Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Overblik: Her er Finans' morgenbriefing

Global uro kan trække tæppet væk under danskernes lønstigninger | Jyske lufthavne i massiv kamp om passagererne | Carlsbergs topchef advarer mod negativ rente

Aarhus lufthavn har sat jagten ind på flere kunder i konkurrence med Billund og Aalborg lufthavne. Arkivfoto

GODMORGEN

Det bliver endnu en uge med mange regnskaber, som Finans sidder klar til at levere seneste nyt fra. I dag besøger statsminister Mette Frederiksen Grønland, hvor der er nok at tale om efter præsident Trumps interesse for landet - som hun har afvist. Men først får du ugens første morgenbriefing fra Finans.

Nyheder

Global uro kan trække tæppet væk under danskernes lønstigninger

Mere i løn er et stort krav fra de danske lønmodtagere efter flere år med økonomisk fremgang, men flere udenlandske faresignaler truer nu med at stikke en kæp i hjulet forud for de kommende overenskomstforhandlinger. Dermed bliver de nye lønforhandlinger en svær balancegang.

(USA og Kinas handelskrig er en af de store usikkerheder, der kan trække verdensøkonomien ud i dårligere tider. Arkivfoto: Damir Sagolj/Reuters).

Jyske lufthavne i massiv kamp om passagererne

Aarhus Airport vil med en aggressiv strategi kapre passagerer fra lufthavnene i Billund og Aalborg. Lufthavnen er blevet klemt mellem nord og syd, men vil nu tage kampen op. Men det jyske marked er ikke stort nok til tre store lufthavne, vurderer ekspert.

Maj Invest er ude af milliard-søgsmål mod Novo Nordisk. Investeringsforeningen ønsker ifølge Børsen ikke længere at være med til at lægge sag an mod Novo Nordisk. Det var en fejl fra starten af, lyder forklaringen.

Carlsbergs topchef advarer mod negativ rente. I et interview med Bloomberg fortæller hollænderen Cees’t Hart, topchef i Carlsberg, at han ikke vil blive »forført« af de historisk negative renter, som andre virksomheder drager fordel af.

Investorerne er på vild flugt fra emerging markets. Også danske investorer trækker penge ud af EM-landene med et nettosalg i år på 5,4 mia. kr.

Tesla lancerer tagsten med indbyggede solceller i Europa næste år. Teslas sideforretning Solar City vil begynde at sælge flade solcelle-tagsten i 2020 i Europa og begynder nu også et koncept med udlejning af solcellerne.

Huawei får dispensation til USA-handel i 90 dage mere. Ifølge erhvervsmediet Reuters har kinesiske Huawei igen fået udsat datoen, hvor en fuld embargo mod selskabet skulle begynde, med 90 dage. Den nuværende dispensation fra sanktionerne udløber den 19. august.

Gibraltar frigiver iransk tankskib trods USA’s pres. Skibet kunne søndag sejle videre med olie for én mia. kr., efter at Gibraltars højesteret endegyldigt har afvist USA’s anmodning om at få skibet udleveret, som et led i USA’s konflikt med Iran. (The Guardian)

USA overvejer 50- og 100-årige statsobligationer. Renten på de korte statsobligationer er nu højere end på de lange i USA, og det får nu USA’s finansministerium til at afsøge interessen for helt lange løbetider på 50 og 100 år. (Bloomberg).

Det globale salg af elbiler stiger markant. Men mens den globale afsætning af elbiler buldrer frem, er markedsandelen forsvindende lille. (JP)

Gik du glip af...

