrenter er mænd i habitter, mens hun selv foretrækker sko med stiletter og bluser med pailletter. Det har da heller ikke skortet på advarsler fra både mændene i branchen og de etablerede erhvervschefer i Esbjerg, hvorfra hun driver firmaet fra en adresse midt i byen. Pernille Slinkert lægger ikke skjul på, at det er en del af drivkraften.

(36-årige Pernille Slinkert er tidligere skøjteløber på eliteplan. I 2017 stiftede hun Slinkert Logistic Advice. Foto: Laura Krogh)

FINANS FAKTA

Ligeløn mellem kvinder og mænd er et tilbagevendende tema på arbejdsmarkedet, som nu også har bredt sig til fodboldens verden. Vinderne af det netop overståede verdensmesterskab i kvindefodbold, USA, har nemlig gjort det til et tema, at der også i fodbold bør være langt mere lighed på lønfronten, end tilfældet er i dag. Og forskellen er da også eklatant, viser dette faktatjek fra BBC. 

DAGENS PROFIL

Torkild Justensen kan om få år fejre 25 års jubilæum i toppen af Ledernes Hovedorganisation. Han har om nogen siddet på første række til udviklingen inden for ledelse og bemærket, hvordan rollen som topleder har ændret sig. »Det er en helt vild udvikling. For det første taler alle om ledelse i dag, det gjorde man ikke dengang. Når noget går galt i en virksomhed, er det ofte dårlig ledelse, der får skylden. Og omvendt har nordisk ledelse fået etableret sig som begreb,« siger han.

BØRS

Danske Bank valgte som nævnt at nedjustere sine forventninger i går aftes efter markedet var lukket. Det bliver derfor spændende at se, hvordan markederne reagerer ved åbningen kl. 9. Derudover måtte Novo tage en nedgang på 1,4 pct. efter endnu en "krigserklæring" til de høje medicinpriser fra USA's præsident Donald Trump. Trods nedgangen fra Novo endte C25 i marginalt plus. I USA indledte de ledende amerikanske aktieindeks ugen med et fald mandag, hvor bl.a. Apple og Boeing endte i rødt. Her er den seneste børsberetning.

DEBAT

For nogle måneder siden skrev en mand et opslag på Linkedin om, at han havde tabt sig 29 kilo uden at gå på kur eller dyrke motion. Det er da et mirakel, ikke? Det siger noget om samtiden, at cirka 70 personer havde liket og skrevet "Godt gået!" til opslaget, før den første spurgte manden: "Hvordan?" Hvordan, helt konkret, havde manden tabt sig 29 kilo? Vi lever i en tid, der klapper begejstret af succeser uden at bruge voldsom megen energi på at trykprøve dem, mener Anders Heide Mortensen.

DET SKER I DAG

Erhverv: Den amerikanske læskedrik- og snackkoncern Pepsico kommer med regnskab for 1. halvår.
Økonomi:
Danmarks Statistik kommer med tal på udenrigshandlen og betalingsbalancen i maj.
Politik:
Boris Johnson og Jeremy Hunt, der begge kæmper om at blive den næste leder af Storbritanniens konservative parti og dermed ny premierminister, mødes i en tv-duel.
Øvrigt:
Boligsiden.dk offentliggør i dag Boligsidens Markedsindeks for juni.

PS...

I går fyldte avisen Wall Street Journal 130 år. Fødselsdagen blev blandt andet markeret med denne fine gennemgang af 130 års store begivenheder inden for de samme områder, som vi beskæftiger os med her på Finans. (PDF)

Rigtig god dag,
Mads Ring
Nyhedsredaktør, Finans

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Læs også