Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Verdens rigeste har længe gjort sig klar til aktienedtur | Pensionskunder kan tjene en formue på at skrotte bankerne | Novozymes-chefen har forberedt sin egen afgang, siden han tiltrådte

GODMORGEN

Der er tunge regnskaber på vej fra blandt andet A.P. Møller-Mærsk og Vestas i denne uge, og de folkevalgte er så småt begyndt at trække i arbejdstøjet. Det betyder, at både Radikale Venstre, Liberal Alliance og Nye Borgerlige holder sommergruppemøder. Først handler det dog om at blive opdateret. Her kommer ugens første briefing.

NYHEDER

Verdens rigeste har længe forberedt sig på aktienedtur.
Dollarmillionærer over det meste af verden har det seneste år trukket penge ud af aktier, mens småinvestorer slet ikke i samme grad har nedbragt deres aktieandel. Dermed bliver dollarmillionærerne over en bred kam mindre berørt af den aktuelle aktieturbulens. Vi gør dig klogere på, hvordan de store og rige investorer har gjort porteføljen klar til et turbulent efterår.

(Den 88-årige investor Warren Buffett er en af dem, som har nedbragt sin aktieandel. Foto: AP Photo/Nati Harnik)

Pensionskunder kan tjene en formue på at skrotte bankerne. Danske pensionskunder kan få en spritny VW Tiguan forærende, hvis de skrotter bankerne, når de sparer op, og i stedet vælger en billigere opsparingsform. Det viser et regnestykke fra den uafhængige formueforvalter Miranova. Det er nærmest umuligt at undervurdere omkostningernes betydning, når man sparer op. Ikke mindst i en tid med lave renter bør investorer fokusere på den post.

Dansk tøjmærke skifter topchef efter 30 år. Det danske herretøjsmærke Bertoni, der blev grundlagt i 1972, skal nu for første gang ledes af en person uden for stifterfamilien. Tøjmærket har nu ansat den garvede modemand Bent Birger Rasmussen som ny topchef. Han har i lidt over et år siddet i Bertonis advisory board. 

Ryanair-piloter udvider strejke-varsel. Skal du ud og flyve med Ryanair de kommende uger, må du hellere holde godt øje med, om din afgang kan være ramt af strejke. Den lurende konflikt hos det kendte lavprisselskab er fredag blevet udvidet med en større gruppe af Ryanairs piloter, nemlig dem fra Irland.

Kina på high tech-jagt. Kina vil presse på for at tiltrække flere high tech-producenter til landet, der er verdens næststørste økonomi. Det fastslog Kinas handelsministerium fredag aften. (Reuters)

Storbank får første kvinde som topchef. Royal Bank of Scotland har valgt Alison Rose som ny adm. direktør, erfarer Sky News. Hun bliver den første kvinde i toppen for en af de fire store britiske banker. (Sky News)

Ex-milliardær løsladt i korruptionssag. Eike Batista, der engang var Brasiliens rigeste mand og god for mere end 200 mia. kr., blev i weekenden løsladt fra fængslet i et større sagskompleks om korruption. (Bloomberg)

Tesla brød i brand. En Tesla Model 3 brød i brand i Moskva, efter at den påkørte et bjærgningskøretøj. Det sætter fornyet fokus på, om der er sikkerhedsproblemer for den amerikanske producent af el-biler. (Reuters)

Verdens eneste Porsche Type 64 sælges. Det er nu muligt at købe noget, som ingen andre i verden har. RM Sotheby's har en Porsche Type 64 fra 1939 under hammeren. 2. Verdenskrig kom i vejen for modellen, som der kun blev produceret tre eksemplarer af. De to eksisterer ikke længere. Den er vurderet til ca. 135 mio. kr. (New York Times)

Ikea og dronning Silvia vil bygge boliger til demente. Ikea vil bygge huse, der gør det muligt for demensramte at blive boende hjemme, i stedet for at skulle på plejehjem. Projektet har fået navnet SilviaBo efter den svenske dronning, der har været partner på projektet fra begyndelsen.

GIK DU GLIP AF...

Egentlig trak han sig tilbage for fem år siden for at hellige sig et tidligt pensionistliv. Det otium blev dog kortvarigt for manden, der nyder tilnavnet Danmarks ”Mr. Windpower”. I stedet er han i gang med nye projekter, som skal sætte yderligere fart i både havmølleparker og nye, klimavenlige energiformer. Henrik Stiesdal, der som 19-årig udviklede sin første egen vindmølle, kan nemlig ikke lade være.

(Henrik Stiesdal, der kaldes Mr. Windpower, har gang i flere udviklingsprojekter - bl.a. sammen med stålvirksomheden Welcon i Give. Foto: Casper Dalhoff)

INDSIGT

Da Peder Holk Nielsen stod vagt som soldat i den kongelige livgarde, var det med en idé om, at han en dag skulle være forsker. Planen gik godt til at begynde med. Men så skete der noget. Vi tegner et portræt af Novozymes-topchefen, der har forberedt sin egen afgang, siden han tiltrådte.

(Peder Holk Nielsen blev en del af Novozymes i 1984 og blev senere den kun anden topchef i Novozymes' historie som en selvstændig virksomhed. Foto: Mads Nissen)

FINANS FAKTA

Der er stadig gang i salget af danske virksomheder. Der var rekordmange salg af danske virksomheder sidste år. Men det betyder ikke, at der i år så er lidt færre. Tværtimod, viser en ny opgørelse.

DAGENS PROFIL

»Jeg stod der som en pillet fugl, da finanskrisen ramte.« Anders Christian Andersen havde succes i it-branchen, men måtte begynde på en frisk efter finanskrisen, da han stod med 3.000 tomme kvadratmeter. Men nød lærer som bekendt nøgen kvinde at spinde, siger han i dag.

ANMELDELSE

Den amerikanske forsker i ledelse og kompleksitet Jennifer Garvey Berger har identificeret fem fælder, som ledere typisk falder i, og som er særligt farligere i moderne komplekse virksomheder. Nu er hendes bog oversat til dansk.

DEBAT

Virksomheder i vildrede kan vælte det globale opsving. Den økonomiske usikkerhed har ikke været større i årevis. Den politisk tumult mellem Kina og Trump vil præge markederne i månedsvis og kan reelt vælte opsvinget, skriver Frederik Engholm-Hansen, chefstrateg i Nykredit.

DET SKER I DENNE UGE

Sommerferien er for alvor slut i dansk erhvervsliv, for der er udsigt til endnu en uge fyldt med tunge regnskaber. Først og fremmest på torsdag, hvor både A.P. Møller-Mærsk, Vestas og Carlsberg er klar med karakterblade for årets andet kvartal. Sidstnævnte var allerede ude med en opjustering i sidste uge. Men også onsdag bliver der gang i den med regnskaber fra Coloplast, Genmab, Lundbeck og William Demant. Her er dine fikspunkter i nyhedsstrømmen.

PS...

Tesla-motorer speeder Ferrari'er op. Hver gang en Tesla hamrer ind i et træ, er det en gave for en gruppe bilentusiaster. De omdanner klassiske biler - Ferrari, Porsche, BMW - til el-biler med hjælp fra dele fra bl.a. Tesla. Richard Morgans Ferrari klarer nu 0 til 100 km/t på 3,5 sekunder. Dobbelt så hurtigt, som da den kørte på benzin.

Rigtig god dag,

Peter Simonsen
Nyhedsredaktør, Finans.

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Læs også