Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Lego vinder markedsandele over hele kloden | Privathospitaler tjener igen mange millioner | Handelskrig eskalerer: USA varsler told på kinesiske varer

GODMORGEN


En Twitter-udmelding fra den amerikanske præsident, som varsler ny told på kinesiske varer, fik i aftes de finansielle markeder til at reagere negativt. Især de amerikanske aktier til at gå fra plus til minus. Vi tager med andre ord hul på endnu en spændende og sikkert også uforudsigelig dag og lægger ud med dagens første briefing.

NYHEDER

Lego vinder markedsandele over hele kloden. I 2018 lykkedes det Lego at vride markedsandele i alle væsentlige markeder - modsat konkurrenterne. Analytiker spår et stærkt år for den danske legetøjskoncern. Legofilmen skuffede, men måske kan Luke og Woody og Captain America vinde krigen.

(Lego vinder markedsandele i både Kina, USA og Vesteuropa. Her ses åbningen af en såkaldt flagshipstore i Beijing i februar 2019. I løbet af første weekend besøgte 15.000 kinesere butikken. Foto: AP).

Privathospitaler tjener igen mange millioner. Landets privathospitaler ser ud til at have genfundet opskriften på succes, og efter et par udfordrende år er der nu igen store millionoverskud at finde, viser regnskaber, som Finans har kigget igennem. Fremgangen skyldes flere faktorer, heriblandt behandlingsgarantien og sundhedsforsikringer, og så er der godt gang i plastikoperationerne på de private klinikker.

Handelskrig eskalerer: USA varsler told på kinesiske varer. Handelskrigen mellem USA og Kina har taget en ny drejning. Den seneste runde af forhandlnger sluttede i går i Shanghai, og nu meddeler USA's præsident Trump, at USA lægger 10 pct. told på kinesiske varer for 300 mia. dollars - 2.000 mia. kr.

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt energiselskab for vildledende priser. Energiselskabet Natur-Energi er blevet meldt til politiet af Forbrugerombudsmanden, der mener, at selskabet har vildledt potentielle kunder om sine priser.

Briterne forbereder sig: Opbygger nødlagre og ansætter toldere for milliarder. Den nye britiske regering har nu reserveret yderligere 17 mia. kr. til at afbøde konsekvenserne af det hårde brexit, der kan blive en realitet den 31. oktober.

Danske Bank-aktien splitter investorerne. Der er begrænset risiko tilbage i Danske Bank-aktien, mener investor Lars-Christian Brask, som derfor har købt op. Han håber, at aktien fordobler sin værdi i løbet af de næste tre år. En analytiker har dog svært ved at anbefale Danske Bank-aktien. (Børsen - betalingsartikel)

Billund Lufthavn slog alletiders passagerrekord i juli. Aldrig tidligere har der været så mange passagerer i Billund Lufthavn på en enkelt måned, som tilfældet var i juli i år. Hele 424.585 passager fløj til eller fra Billund. (Jysk Fynske Medier)

Verdens rigeste sælger aktier for 12 mia. kr. Amazons stifter og topchef Jeff Bezos har gjort et stort indhug i sine Amazon-aktier. Pengene skal bruges til at finansiere rumselskabet Blue Origin. (Reuters)

GIK DU GLIP AF...

En grøn bølge skyller lige nu ind over fødevareindustrien i hele verden. Salget af plantedrikke og planteburgere stiger eksplosivt, og flere af sværvægterne i den etablerede fødevareindustri springer med på bølgen.
Markedet: Salget af plantebaserede fødevarer vokser eksplosivt, og storbanken Barclays forudser i en analyse, at alene markedet for kødalternativer vil vokse til 900 mia. kr. i løbet af det kommende årti.
Kødet: En af dem, der er med på bølgen er Danish Crown, der vil udfordre bl.a. McDonald's med nye helseburgere, der er lavet på planter, og som skal sælges i supermarkederne.
Drikkelsen: De plantebaserede drikke er også blevet virkelig populære og har i Føtex Food nu en markedsandel på op mod 50 pct. i mælkekategorien, lyder det fra Salling Group.

(På kort tid har plantefarsen fra Naturli’ Foods erobret en markedsandel svarende til 5 pct. af hele kategorien for hakket oksekød i landets største detailkoncern, Salling Group. Foto: Jens Dresling).

INDSIGT

Pund på vej til historisk lavpunkt. Det britiske pund er styrtdykket de seneste dage i takt med, at risikoen for et ”hårdt brexit” stiger, og meget tyder på, at nedturen ikke stopper lige foreløbig. Økonomer hylder normalt en svagere valuta, da det kan være med til at sparke gang i væksten, men sådan vil det ikke gå denne gang, lyder vurderingen fra flere eksperter. Deal eller no deal – Storbritannien kan ende med at stå tilbage med en uheldig cocktail af høj inflation, en svag valuta og lav vækst.

FINANS FAKTA

Der er rift om de danske østarbejdere i deres hjemlande. I både Polen og Rumænien er ledigheden lavere end i Danmark. Nye tal fra EU’s statistiske kontor, Eurostat, viser en ledighed i Danmark i juni i år på 4,8 pct., mens den i Polen er på 3,8 pct. og på 4,0 pct. i Rumænien. Den polske regering har for længst sat målrettet ind i et forsøg på at få nogle af de polske arbejdere hjem igen.

DAGENS PROFIL

Jens Kann-Rasmussen sidder for bordenden for den stenrige Villum Fonden og har været med til at indføre et program, som støtter utraditionelle forskningsprojekter. Seneste skud på stammen er et forskningsprogram udelukkende for kvinder.

BØRS

Trump rystede aktiemarkedet igen. De amerikanske aktier steg solidt torsdag, da især teknologiaktierne tog revanche, lige indtil USA's præsident tog markedet på sengen og varslede ny told på kinesiske varer om en måned. Det sendte straks markedet i minus.

DEBAT

Kære erhvervsminister: Sig noget. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har siden sin udnævnelse den 27. juni kommenteret to sager. To. Begge per presserådgiver »på grund af ferie« og begge på skrift. Meget kortfattet. Det er skidt. Allermest for Kollerup selv, mener Anders Heide Mortensen.

DET SKER I DAG

Erhverv: Den japanske bilproducent Toyota kommer med regnskab for 1. kvartal i regnskabsåret 2019/20.
Økonomi:
Nationalbanken kommer med valutareserven for juli. Det amerikanske såkaldte kongetal, opgørelsen over antallet af nye job uden for landbruget i juli, bliver offentliggjort i dag klokken 14.30.
Øvrigt:
Boligsiden.dk offentliggør i dag nye tal over udbuddet på boligmarkedet per 1. august.

PS...

Få lavet din gamle bil om til el for 63.000 kr. Det franske selskab Transition-One har planer om at tilbyde en elektrisk ”makeover” af din gamle benzin- eller dieselbil. Transition-One har udviklet en retrofitting teknologi, der kan tilføje en elektrisk motor, batterier og et tilsluttet instrumentbræt til ældre modeller af Fiat, VW, Renault og Peugeot-biler. (Bloomberg)

Rigtig god dag,
Peter Sinding og Thomas Andrew,
Nyhedsredaktør

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Læs også