Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danish Crown satser på plantefars | Den amerikanske centralbank sænker renten | Regeringens støttepartier vil sløjfe skattefordele ved forældrekøb

GODMORGEN


Vi er klar med dagens første briefing efter nyheden om, at USA’s centralbank, Federal Reserve, i aftes for første gang siden 2008 har sænket renten - med 0,25 procentpoint. Og så får Danmark fint besøg, når den fjerde amerikanske præsident i historien aflægger et visit. Her er et nyhedsoverblik.

NYHEDER

Dansk kødgigant kaster sig ind i kampen om planteburgere.
En grøn bølge skyller lige nu ind over fødevareindustrien i hele verden. Salget af plantedrikke og planteburgere stiger eksplosivt, og flere af sværvægterne i den etablerede fødevareindustri springer med på bølgen. En af dem er Danish Crown, der vil udfordre bl.a. McDonald's med nye helseburgere, der er lavet på planter, og som skal sælges i supermarkederne. Mens den grønne bølge ruller, er der dog hverken vækst på top- eller bundlinjen i dansk fødevareindustri. Samlet set står branchens 50 største virksomheder næsten stille. Der er dog markante udtagelser.

(Forbrugerne har for alvor fået øjnene op for alternativer til traditionelle kødprodukter. Det har fået et af verdens største slagteriselskaber, Danish Crown, til at starte produktionen af planteburgere. Collage: JP).

Den amerikanske centralbank sænker renten og åbner for flere nedsættelser. Federal Reserve meddelte onsdag aften, at den sænker sin rente for første gang siden 2008 – med 0,25 procentpoint. Målet er at forlænge højkonjunkturen og ikke mindst sparke liv i inflationen.  Nyheden var ventet, og nogle havde sat næsen op efter en endnu større rentenedsættelse, hvilket tilsyneladende fik markedet til at reagere i negativ retning.

Regeringens støttepartier vil sløjfe skattefordele ved forældrekøb. De lukrative skatteregler ved et forældrekøb skal fjernes. Sådan lyder det i et nyt udspil fra Radikale Venstre, der får opbakning af både Enhedslisten og SF. Ifølge udspillet kan der spares 285 mio. kr. årligt på at skære i de skattefordele, som forældre har, når de køber ejerlejligheder til deres børn. Her er planen.

Kapitalfond rejser 500 mio. kr. til Danmarks bedste ejerledere. Kapitalfonden Industri Udvikling er lykkedes med at rejse 500 mio. kr. til sin seneste og femte fond, der skal investeres i mindre og mellemstore virksomheder, som gerne vil have en aktiv minoritetsejer ombord. Og der er formentlig flere penge på vej.

Investorgruppe anført af stifter har købt danske Astralis. RFRSH, firmaet bag Astralis, har solgt det danske esportshold til en investorgruppe.

Skandalelufthavn er kommet ét skridt nærmere åbning. Efter en række succesfulde tests fastslår chefen for Berlins nye storlufthavn, Berlin Brandenburg Lufthavn, at lufthavnen, der har stået tom i over 2.500 dage, åbner til planlagt tid i oktober næste år. (Check-in.dk)

Inflationen falder i Europa: ECB lader de pengepolitiske kanoner. Inflationen i eurozonen er nu faldet yderligere til blot 1,1 pct. Der er tale om fald i alle de store økonomier i zonen.

Officielt: Trump besøger Danmark til efteråret. USA's præsident, Donald Trump, og førstedamen, Melania Trump, kommer til Danmark på et officielt statsbesøg den 2.-3. september. Han er officielt blevet inviteret af Dronning Margrethe, oplyser Kongehuset.

GIK DU GLIP AF...

De mindre danske banker svømmer i risikofyldte lån til udsatte kunder. Det viser en ny opgørelse fra Finanstilsynet, der har fokus på problemet.
Tallene: Næsten halvdelen af småbankernes udlån er ydet til kunder, der viser svaghedstegn set i relation til deres forventede evne til at kunne betale pengene tilbage. Dermed har småbankerne næsten fire gange så mange udlån til svage kunder som de store banker.
Bankeksperten: »Kreditstandarderne skrider i de mindre banker. Det er blevet nemmere at få kredit. Sårbarheden er størst hos de banker, der tager den største risiko, og det gør de mindre aktører,« siger Lars Krull, seniorrådgiver på Aalborg Universitet.
Bankformanden: Det et ikke et problem, at mange lokalbanker har mere risikable kunder end de store banker, lyder det fra de Lokale Pengeinstitutters formand, Claus E. Petersen, der kalder de svage kunder for »en forretningsmæssig overvejelse.«

(Formanden for Lokale Pengeinstitutter Claus E. Petersen - som her er fotograferet i forbindelse med børsnoteringen af Den Jyske Sparekasse, hvor han er adm. direktør - peger på, at udlån med risiko ikke er et problem, hvis det modsvares af højere priser. Akrivfoto: Casper Dalhoff).

BOGTIPS

Sommeren er allerede godt i gang, men selvom din ferie måske lakker mod enden, så spring ikke sommerlæsningen over: Der er flere virkelig gode læseroplevelser derude, mener Finans' debatredaktør, Magnus Barsøe. Han anbefaler her sommerens bedste bøger om økonomi og dansk politik.

DAGENS PROFIL

Laila Kildesgaard medgiver, at det er – kildent. Kommunerne, KL og dermed også hun er afgørende for, om regeringen kommer i hus med sin yderst ambitiøse målsætning om at reducere den danske udledning af drivhusgasser med 70 pct. i 2030. Og hver dag - ja, faktisk to gange hver dag - sætter hun sig i et fly.

BØRS

Wall Street reagerede negativt på rentenedsættelse. De amerikanske aktier faldt efter nyheden om, at den amerikanske centralbank sænker renten 0,25 procentpoint. Nyheden var ventet, og nogle havde sat næsen op efter en endnu større rentenedsættelse. Der er tale om den første rentenedsættelse siden 2008, men det fik ikke markederne til at tænde det store festfyrværkeri.

DEBAT

Det er de færreste, der kommer igennem et arbejdsliv uden at få enkeltstående fyringer eller fyringsrunder ind på livet. Enten ved at prøve det selv eller ved at opleve kollegaer blive fyret. Kasper Heumann Kristensen er selv blevet fyret to gange. Her er hans gode fyringsråd til chefen.

DET SKER I DAG

Greentech Energy Systems kommer med halvårsregnskab, og så tager vi hul på årets travleste flyttedag, ifølge tal fra Danmarks Statistik. Vi holder nøje øje med aktiemarkederne, som ventes at reagere på den nye renteudmeldning fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

PS...

Nej, den danske tv-stjerne Nikolaj Coster-Waldau anbefaler ikke skumle handler med bitcoins. Sammen med en række andre kendisser - heriblandt Brian Laudrup og Kjeld Kirk Kristiansen - bliver Coster-Waldau lige nu misbrugt i svindel via Facebook med falske citater og manipulerede fotos.

Rigtig god dag,
Peter Simonsen og Thomas Andrew
Nyhedsredaktører

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

BRANCHENYT
Læs også