Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på to minutter

Finanstilsynet barsler med historisk politianmeldelse af Danske Bank | Præsident Donald Trump aflyser sit statsbesøg i Danmark | Advokatfirma varsler om flere erstatningssager mod børsnoterede virksomheder

GODMORGEN

USA's præsident, Donald Trump, har overraskende besluttet at aflyse sit planlagte statsbesøg i Danmark. It-kometen Netcompany kommer med halvårstal. De seneste beskæftigelsestal er også på gaden, og så skal Storbritanniens ny premierminister, Boris Johnson, mødes til brexit-armlægning med noget nær sin direkte modpol: Tysklands kansler, Angela Merkel, i Berlin. Men først skal du have overblikket, og det får du her.

Nyheder

Finanstilsynet barsler med historisk politianmeldelse af Danske Bank.

Finanstilsynet er klar til at tage nye og skrappere midler i brug for at stoppe ulovlig investeringsrådgivning i bankerne. Det viser sagen om Danske Banks investeringsprodukt Flexinvest Fri, hvor Finanstilsynet, ifølge en aktindsigt, har udarbejdet et udkast til en politianmeldelse for vildledning af investeringskunderne.

Problemerne er langt fra ovre i Danske Bank, der måske kan se frem til en politianmeldelse for vildledning af kunderne. Foto: Jens Dige.

Advokatfirma varsler flere erstatningssager mod børsnoterede virksomheder.

Børsnoterede virksomheder skal i højere grad forvente at blive retsforfulgt af aktionærer, der taber penge på grund af virksomhedernes fejlskøn og -dispositioner. Sådan lyder vurderingen fra bl.a. børsretsekspert Jesper Lau Hansen og Njord Advokatfirma, der fredag annoncerede et erstatningskrav mod Novo Nordisk på 11,8 mia. kr. på vegne af ca. 260 investorer.

USA's præsident aflyser sit statsbesøg i Danmark. Præsident Donald Trump har i nat (dansk tid) besluttet at udskyde sit statsbesøg i Danmark på ubestemt tid. Det skyldes tilsyneladende, at statsminister Mette Frederiksen kategorisk har afvist idéen og ønsket om, at USA kan købe Grønland. Trumps aflysning har udløst en byge af kritik i USA. (JP)


Præsident Donald Trump kommer alligevel ikke til at trykke hænder med statsminister Mette Frederiksen. Det officielle statsbesøg i Danmark er udskudt på ubestemt tid. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth.

Danmark får en ny bank. Den danske bankapp Lunar Way får, som den første danske fintech-virksomhed, en banklicens fra Finanstilsynet og 195 mio. kr. i ryggen af investorer.

Du kan få skattefradrag for at have penge stående i banken. Fremover vil nogle bankkunder kunne trække deres renteudgifter fra for at have penge stående i banken. Det er virkeligheden, efter at Jyske Bank som den første bank herhjemme har besluttet, at privatkunder skal til at betale for at have penge stående i banken, så længe beløbet overstiger 7,5 mio. kr.

Arla Foods kaster sig ind i det boomende marked for plantebaserede fødevarer. Ledelsen i Arla har truffet en strategisk beslutning om at begynde at producere plantebaserede fødevarer. Mejerikoncernen er allerede i gang med at udvikle plantedrikke, men der arbejdes også på at udvikle smør- og yoghurtlignende produkter på basis af planter.

Italiens premierminister, Giuseppe Conte, har meddelt, at han træder tilbage. Årsagen er den øjeblikkelige regeringskrise i landet, og fordi Conte mener, at indenrigsminister Matteo Salvini har underløbet regeringen med sin hårde kritik. (Ritzau, m.fl.)

Udenlandske investorer flygter fra Brasilien. Uro på flere planer har fået udenlandske investorer til at trække over 33 mia. kr. ud af det brasilianske aktiemarked i år. Det er det største beløb i 23 år.

Gik du glip af...

Mandag blev det offentligt, at Danmarks store købmand Lars Larsen er død i en alder af 71 år og efter alvorlig kræftsygdom. Den folkekære dynekøbmand åbnede på 40 år 2.800 Jysk-butikker rundt om på kloden. Nu er det op til hans børn, børnebørn og ledelserne i hans selskaber at føre livsværket videre.

Som ung fremadstormende iværksætter blev Lars Larsen kendt for sit letgenkendelige tv-slogan "Jeg har et godt tilbud til dig." Han var købmand ind til benet. Collage: Anders Thykier.

