Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Her er en update på julens brexitaftale og året bedste historier fra Finans

GODMORGEN

Udover en update på julens vgtige brexitaftale, så bruger vi denne briefing til at give vores bud på de FINANS-historier fra 2020, som du skal læse eller genlæse. De er udvalgt af vores journalister med ønske om et godt nytår.

Brexit

Juleaftensdag lykkedes det. En aftale mellem Storbritannien og EU blev indgået i Bruxelles efter en række telefonsamtaler i slutspurten mellem premierminister Boris Johnson og kommissionens formand Ursula von der Leyen. Her er et overblik, reaktioner og analyse:

  • De vigtigste elementer. Der har længe været enighed om rigtig meget, men de store knaster faldt først på plads til sidst. Her er de vigtigste 9 punkter.
  • Den sidste knude. Helt til det sidste var fremtidens fiskekvoter den uløste knude. Briterne hjemtager kontrollen over eget farvand, mens EU - med Danmark helt fremme i skoene - omvendt ikke vil give afkald på erhvervets muligheder i britisk farvand. Kompromiset blev, at EU efter en overgangsperiode på fem år og seks måneder giver afkald på 25 pct. af værdien af de nuværende kvoter i britisk farvand.
  • Lettelse i London. 1.645 dage efter, at briterne ved en folkeafstemning stemte sig ud af EU i juni 2016, kunne premierminister Boris Johnson den 24. december holde sin tale til nationen: »Alt, hvad vi har lovet den britiske befolkning, er indeholdt i denne aftale. Aftalen er fantastiske nyheder for britiske familier og erhvervslivet i alle dele af kongeriget.«
  • En rodebutik. Aftalen blev straks udråbt som en storsejr af både EU og UK. For danske virksomheder er den langt bedre end en hård brexit. Men aftalen er en rodet affære og dens virkelige væsen vil først vise sig med årene, skriver økonomiredaktør Bo Nielsen.
  • Finanssektoren uden svar. Aftalen dækker ikke finanssektoren, der derfor har brug for særskilte tilladelser fremover for at kunne samarbejde med Storbritannien på det finansielle område.
  • Økonomien i anden række. For Boris Johnson var suveræniteten og at briterne genvandt suveræniteten - »take back control« - vigtigere end handelsaftalen, skriver London-korrespondent Carsten Ellegaard.

Det var en tilfreds premierministesr Boris Johnson, der juleaftensdag holdt tale til den britiske befolkning, hvor han præsenterede hovedtrækkene i brexitaftalen. Foto: Reuters/Paul Grover

Årets bedste historier på Finans

Skandalen om Act.Global

I begyndelsen af året bragte vi historien om, hvordan teknologiselskabet Act.Global med base i Kastrup var endt i stormvejr. Act.Global havde lidt et overraskende milliontab, stod med omfattende rod i regnskaberne og havde en ledelsesstruktur på kant med loven. I september gik Act.Global konkurs. Finans har fulgt sagen gennem året, og alle historier om skandalen i nanoselskabet kan læses her.

Manden, der havde skabt en sekt

Lillejuleaften stoppede serieiværksætteren Martin Bjergegaard som direktør for landets største frokostleverandør og trådte ud af ejerselskabet. I februar 2020 stod flere af de ansatte frem; de følte sig kvalt i kærlighed og grænseoverskridende øvelser – og beskyldte Bjerregaard for at have skabt en sekt med disciple som ledere.

Magtopgøret i Lego

I juli fortalte vi, hvordan et af de stærkeste ledernavne i Danmark, Jørgen Vig Knudstorp, i løbet af årets første halve år var gledet ud af magtens centrum i Lego. Han havde tabt magtkampen til Niels B. Christiansen, lød det fra iagttagere.

Lakrids-iværksætterens wake up-call

Manden bag den danske succes Lakrids by Bülow gik ned med stress, da han skulle balancere livet som far med livet som iværksætter i overhalingsbanen. »Så sidder man der og tænker, hvordan fanden kan det ske?« Interviewet var en del af serien "Mit vendepunkt".

