Morgen
BREAKING

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Uro får magtbalancen i dansk erhvervsliv til at tippe | Nye regler kan slagte bankfilialer i København | Nedjustering fylder intet hos Netcompanys topchef - men meget på aktiemarkedet.

André Rogaczewski, direktør for Netcompany, præsenterede onsdag kvartalsregnskab. Foto: Stine Bidstrup

GODMORGEN

Torsdag bliver endnu en tætpakket regnskabsdag med friske tal fra bl.a. Ambu og Arla. Finans er klar ved tasterne, men først får du her dagens første nyhedsoverblik, der bl.a. afslører, at magtbalancen i toppen af dansk erhvervsliv er tippet.

Nyheder

Uro får magtbalancen i dansk erhvervsliv til at tippe

Sværvægtere som Mærsk og Danske Bank må se sig slået ud af top fem, mens nye virksomheder nu har indtaget førerpladserne som Danmarks mest værdifulde børsselskaber. Heriblandt DSV, hvis markedsværdi med opkøbet af Panalpina kravler over Mærsk-koncernens, som for bare to år siden var tre gange så meget værd.

Jens Bjørn Andersen, adm. direktør i DSV, lykkedes mandag med at få købet af schweiziske Panalpina til at gå endeligt igennem. Foto: Lars Krabbe.

Nye regler kan slagte bankfilialer i København

Bankernes mulighed for at låne penge ud til interesserede boligkøbere begrænses af nye regler, og det giver færre bolighandler og de ansatte i filialerne mindre at lave. Så meget mindre, at banker må lukker nogle filialer.

Trump i nyt udfald mod Danmark. Præsident Donald Trump kritiserer nu Danmarks forsvarsbudget, som han siger skal være højere. Kritikken fremsættes på Twitter efter Trumps aflyste statsbesøg i Danmark. Mette Frederiksen mener ikke, at hendes ordvalg overfor USA's præsident Donald Trump har været for kradsbørstigt.

Her er manden, der skal styre Finansministeriet. Det bliver Peter Stensgaard Mørch, der bliver ny departemantschef i Finansministeriet. Han er hentet fra Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.

Powell får tørt på før Jackson Hole. Den årlige sommerudflugt for centralbankchefer, økonomiprofessorer og andet godtfolk finder sted i en situation, hvor de pengepolitiske værktøjskasser er ved at være tømt. Før mødet står det dog klart, at den amerikanske centralbankchef Jerome Powell møder op uden antydning af opbakning fra sit lands øverste chef, USA´s præsident Donald Trump.

USA’s præsident Trump og centralbankchef Jerome Powells forhold er stærkt udfordret for tiden. Foto: Carlos Barria/Reuters.

Nu skal Mobilepay-kunder til lommerne. De ca. 130.000 erhvervskunder vil fremover blive ramt af et nyt gebyr på 588 kr. om året. Til gengæld lover Mobilepay-ledelsen, at de private kunder fredes for gebyrer.

Storbritannien og Sydkorea indgår frihandelsaftale. De to lande vil torsdag underskrive en frihandelsaftale, der skal træde i kraft efter briternes forestående udtræden af EU om lidt over to måneder. (BBC)

Boris Johnson har fået 30 dage til at løse stort brexit-problem. Under sit første udlandsbesøg blev Boris Johnson stillet overfor en svær, men måske afgørende opgave af Angela Merkel. (JP)

Boligejere er sikret negative renter i flere år. Det danske boligmarked har sat endnu en rekord. Ved den netop overståede rentetilpasning i Nordea Kredit har renten på flekslån nemlig fået endnu et tryk nedad.

Rekordmange udlændinge har job i Danmark - minister kalder det "et tveægget sværd". Det er ikke kun en god nyhed, at danske virksomheder har rekordmange udlændinge ansat, mener beskæftigelsesministeren. (Børsen)

Gik du glip af...

Pandora-aktien bragede op for anden dag i træk. Onsdag gik smykkefirmaets aktie fra morgenstunden i udbrud - i bemærkelsesværdig grad.

Alexander Lacik har siden april været topchef i den børsnoterede, danske smykkekoncern. Foto: Stine Bidstrup.

Interview

Nedjustering fylder intet hos Netcompanys topchef - men meget på aktiemarkedet. Og selvom André Rogaczewski faktisk påstår, at han hader sportsanalogier, er det alligevel det sprog, han finder frem: »Hvis vi tager golfanalogien igen og stiller os op på et par4-hul - for der er jo fire kvartaler - så vil jeg sige, at vi nu har slået et fint andetslag og ligger tæt på greenen« lyder det fra André Rogaczewski oven på nyt kvartalsregnskab fra it-selskabet.

Finans fakta

Selvom aktiemarkedet i år har været ude i store op- og nedture, køber store amerikanske investorer stadig mange af de samme aktier. Særligt 10 aktier er mest elskede hos amerikanske storinvestorer.

De ti mest populære aktier blandt amerikanske storinvestorer er tungt vægtede mod teknologi. Grafik: Anders Thykier.

Dagens profil

Nu rejser han væk. Han har simpelthen bevilget sig selv en timeout. Kim Frimer blev i sin tid forbigået i TDC og tidligere på året fyret som topchef i elselskabet Verdo. På søndag kan han fejre sin 60 års fødselsdag, men først om en god måneds tid vil han begynde at spekulere på, hvad fremtiden skal byde på.

I første omgang rejser den nu tidligere direktør i Verdo, Kim Frimer, en tur til Spanien. Arkivfoto: Gorm Olesen.

Dagens tal

256

Den norske oliefond tjente i andet kvartal 256 mia. norske kroner, viser nyt regnskab. Dermed har nordmændenes oliefond aldrig været større i slutningen af et kvartal.

Børs

De amerikanske aktier vandt frem over hele linjen. Dow Jones-indekset klarede sig i aftes sammen med Nasdaq bedst - begge med plusser på 0,9 pct., mens det bredere S&P 500-indeks steg 0,8 pct. Stemningen blev blandt andet løftet af et par stærke regnskaber fra detailsektoren, som bekræftede, at forbrugerne i USA har det godt.

Debat

Negative renter er Kejserens nye klæder. De rekordlave renter har sat sammenhængen mellem risiko og profit ud af spillet. Men det er et blændværk. Der er skam stadig risiko ved både tyske og danske statsobligationer, mener Jakob Vejlø, chefstrateg i BankInvest.

Det sker i dag

  • Erhverv: Regnskaber fra GN Store Nord, Jeudan, DLH, Parken Sport & Entertainment, Danske Andelskassers Bank, Capinordic, cBrain, Columbus IT Partner, Migatronic, Nordfyns Bank, Prime Office, SKAKO, SP Group (alle 1. halvår). Regnskaber fra Ambu og Gabriel Holding (begge 3. kvartal) og Arla med 2. kvartalsregnskab.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med nye tal for handelsaktiviteten på boligmarkedet, forbrugerforventninger for august og EU-harmoniseret forbrugerprisindeks for juli.
  • Politik: Det Konservative Folkeparti og SF holder begge sommergruppemøder.
  • Øvrigt: Lars Larsen bisættes i Silkeborg. Retten i Glostrup forventes at afsige dom i en udløber af Atea-sagen.

PS...

50 stater. 50 fotos. Er du stærk i amerikanske stater? New York Times er dykket ned i arkivet og har fundet en række bemærkelsesværdige fotografier frem. Men kan du mon gætte, hvor de stammer fra?

Foto: Skærmbillede fra New York Times' site.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarerbranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også