Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Dansk jobfest er ved at gå i stå | Den globale økonomi er på spil i weekenden | Bliver recession Danmarks næste store importvare?

Udfaldet af weekendens G7-topmøde kan få stor betydning for de finansielle markeder - og den globale økonomi. Collage: Anders Thykier

GODMORGEN

Vi tager hul på endnu en dag med regnskaber - denne gang fra blandt andre Rockwool. Vi varmer også op til weekendens vigtige G7-topmøde, der bliver en nervepirrer for de finansielle markeder. Først får du et nyhedsoverblik.

Nyheder

Jobfesten er ved at gå i stå

Efter seks år med jævn fremgang hver måned tyder meget nu på, at jobfesten på det danske arbejdsmarked er ved at slutte. Flere tal peger i den gale retning, og spørgsmålet er nu, om vi kan fastholde niveauet, eller hvor hurtigt det vil gå ned ad bakke. Her er tre tal, der viser, at arbejdsmarkedet kan være på vej til at trykke på bremsen.

Flere tal peger nu på, at det danske jobmarked er ved at gå i stå. Foto: Miriam Dalsgaard

Splid på weekendens topmøde kan ramme den globale økonomi

Eksperter frygter for verdensøkonomien, når lederne fra en række af verdens stærkeste lande, anført af den amerikanske præsident Donald Trump, i denne weekend samles på G7-mødet i Frankrig. Fra recessionsfrygt i Tyskland over brexit, handelskrig og politisk kaos i Italien til det længste opsving i historien: G7 spænder over stort set alle retter på det makroøkonomiske menukort.

G7-deltagerne skal finde politiske løsninger på bl.a. handelskrigen og brexit. Collage: Anders Thykier

Analytikere undrer sig over Ambu-ledelsen. Flere analytikere er efterladt med en række store spørgsmålstegn, efter at medicoselskabet Ambu endnu engang har nedjusteret - og efterfølgende fået tæsk på børsen.

Minister indkalder til hastemøde om udskældt Nets-gebyr. En række hjælpeorganisationer kan nu krone flere måneders frontalangreb på Nets med et møde med erhvervsminister Simon Kollerup om »urimeligt høje« betalingsgebyrer.

Bestyrelsesformand er klar til snak om salg af kriseramte B&O. Aktionærerne er skuffede efter tre nedjusteringer i Bang & Olufsen. Formand Ole Andersen melder, at bestyrelsen er klar til en snak om et salg, hvis en køber skulle melde sig. (Børsen)

SAS-fly fra København måtte nødlande i Malmø. Et SAS-fly lettet fra Københavns Lufthavn i Kastrup er torsdag aften nødlandet i Malmö Lufthavn, fordi der var røgudvikling i kabinen. Om bord på flyet var 63 passager, og ingen af dem er kommet til skade. (Sydsvenskan)

Kviklånsfirmaer belønner bloggere og influencere kontant. Der venter en kontant belønning og bonusser til bloggere og influenter på de sociale medier, hvis de skaffer nye kunder til kviklånsudbydere. »Alfonseri,« siger SF, mens en kviklånsdirektør afviser kritikken. (Berlingske)

Ny kulturminister vil ikke love, at de hårde tider er ovre for kulturlivet. Torsdag åbnede Kulturmødet Mors for syvende gang det årlige, 48 timer lange kulturelle folkemøde. Landets nye kulturminister Joy Mogensen var blandt talerne og sendte en tak til kulturlivet, men ville ikke love nemmere tider. (JP)

Kun 31 procent af københavnsk plastaffald bliver med sikkerhed genanvendt. Gennem flere år har Vestforbrænding lovet at genanvende mindst 75 pct. af borgernes plastaffald. Interne dokumenter viser, at under en tredjedel af københavnernes plastaffald med garanti genanvendes. Ingen ved, hvad der sker med resten. (Ingeniøren)

Gik du glip af...

Magtbalancen i dansk erhvervsliv tipper. Posen bliver i øjeblikket rystet grundigt i toppen af dansk erhvervsliv. Nye virksomheder har indtaget førerpladserne som Danmarks mest værdifulde børsselskaber, mens tidligere sværvægtere må se sig slået ud af top fem.