Interview

Han har aldrig været bange for at tage teten. Aldrig været ked af at gå imod strømmen - også selvom det giver tæsk på de sociale medier, og kunderne surmuler. Jyske Banks topchef, Anders Dam, gjorde det igen i går, da banken som den første meldte ud, at også visse privatkunder nu skal til at betale for at have penge stående i banken.

Mulighed

Tag med FINANS til ledelseskonferencen European Business Forum. Aldrig har erhvervslivet bevæget sig hastigere ad ubetrådte stier end i dag. Derfor lægger vi på FINANS så stor vægt på både de mennesker, der leder dansk erhvervsliv og de redskaber, de bruger til at nå deres mål på alle niveauer i virksomheden. Senest har vi indgået et samarbejde med Thinkers50 Europe og European Business Forum. I den sammenhæng kan vi tilbyde, at du som bruger af FINANS får rabat ved tilmelding til årets store, internationale ledelseskonference den 25. og 26. september i Odense. Se mere her.

Finans fakta

Millioner af nye elbiler er eneste middel mod store bøder. De kommende år vil byde på mange nye elbiler fra de store bilproducenter samt alverdens hybride løsninger, hvor batteri og elmotor ligger side om side med benzintank og -motor. Men samtidig begynder EU-krav fra 2014 om lavere CO2-udledning fra biler nu for alvor at stramme til. På trods af satsningen på elbiler vil bilproducenterne skulle betale store bøder, vurderer analysehuset Bloomberg New Energy Finance.

Kravene fra EU er ikke til at tage fejl af. Der skal skæres voldsomt i udledningen af CO2 fra bilerne frem mod 2030. Grafik: Finans/Bloomberg NEF.

Dagens profil

Han kender navnet på den næste offentlige topchef før de fleste andre. Han er en af Danmarks mest erfarne headhuntere til toplederstillinger i den danske centraladministration og til EU-Kommissionen. Men Christian Kofoed-Enevoldsen må erkende, at danskerne kan være svære at flytte geografisk, når der er internationale stillinger, der hungrer efter besættelse. I dag fylder han 60 år.

Dagens tal

10,42

Så meget steg Pandoras aktie i går efter selskabets halvårsregnskab. Tallene hos smykkeproducenten var ellers ikke speciel fornøjelig læsning for aktionærerne. I andet kvartal dykkede den organiske vækst og omsætningen med henholdsvis 7 pct. og 4 pct. sammenlignet med samme periode sidste år. Omvendt skriver Pandora, at den omfattende spareplan nu er begyndt at vise resultater.

Børs

Kursfald i USA efter flere dage med optur. Det brede S&P 500-indeks faldt i aftes 0,8 pct., mens Dow Jones-indekset og teknologitunge Nasdaq begge mistede 0,7 pct. Det skete på en dag uden egentlige dårlige nyheder. Den kommende tid bliver imødekommet med spænding pga. den stigende frygt for recession.

DEBAT

Virksomheder grundlagt af kvinder modtog kun tre procent af den samlede investerede venturekapital, viser nye tal. En del tyder på et kronisk, selvforstærkende kønsbias, der risikerer at koste os milliarder i tabt velstand, skriver bestyrelsesmedlem og direktør i bl.a. kontorfællesskabet The Creators Community, Tine Thygesen.

DET SKER I DAG

  • Erhverv: Halvårsregnskaber fra Netcompay, Møns Bank, Nilfisk, Nordic Tankers, Salling Bank, Vestjysk Bank
  • Generalforsamlinger: Bang & Olufsen (kl. 16.00, Afholdes i Struer), Harboes Bryggeri (kl. 10.00, Afholdes i Skælskør)
  • Økonomi: Beskæftigelse for lønmodtagere, juni 2019
  • Politik: Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, rejser til Berlin for at mødes med forbundskansler Angela Merkel omkring brexit.

PS...

Ok at optage chefen. En medarbejder må gerne - under visse omstændigheder - optage en samtale mellem sig selv og sin chef, uden at chefen ved, at samtalen bliver optaget. Det har Højesteret netop slået fast i en sag, hvor en medarbejder havde optaget en konfliktfyldt samtale med chefen. I fremtiden kan det måske betyde, at man ligesom i våbenhuset og saloonen lagde sine våben ved ingang - lægger mobilen, inden snakken går i gang.

Læs også