Morgen

Overblik: Her er Finans' morgenbriefing

Danske Bank fortsætter udrensning efter skandalesag | Topchefer afblæser frygt for recession | Antallet af danske kafferisterier stiger eksplosivt

GODMORGEN

Efter en tung regnskabsdag torsdag ser det umiddelbart mere roligt ud i dag. Men vi er klar ved tasterne, hvis der sker noget stort. Her er dit nyhedsoverblik og verdens bedste podcast om dansk erhvervsliv.

Nyheder

Danske Bank fortsætter udrensning efter skandalesag.
Gebyrsagen om investeringsproduktet Flexinvest Fri, der kostede den midlertidige topchef Jesper Nielsen jobbet, har fået Danske Bank til at fyre endnu en af de ansvarlige chefer, erfarer Finans. Det drejer sig om John Glottrup, der var chef for forretningsudvikling i Wealth Management-divisionen, da banken i 2017 valgte at hæve gebyret for Flexinvest Fri.

En aktindsigt viser, at ledende Danske Bank-ansatte forventede, at tusindvis af kunder ville løbe ind i tab, hvis prisen på Flexinvest Fri blev skruet i vejret. Det fik dem ikke til at stoppe op. En Danske Bank-ansat kaldte endda kunderne for "losers" på et internt møde.

Gebyrsagen om investeringsproduktet kostede den tidligere, midlertidige topchef Jesper Nielsen (tv.) jobbet. Nu har endnu en højtstående chef fået en fyreseddel.

Topchefer afblæser frygt for recession. Der er ingen grund til at frygte, at en global recession vil trampe økonomien flad foreløbig. Sådan lyder vurderingen fra både Mærsk-topchef Søren Skou og Jeff Gravenhorst, der står i spidsen for ISS.

Antallet af danske kafferisterier stiger eksplosivt. Efter at de globale priser på kaffe er drattet til en tredjedel over de seneste otte år, er der solide profitmarginer at hente ved at sælge kaffen videre til de danske forbrugere. Det har mange iværksættere opdaget. De seneste to år er hele 34 nye risterier og engroshandlere tonet frem på danmarkskortet.

Dyster analyse fra Nationalbanken. Ifølge Danmarks Nationalbank er der 60 pct. risiko for en økonomisk recession i USA og Europa inden for to år. Dansk økonomi er dog godt rustet til at modstå en udenlandsk krise, lyder analysen.

Løkke forsøger at lægge låg på strid i Venstre. Venstre har nu fået »klarlagt arbejdsdelingen« i partiets politiske ledelse efter de seneste dages kaos, skriver V-formand Lars Løkke Rasmussen i en intern mail til partimedlemmerne. Claus Hjort Frederiksen har også droppet sit krav om næstformand Kristian Jensens afgang. (JP)

Boligejere kan få skattefri kursgevinst. Og i Nordea opfordrer man kunderne til at gøre det.

Radio24syv vil være DAB-kanal. I kampen for at fortsætte radioen, som den har kørt siden opstarten, vil Radio24/7 nu søge licens til en DAB-kanal, lyder det fra ejeren Berlingske Media.

Nyt erhvervsmedie om landbrugsindustrien. Til september udvider Watch Medier paletten med et nyt abonnementsmedie målrettet landbrugssektoren. AgriWatch vil med base i Aarhus dække alt fra landbrugsselskaber til følgevirksomheder og andelssektoren. (Mediawatch)

Stifter af kendt modefirma træder tilbage. Allan Junge-Jensen, finansdirektør og medstifter af modewebshoppen Boozt, trak sig torsdag fra sine alle sine poster i virksomheden. Han fortæller selv, at hans farvel skyldes, at han vil prøve en karriere udenfor Boozt.

Flere fejl mod Braga sendte Brøndby ud af Europa. Forsvarsfejlene fra sidste uge fortsatte torsdag aften for Brøndby, der er færdig i Europa League efter ny nedtur mod Braga. (Ritzau)

Gik du glip af...

Det væltede ind med regnskaber i går. Her har du overblikket over de vigtigste.