  • Taberne: A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank er røget helt ud af top fem. Det skyldes dels, at investorer i højere grad poster sparepengene i aktier, der ikke er konjunkturfølsomme, dels at Mærsk og Danske Bank begge lider under en indtjeningskrise.
  • Vinderne: Ørsted og Coloplast er nu blandt landets mest værdifulde børsselskaber. »Handelskrigen og alle de ting har sat en frygt i markedet, som belønner stabile selskaber i en vanvittig høj grad, heriblandt Coloplast,« siger Tue Østergaard, aktiechef i ABG Sundal Collier.
  • Tronskiftet: Danmarks to største transportselskaber har byttet plads, når det kommer til markedsværdi. For bare to år siden var DSV kun en tredjedel så meget værd som Mærsk. Nu er DSV kørt forbi Mærsk.

Der er blevet rokeret rundt på, hvilke børsselskaber der er de mest værdifulde i dansk erhvervsliv. Grafik: Finans

Indsigt

»Vi gennemlever for tiden en meget dyb, demokratisk krise. Kapitalismen er også i krise, og vi har en ulighedskrise.« Frankrigs præsident Emmanuel Macron har ikke givet optimismen mange chancer forud for weekendens vigtige G7-topmøde. For første gang siden 1975 kommer der ikke en såkaldt sluterklæring fra topmødet. Med andre ord: De har på forhånd opgivet at nå til enighed.

Finans fakta

Er man på nippet til at stifte sin egen virksomhed, er den største barriere finansieringen. Pengene skal man finde på sin egen opsparingskonto, viser en ny undersøgelse fra Lederne.

At skaffe den nødvendige kapital og finansiering er en af de største udfordringer i opstartsfasen som iværksætter. Grafik: Finans.

Dagens profil

Steffen Heegaard er sandsynligvis den længst siddende kommunikationsdirektør i toppen af dansk erhvervsliv. Og selv om han har fået jobtilbud undervejs, har han aldrig været tæt på at forlade Topdanmark. »Jeg elsker nye udfordringer. Men det er udfordringer, jeg selv er med til at skabe for at forny mig selv og virksomheden.«

Cykling er en af Steffen Heegaards store fritidsinteresser. Han har kørt flere af de bjergetaper, man kan opleve i Tour de France. Foto: Topdanmark

Dagens tal

15,49

Det danske medicoselskab Ambu fik torsdag store hug på fondsbørsen efter endnu en nedjustering. Hele 15,49 pct. dykkede aktien. Men topchef Juan Jose Gonzalez vakler ikke. Tværtimod. »Vi driver ikke selskabet efter at kigge på kortsigtede bevægelser i aktiekursen.«

Børs

Indledende fremgang blev forvandlet til minusser på Wall Street. Teknologiindekset Nasdaq mistede 0,4 pct. Det brede S&P 500 sluttede omvendt marginalt i minus, og Dow Jones-indekset steg mest med 0,2 pct. løftet af finansaktierne. Dermed sluttede det med minusser efter en ellers opløftende start på dagen. En skuffende aflæsning af erhvervstilliden i USA og afventende Fed-chefer viskede de indledende plusser væk. 

Debat

Bliver recession Danmarks næste store importvare? Finansmarkederne har blikket stift rettet imod panikknappen, mens verdens ledende økonomer i disse dage forsøger at forebygge en kommende, global nedtur. Sandsynligheden for en recession er det absolut varmeste emne i de kredse for tiden – og det burde det også være for de fleste af os andre, skriver Finans' chefredaktør Steen Rosenbak.

Steen Rosenbak, chefredaktør

Det sker i dag

  • Erhverv: Halvårsregnskaber fra Rockwool, Drilling Company of 1972, Simcorp og Brdr. A.&O. Johansen
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal for detailsalget i juli. Der kommer tal for boligsalget i USA i juli.
  • Øvrigt: Prins Henriks kunstsamling - ikke færre end 8.000 genstande - kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

PS...

Kan man flyve 19 timer i træk, uden at kroppen lider overlast? Det vil luftfartsselskabet Qantas finde ud af, når 40 passagerer skal teste verdens længste flyrute - uden mellemlandinger. Planen er, at ruten går i luften inden 2022.

Donald Trump – eller hans stab - kan have kigget i historiebøgerne som inspiration til idéen om at købe Grønland. Den danske statskasse er nemlig før blevet beriget med amerikanske dollars, britiske pund og rigsdaler efter salg af territorier langt fra de danske kyster. Her er, hvad Danmark tidligere har solgt.

BRANCHENYT
Læs også