Danske Bank fortsætter udrensning efter skandalesag. I sidste uge kom det frem, at Danske Bank endte med at fyre endnu en central person i gebyrsagen om investeringsproduktet Flexinvest Fri, som også har kostet den tidligere midlertidige topchef Jesper Nielsen jobbet.
Baggrunden: Sagen drejer sig om John Glottrup, der var chef for forretningsudvikling i Danske Banks Wealth Management-division, da banken i begyndelsen af 2017 valgte at hæve aftalegebyret for Flexinvest Fri. Ifølge et udkast til Finanstilsynets afgørelse i sagen, som Finans har fået aktindsigt i, blev aftalegebyret hævet, selvom banken forventede, at produktet ville give negative afkast for 65.000 kunder.
Konsekvensen: Et udkast til Finanstilsynets afgørelse viser, at der er lagt op til krads kritik og hårde påbud fra Finanstilsynet. Desuden forventer tilsynet at politianmelde Danske Bank for at have set stort på, at det er ulovligt at vildlede kunder om investeringer. Det sker på baggrund af et beslutningsforløb, som Finanstilsynet gennemgår i udkastet til afgørelsen.Danske Banks bestyrelse med formand Karsten Dybvad (billedet) i spidsen valgte før sommerferien at fyre den tidligere midlertidige topchef Jesper Nielsen på grund af hans rolle i gebyrsagen om Flexinvest Fri. Nu er endnu en af de ansvarelige chefer, John Glottrup, ifølge Finans’ oplysninger blevet fyret. Foto: Peter Hove Olesen

Indsigt

Som purung lavede han en af de allerstørste bommerter i karrieren. 2 mio. dåser tun - købt hjem fra Seychellerne til salg i danske supermarkeder - blev stoppet af de danske myndigheder. Der var fejl i den påtrykte label. Men alligevel ville cheferne gerne satse på ham, fortæller 39-årige Kræn Østergaard Nielsen, der i dag er finansdirektør i Coop Danmark.

Kræn Østergaard Nielsen har som Coop-chef ansvar for koncernens finans, jura, teknologi og strategi. Foto: Carsten Snejbjerg.

Finans fakta

Nationalbanken udskriver rekordstor regning til bankerne. Bankernes regning for at placere penge i Nationalbanken til en negativ rente ser ud til at slå alle rekorder i år.

Virksomheder og privatpersoners indlån i landets banker (tal i mia. kr.). Kilde: Finans Danmark

Dagens profil

»Jeg er ikke nødvendigvis fortaler for, at det hele tiden skal være stille og roligt«. Hun er Danmarks hidtil eneste kvindelige finansminister, og som topsocialdemokrat har hun været en af nøglespillerne i partiet gennem årene. I dag har Pia Gjellerup forladt politik og står nu i spidsen for Center for Offentlig Innovation - og i denne uge kan hun fejre sin 60 års fødselsdag.

Pia Gjellerup er i dag centerleder på Center for Offentlig Innovation, der udvikler nye offentlige velfærdsløsninger. Foto: Finn Frandsen

Dagens tal

150

Hvor mange gange tror du, at din kaffe fra den kenyanske bonde har skiftet hænder, inden du knuser den i din køkkenkværn? Op mod 150 gange. For mens vi drikker 42 kroner-latte, går kaffebønder konkurs. Journalist Leonora Beck er dykket ned i kaffekrisen.

DEBAT

Hvordan er du investeret? Sommeren har budt på store udsving på de finansielle markeder. Men én ting er, hvad økonomer og andre forventer af fremtiden. Hvordan er investorerne egentlig eksponeret til det aktuelle og det fremtidige marked, spørger Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje i en kommentar.

DET SKER I DAG

Regnskaberne strømmer stadig ud af virksomhederne i denne uge med tal fra bl.a. Pandora, GN Store Nord og Parken Sport og Entertainment - og så slutter ugen med en ny armlægning om udleveringen af oplysninger om præsident Donald Trumps bankkonti. Her er et overblik over, hvad ugen bringer.

PS...

Netflix vil ikke have cigaretrøg på skærmen – men hvad så med hash? Efter en optælling viste, at Netflix-serien Stranger Things var den mest røgfyldte tv-serie nogensinde, har Netflix meldt ud, at der i fremtiden ikke vil blive røget cigaretter i Netflix-serier og -film. Men der er ingen ny politik om ikke at vise brugen af hash, pointerer radiokanalen NPR, og det er der også en hel del af i Netflix-serierne.

Læs også