  • Mærsk amputerer nøglemål midt i indtjeningssejr: Mens Mærsk overraskede på driftsindtjeningen i halvårsregnskabet, skruede koncernen ned for et af sine kernemål for den storstilede transformation, der skal fragte shippingkæmpen ind i fremtiden. Investorer reagerede umiddelbart positivt, men i løbet af dagen faldt aktien. Topchefen var dog godt tilfreds.
  • Stor vækst i salget i Carlsberg: Med sin opjustering i sidste uge havde Carlsberg allerede lukket ånden ud af flasken inden torsdagens halvårsregnskab, der som ventet bød på vækst på både top- og bundlinje. Flere steder er fremgangen dog drevet af andet end salget af traditionel øl. Samtidig står ledelsen med et paradoks: Tuborg er ved at distancere Carlsberg.
  • Vestas øger salget, men indtjeningen falder: Ordrebøgerne hos Vestas er tykkere end nogensinde før, men vindmøllekoncernens indtjening er under pres fra både gamle ordrer og nye udfordringer i markederne.
  • ISS-chef tror på nøglekunderne. Strategien med at satse på færre nøglekunder er den helt rigtige. Det mener topchef Jeff Gravenhorst at kunne se af tallene for årets første seks måneder, hvor den type kunder har bidraget til en stærk organisk vækst.

Adm. direktør i ISS Jeff Gravenhorst har ikke fortrudt beslutningen om at skille sig af med halvdelen af sine kunder og i stedet satse på nøglekunder. Foto: Stine Bidstrup

Finans Fakta

Kasis vilde vækstridt. Jesper Kasi Nielsen byggede Kasi ApS op fra 0 til 600 mio. kr. i omsætning på ganske få år. Indtjeningen i 2009 blev ramt af ekstraordinære omkostninger til bl.a. afviklingen af et Brøndby-sponsorat.

Privatøkonomi

Navneforvirring koster investorer millioner. Investorer kommer med jævne mellemrum til fejlagtigt at lægge den forkerte aktie ned i porteføljen, og det koster dem mange millioner kroner, viser et nyt studie. Fejlen opstår, når to børsnoterede selskabers navne eller ticker symbol ligger tæt op ad hinanden.

Dagens profil

»Jeg bilder mig ind at have nogle erfaringer, som kan bruges.« Lars Nørby Johansen har en række af de tungeste bestyrelsesposter i Danmark og er dermed et bevis på, at alder ikke er en hindring for at være en del af erhvervslivets top. Selv om han fylder 70 år i dag, har han ingen planer om at trappe ned.

Det lå ikke i kortene i lejligheden oven på forældrenes købmandsbutik i Nyborg i 1960’erne, at Lars Nørby Johansen skulle nå toppen i forretningsverdenen i en sådan grad, at han flere gange er kåret som det mest indflydelsesrige bestyrelsesmedlem i Danmark.

Dagens tal

95,8

Torsdag blev første dag med et 30-årigt 0,5 pct. lån med afdragsfrihed, og det blev en flot debut. Kursen landede på 95,8 og dermed over skillelinjen på kurs 95, som normalt afgør, om obligationen er attraktiv eller ej.

Børs

Amerikanske aktier balancerede på vippen. En række amerikanske nøgletal overraskede positivt, herunder detailsalget og erhvervstilliden i USA. Det endte dog med et blandet resultat på Wall Street i aftes, idet teknologitunge Nasdaq faldt 0,1 pct., mens det brede S&P 500-indeks sluttede 0,3 pct. oppe, og Dow Jones-indekset steg 0,4 pct. Uanset var stemningen markant bedre end onsdagens, hvor aktierne faldt med hele 3,0 pct. i USA.

DEBAT

Bo Nilsson på kurs mod ny gigantbonus. Frasalget af en stor del af Nets til Mastercard viser, at de hurtige penge ligger i en opsplitning af Nets - ikke i en risikofyldt opkøbsstrategi. De nye ejere har en oplagt mulighed for at få deres penge mange gange igen. Og topchef Bo Nilsson har kurs mod en ny gigantbonus, skriver virksomhedsredaktør Søren Linding.

Søren Linding er virksomhedsredaktør på Finans.

DET SKER I DAG

  • Erhverv: Der kommer halvårsregnskab fra Tivoli.
  • Økonomi: Vi får tal for handelsbalancen i eurozonen (11.00) og boligbyggeriet i USA (14.30).
  • Politik: Liberal Alliance holder pressemøde i forbindelse med sommergruppemødet på Egelund Slot.

PS...

Frederik undgik Google en hel dag. Det blev en øjenåbner. Zetlands teknologiskribent Frederik Kulager gjorde sig usynlig for Google en hel dag. Han fandt alternativer til Googles mange populære tjenester i håbet om, at det ville begrænse dataindsamlingen – og håbede, det ikke ødelagde hans digitale liv. Det gjorde det ikke, tværtimod.

Er du til eventyr? Måske en vandretur i bjergene i Nepal eller ud i den australske outback. Så skulle du tage at downloade app'en What3Words til din smartphone. Den kan potentielt redde dit liv, hvis du kommer i problemer.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarebranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også