Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Højere arveafgifter giver flodbølge af generationsskifter | Prisen på ejerlejligheder står stille i hele landet | Danskere polstrer sig til den tredje alder som aldrig før

GODMORGEN

Ringkjøbing Landbobank har nærmest tradition for at præsentere regnskaber i den pæne ende. I dag kommer banken med halvårsregnskab. Det samme gør medicinalgiganten Teva med danske Kåre Schultz i spidsen. Men først dagens første opdatering på alt det bedste og vigtigste.

NYHEDER

Højere arveafgifter giver flodbølge af generationsskifter. En hær af danske virksomheder er ved at sikre virksomheden på familiens hænder, inden den nye regering sætter arveafgiften op. De forsøger sig at sikre et generationsskifte til en arveafgift på 6 pct., inden Socialdemokraterne får effektueret den planlagte hævelse af afgiften tilbage til 15 pct. Det mener de familieejede virksomheder kan være dødstødet, mens regeringen og vismændene omvendt mener, at ændringen vil rette op på en samfundsøkonomisk ubalance.


(Kirk Kapital, som er pengetank for den ene gren af Lego-familien, har allerede gennemført generationsskiftet for at undgå de højere afgifter. Gunhild Kirk Johansen, der som barn poserede som model på Lego-pakken ovenfor, overlod i foråret ejerskabet fuldt ud til sine tre sønner.)

Techgiganter øger presset på danske mediehuse. Over de seneste tre år har landets 10 største medievirksomheder tabt over 1 mia. kr. på toplinjen, mens de amerikanske techgiganter har snuppet markedsandele. Det gælder især på det digitale annoncemarked, som i 2018 voksede med knap 10 pct. til godt 8 mia kr. Problemet for de hjemlige medievirksomheder er, at Google og Facebook skummer al fløden.

Prisen på ejerlejligheder står stille i hele landet. Festen på ejerlejlighedsmarkedet ser ud til at være forbi. Ikke kun i hovedstaden, men også på landsplan. De seneste tre måneder har salgspriserne således stået stille på årsbasis for ejerlejligheder i hele Danmark. Det viser nye tal fra Boligsiden.

Nyt, alvorligt sikkerhedshul rammer alle computere med Windows og Intel-chips. Et sikkerhedshul i processorer fra Intel gør det muligt for hackere at få adgang til fortrolige informationer på Windows-computere. Microsoft har sendt en opdatering ud, som lapper hullet.

Nets’ salg af betalingsservice ærgrer hjælpeorganisationer. MasterCard overtager for 21,3 mia. kr. bl.a. Nets’ betalingsservice-forretning. I Børns Vilkår frygter direktør Rasmus Kjeldahl, at salget vil forhale en ventet gebyrrabat. Organisationerne har siden 2007 betalt et BS-gebyr på 4,32 kr., hver gang de modtager en donation på f.eks. 50 kr. Nets har først for nylig åbnet for at gebyret måske kunne sættes ned. Nu frygter organisationerne, at salget vil medføre yderligere forhaling af en evt. rabat. Topchef Bo Nilsson siger selv, at Nets har brug for 21 mia. kr., fordi hans strategi er blevet dyrere.

Kina giver Trump en lussing, der også gør ondt i Bagsværd. Kinas importstop på amerikanske landbrugsvarer rammer ikke kun den amerikanske bønder hårdt. Det vil også gøre ondt i Bagsværd hos enzymkoncernen Novozymes, fordi de amerikanske landmænd er blandt selskabets vigtigste kundegrupper.

FN-rapport: Nordkoreas hackere har stjålet 13 mia. kr. fra banker og krypto-børser. En målrettet hackerindsats har hentet over 13 mia. kr. hjem til Nordkorea, vurderer hemmelig FN-rapport. Pengene bliver blandt andet brugt til udvikling af nye våben og missiler.

Fremtidens 5G-telefoner bliver batteritørstige – ligesom alle 5G-masterne. Når vi de kommende år får telefoner, der understøtter 5G, kan vi se frem til kortere batteritid. Teknologien bag kommer nemlig til at sluge strøm, både i telefonerne og i selve mobilnettet, advarer fagfolk.

GIK DU GLIP AF...