Minkskandalen

Den 4. november breakede Finans "Alle 13 mio. mink i Danmark skal aflives". Siden udviklede sagen sig til en af de mest betændte politiske sager herhjemme i nyere tid, og hele vejen har Finans budt på fortællinger om de mange minkavlere, der nu mistede deres livsværk.

Rumlen i Innovationsfonden

Beskyldninger om inhabilitet og fråseri kom op til overfladen i den statslige investeringsfond Innovationsfonden i september. Samtidig forlød det, at nogle støttesager havde fået særbehandling. Især den tidligere næstformand Flemming Besenbachers rolle blev sat under lup – og nu skal fonden komme med en redegørelse.

Novo Nordisks Lionel Messi

Mads Krogsgaard Thomsen er den med afstand længst siddende koncerndirektør med ansvar for forskning og udvikling blandt verdens største medicinalselskaber. Trods enorm respekt har han altid været lidt bekymret for at blive umoderne – i Novo Nordisk kalder de ham da også rigshistorikeren - for sjov.

PFA og arven

I efteråret kunne Finans fortælle, hvordan pensionsselskabet PFA har kendt til og rådgivet om de nye arveregler i flere år, men ikke selv fulgt dem. Og det betød, at kunder havde 25 mio. kr. til gode. Her er fortællingen om Chattia Nørgaard, der kæmpede for sin arv helt til Højesteret og vandt: »Det handler om retfærdighed for mig og min far«.

Silicon Valley inden for energihandel

Danske Commodities' himmelflugt og maveplasker har gjort Aarhus til en art Silicon Valley inden for energihandel, der har skabt masser af arbejdspladser og unge millionærer. Men også en række beskidte slagsmål. Her er historien om Henrik Linds livsværk - en jysk millionærfabrik.

Kan en løn på 57,2 mio. kr. forsvares?

Ja, siger Lundbecks formand, der mener, at rekordlønnen til topchefen er berettiget: Hun har leveret det, vi havde bedt om og mere til, lød det. En historie, vi bragte, da Finans satte lup på millionlønningerne i toppen af dansk erhvervsliv – et tegn på grådighed eller blot ansvarets pris?
 

Årets serier

Gennem året har Finans ligeledes bragt en række serier om alt fra coronakrisen, korruption og kampen for et dansk erhvervsklenodie. Her er et udpluk af årets serier, som er værd at bruge juleferien på.

Det har vi lært af coronakrisen

2020 sendte et corona-chok gennem erhvervslivet, og topledere har været tvunget til at tage beslutninger i et opskruet tempo og på et ekstremt gyngende grundlag. Læs hele serien her - eller lyt til Finans' podcast 'Med mundbind for øjnene', hvor seks topchefer giver deres fortælling om den historisk dybe og uventede krise.

Sidste chance for B&O?

På 15 år er omsætningen halveret, og antallet af medarbejdere er raslet ned. Det tidligere hovedsæde i Struer er sat til salg, og senest har B&O fået tilført 357 mio. kr. efter nye økonomiske problemer. Er det sidste chance? I denne artikelserie fortæller insidere om op- og nedture i den næsten 100 år gamle ikoniske designvirksomhed. Du kan også vælge at lytte til alle seriens kapitler i denne podcast.

Holder Waturu vand?

I 2019 blev Waturu noteret på First North-børsen med en plan om at lancere en banebrydende vandvarmer, der kan rense vandet for bakterier. Halvandet år senere er produktet stadig ikke klar, og to børsnoteringer af datterselskaber er blevet udsat. Finans har undersøgt sagen i denne serie.

FLSmidth og præsidentens mænd

I 2010 fik FLSmidth en stor ordre på at bygge en cementfabrik. 10 år senere indrømmer virksomheden, at den accepterede at betale penge under bordet. Læs hele serien her.

Købt af kinesere

Kinesiske investorer har købt stort op i europæiske virksomheder, hvilket har skabt frygt for teknologityveri og ulige konkurrence. Finans afdækker i denne serie kinesiske interesser i dansk erhvervsliv og undersøger, om bekymringen over det kinesiske indtog er berettiget.

BRANCHENYT
Læs også