Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Lægemiddelstyrelsen vil forbyde medarbejdere at eje branche-aktier | ALK-topchef: Vi har mindst 10 års forspring til konkurrenterne | Farvel til luftfartens storsmilende bulldozer

GODMORGEN

Sidste arbejdsdag inden weekenden - og for nogles vedkommende ferie. Men først en nyhedsopdatering med alt det vigtigste.

NYHEDER

Chefer i Lægemiddelstyrelsen ejer aktier i Novo Nordisk - nu skal det stoppes
22 år efter at Lægemiddelstyrelsen blev oprettet for bl.a. at føre tilsyn med medicinalbranchen, vil styrelsen forbyde medarbejdere at eje aktier i medicinal- og medico-virksomheder. Nuværende medarbejdere har fået to år til at skille sig af med værdipapirerne, mens nye medarbejdere ikke kan blive ansat, før de har solgt alle aktier, der er omfattet af reglerne. Det er ikke fordi, der habilitetsproblemer, siger styrelsens chef. Det er bare for at skabe helt rene linjer.

(Lægemiddelstyrelsens dirketør Thomas Senderovitz vil signalere styrelsens 100 pct.´s ufahængighed ift. medicinal- og medicobranchen. Derfor må medarbejdere fremadrettet ikke eje aktier i førnævnte brancher.)

ALK-topchef: Vi har mindst 10 års forspring til konkurrenterne. Allergikoncernen ALK står i en helt unik konkurrencesituation, hvor selskabet med sin satsning på tabletter er milevidt foran alle konkurrenter. Men topchef Carsten Hellmann har ikke kun fokus på bundlinjen. »Jeg er ikke kun ansvarlig for en virksomhed. Jeg er også ansvarlig for familier«

B&O-direktør: »Vi har ikke evnet at gennemføre transformationen hurtigt nok.« Det var et nedslående regnskab, B&O præsenterede torsdag morgen. Direktør Henrik Clausen tror dog på, at lydproducenten har en fremtid, men først venter der et udfordrende år for virksomheden.

Flere pensionister har råd til at blive boende i parcelhuset. Ejendomsskatter, havearbejde og vedligehold har ikke fået danskerne til at flygte ud af parcelhusene, når de går på pension. Tværtimod bor en større andel af danskere over 70 år i dag i parcelhuse, end det var tilfældet i 2010. Det viser en analyse af ældres boligmønstre.

ECB's næste opkøbsprogram kan blive en fuser. Centralbankerne er blevet tandløse. Mange nye studier viser nemlig, ifølge Deutsche Bank, at opkøbsprogrammer i obligationsmarkedet har mistet deres effekt. På samme måde viser studierne, at negative renter heller ikke har den ønskede effekt.

Trump dropper lovindgreb - det kan ramme Novo Nordisk. USA´s regering har torsdag droppet et ambitiøst lovindgreb, der skulle tvinge sygekasser og forsikringsselskaber til at sende forhandlede rabatter videre til patienterne for at de skulle få billigere medicin. Nu mener analytikere, at det droppede lovforslag kan betyde, skytset i stedet rettes mod medicinalselskberne og dermed bl.a. Novo Nordisk. (Reuters)

Pludselige kursfald kan bremse den konverteringsbølge, der er i fuld gang blandt boligejerne. Kursen på det afdragsfrie 1 pct. lån er nu faretruende nær smertegrænsen, der er kurs 95. Obligationen bag lånet blev torsdag handlet lige over og under kurs 96. Kurserne er den seneste uge pludselig faldet markant, og yderligere kursfald kan være i vente, mener chefstrateg i finanshuset Demetra, Svend Jørgen Jensen

Dansk topchef skal indfri milliardstort potentiale i presset finsk it-selskab. Medarbejderne i det finske IT-selskab Basware, som udvikler e-fakturering og innovative finansieringstjenester, skal også fremover referere til danske Klaus Andersen, der tiltræder permanent som topchef. Basware har trods en voksende omsætning tabt næsten en kvart mia. kr. de seneste tre år.