Modeugen i København har endnu en gang sat sit aftryk på storbyen. Flagrende gevanter, ekstravagant haute cuture og stribevis af håbefulde modeskabere og tøjhuse håber på, at deres virksomheders seneste påfund vil skabe vækst i en branche, der lige er under voldsom forandring.
Hvilke forandringer er der tale om: For det første er der gammelkendte om, at forbrugerne især i tøjbranchen har bevæget sig væk fra gaderne og de fysiske butikker og ind i det virtuelleunivers og køber deres varer på nettet. Men også krav om øget bæredygtighed presser branchen hvis indtjening i forvejen ikke er prangende generelt. 
Hvad gør den danske tøjbranche for at ruste sig? Flere ting. Blandt andet har den hård kamp om salget på de internationale markeder fået flere mindre, danske selskaber til at investere i egne salgskontorer og distribution i udlandet

(Kasper Høj Rasmussen (tv.) og Thomas Refdahl (th.) står bag det danske sneakermærke Arkk Copenhagen, som udover også at lancere tøj, er et af de danske selskaber, der har etableret egne salgskanaler i udlandet. PR-foto).

INDSIGT

Skrantende B&O runger med enorm styrke i Struer. Få steder har én virksomhed defineret byen som i Struer, hvor Bang & Olufsen også er afspejlet i byens slogan. Men B&O møder bump på vejen og har ikke samme storhed som tidligere, og selvom de seneste regnskaber ige med al tydelighed viser elektronikkoncernens krise, så ranker man stadig ryggen i Struer, når man taler om Bang & Olufsen.

FINANS FAKTA

Danskerne polstrer sig til den tredje alder som aldrig før. Nye tal fra Forsikring & Pension viser, at indbetalingerne på private og arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger satte rekord i 2018. I alt indbetalte danskerne 121,9 mia. kr. sidste år, hvilket er ny rekord og godt 300 mio. kr. mere end i 2017. De stigende indbetalinger hænger givetvis sammen med, at antallet af job er øget markant, siden finanskrisen for alvor ramte danskerne i 2009.

DAGENS PROFIL

Henrik Karl Nielsen har fortsat masser af højt profilerede sager og arbejder i et advokatfirma med den fineste adresse i København. Men han gider ikke til daglig gnubbe indkøbskurv og golfkøller med alle kollegerne i Nordsjælland. Derfor kører han i stedet hjem til fødebyen Glostrup. I dag fylder han 50 år.

(Henrik Karl Nielsen vil helst arbejde et sted, hvor man kender hinanden godt, hvor tingene ikke er alt for topstyrede, og hvor han kan få lov til at tage sager, der ligger uden for hans normale fagområde og måske ikke giver så høj betaling. Privatfoto).

BØRS

Globale aktier stiger igen efter manøvre fra Kinas centralbank. Det brede S&P 500-indeks steg med 1,0 pct. efter mandagens nedtur på 3,0 pct., mens Dow Jones-indekset vandt 1,2 pct. Teknologitunge Nasdaq gik samtidig op med 1,4 pct. Markedet reagerede med andre ord positivt - og med langt mindre frygt end dagen før - på, at Kinas centralbank tirsdag trådte til og stabiliserede den kinesiske valuta yuan midt i den igangværende handelskonflikt.

KOMMENTAR

Her tjener en femtedel af befolkningen 128.000 kr. om måneden. Singapore er sådan en slags Asiens svar på kanariefuglen i kulminen. Det er her, udviklingen i Asien afspejles. Med Singapore som front runner og de andre halsende bagefter i eget tempo. I sin korte eksistens har den lille bystat skabt et samfund, som alle andre håber på en dag at kunne realisere. Så kigger man Singapore dybt i kortene, får man en god fornemmelse af, hvad vej vinden blæser i resten af regionen.

DET SKER I DAG

Forskellige halvårsregnskaber præger kalenderen. Som tidligere nævnt kommer Ringkjøbing Landbobank med taller for første halvår i 2019. Det samme gør Djursland Bank, og i udlandet gælder den israelske medicinalgigant Teva, samt tyske Porsche og Tysklands næststørste bank Commerzbank. Derudover kommer der tal for boligprisernes udvikling i juli, og så fortsætter Copenhagen Fashion Week.

PS...

Om godt et døgns tid brager musikken ud af enorme højtalere i en bøgeskov tæt på Skanderborg. Smukfest som festivalen hedder i dag løber af stablen for 40. gang, og den er i dag vokset fra en lille spontan idé blandt fem unge teenagere til en multimillionforretningmed knap omkring 35.000 betalende gæster.

 

(Publikumsudviklingen på Smukfest ses tydeligt i ovenstående to billeder fra samme sted - den store scene, Bøgescenen i henholdsvis 1988 og 1999.

Rigtig god dag,
Mads Ring og Thomas Andrew,
Nyhedsredaktører, Finans

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Læs også