Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Mindre banker svømmer i risikofyldte lån | Elkunder betaler milliarder i rente | Trump kræver »betydeligt« rentehug

GODMORGEN

Dagens helt store begivenhed er udmeldingen fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der forventes at sænke renten for første gang siden 2008. Meldingen får stor betydning for de finansielle markeder, der både kan stige eller falde voldsomt. Vi holder dig opdateret og giver her først et nyhedsoverblik.

NYHEDER

Mindre banker svømmer i risikofyldte lån.
Landets mindre banker er proppede med udlån af tvivlsom kvalitet. Selv om dansk økonomi har været i fremgang siden 2009, er næsten halvdelen af småbankernes lån i dag ydet til kunder, der kan få svært ved at betale pengene tilbage. Det viser en opgørelse fra Finanstilsynet. Ifølge småbankernes formand er det dog ikke et problem, at mange lokalbanker har mere risikable kunder end de store banker. »Det er en forretningsmæssig overvejelse,« siger Claus E. Petersen.

(Formanden for Lokale Pengeinstitutter Claus E. Petersen - som her er fotograferet i forbindelse med børsnoteringen af Den Jyske Sparekasse, hvor han er adm. direktør - peger på, at udlån med risiko ikke er et problem, hvis det modsvares af højere priser. Akrivfoto: Casper Dalhoff)

Elkunder betaler milliarder i rente. Private og virksomheder betaler ikke kun for den leverede strøm, når de tænder på stikkontakten. En del af elprisen består også af renter, som landets 44 overordnede elnetselskaber, der har monopol på at levere strøm, opkræver via elprisen. Kritikere undrer sig over, at varme- og elkunder håndteres vidt forskelligt på Christiansborg.

Ældre er vilde med afdragsfrie lån. Selv om unge familier, der er i færd med at etablere sig, er storforbrugere af afdragsfrie lån, er der en gruppe på boligmarkedet, som distancerer dem. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.

Pundet falder yderligere efter ny svada fra Boris Johnson. Tirsdag faldt kursen på det britiske pund yderligere efter endnu en serie af krigeriske udtalelser fra Boris Johnson rettet mod EU. Pundet nærmer sig dermed de laveste kursniveauer i 10 år. Det reducerer værdien af den danske eksport til Storbritannien.

Apple overrasker med forventninger trods svigtende iPhone-salg. Apple kan notere sig en fremgang i omsætningen for selskabets tredje kvartal. Omsætningen landede på 53,81 milliarder dollar - en stigning på én procent i forhold til samme periode sidste år. Denne stigning kommer på trods af et vigende salg af selskabets flagskibsprodukt, iPhone.

Ny på førstepladsen: Nu er 100-dollarsedlen den mest udbredte i verden. Selv om digitaliseringen breder sig ud over kloden, fortsætter antallet af 100-dollarsedler med at vokse.

Trump kræver »betydeligt« rentehug - en nobelpristager er uenig. De fleste - heriblandt USA's præsident Donald Trump - forventer, at den amerikanske centralbank onsdag sænker renten. Men det er muligvis bedre med et rentehop, siger den prisvindende økonom og professor Robert Shiller. (CNBC)

Elbilerne vil koste titusinder af job. Bilindustrien er inde i en forceret omstilling, der ikke kun handler om elbiler, men også om nye barske EU-krav. Alene i Bayern vil udviklingen kunne koste 55.000 job hos underleverandører.

Naturkatastrofer har ødelagt for 280 mia. kr. i 2019. Målt på ødelagte værdier er det USA, der er blevet ramt af de værste naturkatastrofer i år. Målt på tabte menneskeliv er det sydlige Afrika dog langt hårdere ramt, viser ny opgørelse.

Nordkorea har prøveaffyret flere ballistiske missiler. Tidligt onsdag morgen lokal tid har Nordkorea affyret op til flere ballistiske missiler ud over Det Japanske Hav. Missilerne, der blev affyret fra Hodo-halvøen nord for byen Wonsan på den nordkoreanske østkyst, fløj cirka 250 kilometer, før de styrtede i havet. (Ritzau)

Trump overvejer at besøge Danmark. USA's præsident, Donald Trump, siger til journalister i Det Hvide Hus, at han muligvis besøger Danmark under en rejse til Europa i begyndelsen af september. (Reuters)

GIK DU GLIP AF...

Ejendomsmægler Peter Askholm får lov til at arbejde for sit salær. Han har Danmarks mest usælgelige hus til salg på et boligmarked, hvor liggetiderne varierer voldsomt på tværs af landet. Egedal er den kommune i landet, hvor huse i øjeblikket bliver solgt på kortest tid. Vi har snakket med en lokal ejendomsmægler om hvorfor.

(Ejendomsmægler Peter Askholm har haft huset på Gedser Landevej til salg i mere end tolv et halvt år. Foto: Gregers Tycho)

FINANS FAKTA

Udenlandske investorer fortsætter med at hamstre danske aktier. I årets første seks måneder har de købt for 4,3 mia. kr. - og Vestas, DSV og Genmab er de mest populære af slagsen.

DAGENS PROFIL

Det tog Jens Jørgen Madsen 28 år at avancere fra de meniges rækker til posten som den første topchef i Grundfos uden for ejerfamilien. En post han bestred i fire år med stor succes. Men så gik det galt. Vi tegner et fødselsdagsportræt af Grundfos-topchefen, der kom på tværs af Niels Due Jensen.

(Jens Jørgen Madsen slår fast, at fyringen som Grundfos-topchef i 2006 ikke har gjort, at han siden har været uvenner med Grundfos-arving Niels Due Jensen. Der er jo altid fejl på begge sider, lyder meldingen. Foto: DR)

BØRS

USA-aktierne faldt før dagens vigtige rentebeslutning. Tirsdag faldt aktierne i USA for anden dag i træk. Blandede bolsjer på en travl regnskabsdag og ny handelsusikkerhed var baggrunden for den let negative stemning. Investorerne ser frem mod onsdagens rentemelding fra USA's centralbank, Federal Reserve. I markedet er der en klar forventning om en rentesænkning.

DEBAT

Det var en visionær ide, ekstraordinært lederskab, vilje og risikolyst, der gav os den første mand på månen. Den formel for succes bør flere topledere skele til i dag, skriver Natasha Friis Saxberg, digital strateg, bestyrelsesmedlem og forfatter.

DET SKER I DAG

Erhverv: Transportkoncernen DSV kommer med regnskab for første halvår af 2019. Derudover kommer der kvartalsregnskaber fra Puma, Samsung, Spotify og Fiat Chrysler.
Økonomi: Federal Reserve, afslutter et rentemøde, som begyndte i går. Der ventes en meddelelse efter mødets afslutning i dag. Danmarks Statistik offentliggør nye tal for ledigheden og ejendomssalget.

PS...

Verdens bedst betalte skuespiller, Dwayne Johnson, drikker efter eget udsagn 15 liter vand om dagen. Måske er det derfor, at han nu bliver medejer af det norske vandfirma Voss of Norway. Og ambitionerne er store.

Rigtig god dag,
Peter Simonsen og Thomas Andrew
Nyhedsredaktører

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

BRANCHENYT
Læs også