Det er slut med at lokke kunderne med kunstigt lave priser på Airbnbs portal. Efter pres fra EU-Kommissionen og forbrugermyndighederne i de enkelte lande ændrer Airbnb deres skiltning af priser. Det betyder, at den fulde pris bliver præsenteret for kunderne fra begyndelsen, når de slår op på en mulighed for overnatning. Hidtil er der ofte blevet lagt gebyrer, rengøring og skatter på, jo længere man kom i bestillingsprocessen. (Politiken)

GIK DU GLIP AF...

Karismatisk Norwegian-topchef takker af
Norwegians administrerende direktør, Bjørn Kjos, stopper på sin post efter 17 år i spidsen for selskabet, som han selv var med til at stifte i 1993.
Manden: Advokat, krimiforfatter og pilot. Bjørn Kjos har mange kasketter og roller - og mange har en mening om Bjørn Kjos. Vi tegner et portræt.
Afløseren: Norwegian har endnu ikke fundet en afløser for Bjørn Kjos. Indtil det er sket, vil finansdirektør Geir Karlsen passe posten og formand Niels Smedegaard vil spille en mere aktiv rolle. En intern kandidat, som Bjørn Kjos tidligere har fremhævet, er hans datter Anna Helene Kjos, der er pilot i selskabet.
Fremtiden: Bjørn Kjos' afgang fra direktørstolen hos Norwegian kan bane vej for et salg af flyselskabet - og der kommer ikke til at mangle interesserede købere, vurderer Sydbanks aktieanalysechef.

(Norwegian-stifter har altid delt vandene med sin bramfri stil, og er da også løbet ind i en øretæve fra tid til anden. Tegning: Rasmus Sand Høyer)

FINANS FAKTA

Dansk vækst er i EU's tunge ende. Danmark spås til at få en vækst på 1,6 pct. til næste år og ligger sammen med de fleste andre "gamle" EU-lande i den tunge ende i en vækstkurve. Samlet peger pilen nedad for de kommende år. Vi har set på tallene.

DAGENS PROFIL

Han vil gøre modeselskaber bæredygtige - også selvom det koster. Ulrik Kirchheiner arbejder som sparringspartner for virksomheder. Hans mål er at skabe bedre indtjening i en tid med store forandringer. »Det at tjene penge og satse på bæredygtighed er en investering snarere end en indtjening,« mener Kirchheiner, der fylder 60 år i dag.

BØRS

Bang & Olufsen bragede frem på det danske aktiemarked torsdag, på trods af at elektronikproducenten fra morgenstunden præsenterede et årsregnskab, der som ventet vidnede om et hårdt år med store fald på både top- og bundlinjen. Omvendt gik det for Norwegians aktie, der styrtdykkede efter nyheden om afgangen af selskabets mangeårige dirketør og stifter Bjørn Kjos. Optimisme var der heller ikke specielt meget af i de store europæiske aktieindeks, hvoraf de fleste endte i minus.  Her er den seneste børsberetning.

DEBAT

Tænk hvis alle virksomheder blev ledet som Brøndby IF. Er der en ledelsesekspert til stede? Det haster ikke. Det kunne bare være spændende at høre, hvordan en ekspert ser på den måde, som Brøndby IF skifter folk ud på sine ledende poster, mener kommentator Anders Heide Mortensen.

DET SKER I DAG

Erhverv: SEB og Gjensidige Forsikring kommer med halvårsregnskab
Økonomi:
Der kommer bl.a. tal for Kinas handelsbalance og USA's producentpriser.

PS...

Sådan blev den legendariske klods skabt. Britiske BBC har talt med Lego-overhoved Kjeld Kirk Kristiansen om, hvordan det hele startede.

Rigtig god dag,
Christian Venderby og Mads Ring
Nyhedsredaktører

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Læs også