Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Digitale iværksættere stjæler tusindvis af kunder | Danish Crown indkasserer endnu et kæmpe tab på at standse britisk blødning | Topchef tager hul på betændt politisk debat om ATP's model

Bo Foged, adm. direktør i Danmarks største pengetank, ATP, vil have ATP's forretningsmodel til gennemsyn i lyset af de negative renter. Foto: Stine Bidstrup

GODMORGEN

Veganermad, barbergrej og cremer på abonnement presser detailhandlen yderligere i bund, og så sætter ATP's topchef nu gang i en betændt politisk debat om ATP-modellens fremtid. For de negative renter sætter dagsordenen over hele verden - også i dette nyhedsoverblik - dagens første fra Finans. God læselyst.

Nyheder

Digitale iværksættere stjæler tusindvis af kunder med sats på ny hurtigvoksende megatrend

Helt almindelige forbrugsvarer bliver nu solgt via digitale abonnementsmodeller til titusindvis af danskere, og det lægger et pres på den traditionelle detailhandel. Mød her den 27-årige Michael Hansen, der sælger barbergrej og kaffe til over 70.000 abonnementer. Og han tror, potentialet er »mange gange større«.

Michael Hansen har skabt en af Danmarks førende abonnementsløsninger inden for barbergrej og er nu også gået ind i kaffebranchen. Foto: Barberklingen.

Danish Crown indkasserer endnu et kæmpe tab på at standse britisk blødning

Onsdag meddelte Danish Crown, at det nu sælger det hæderkronede britiske datterselskab, Tulip Ltd., til en børsnoteret amerikansk koncern efter flere år med store underskud. Efter tab på over en mia. kr. trækker Danish Crowns topchef en streg i sandet. Forud er gået tre års desperat kamp for at standse den økonomiske blødning i selskabet.

Negative renter presser: Topchef tager hul på betændt politisk debat om ATP's model. »Vi skal genbesøge vores forretningsmodel,« lyder det fra topchef Bo Foged samtidig med, at Danmarks største pengetank sætter rekord: ATP har tjent 29,6 mia. på seks måneder.

Fik du læst portrættet af den nye ATP-topchef? Bo Foged voksede op i et udsat område: Nu styrer han Danmarks største pengetank. Foto: Stine Bidstrup.

Forstå premierministerens hårde brexit-manøvre: Boris Johnson fik den 93-årige dronning til at suspendere parlamentet. Premierministeren beskyldes for at begå et kup mod demokratiet, fordi han vil bruge en normalvis simpel formalitet til at suspendere parlamentet i en måned. Manøvren gør det sværere at stoppe brexit, og et mistillidsvotum er eneste vej ud af Johnsons kløer. (JP)

Sverige overvejer at udstede 100 års-obligationer. Med en fortsat faldende rente overvejer den svenske stat at følge trop med en række andre europæiske lande og udstede obligationer med ultralang løbetid.

Juicestifter kapper millioner af rekordlejlighed. Kaspar Basse, stifter af Joe & The Juice, har fjernet sænket prisen på sin rekordlejlighed i København og samtidig sænket prisen på sin penthouselejlighed i New York.

Investorer hæver retssag mod tidligere OW Bunker-direktør. Den tidligere økonomidirektør i OW Bunker er ikke længere blandt de stævnede i en retssag, hvor koncernen beskyldes for ikke at have informeret børsmarkedet korrekt og tilstrækkeligt.

Ny chef vil gøre Pandora mere pink. »Vi skal være mere relevante igen over for potentielle forbrugere.« Sådan lyder vurderingen fra smykkekoncernens topchef, Alexander Lacik, der ved en stor begivenhed i Los Angeles for 400 indbudte fra hele verden lancerede selskabets nye stil.

Beslutning i 2013 har kostet ATP 16 mia. I 2013 troede ATP som de fleste andre, at den lave rente ville stige igen. Det har indtil videre kostet 16 mia. kr. »Skaden er sket,« siger ATP-direktøren. (Børsen)

Flere flyselskaber forbyder brandfarlige Macbooks i bagagen. Qantas Airways er det seneste flyselskab i rækken, der har indført forbud mod at medbringe bestemte Apple-computere.

Gik du glip af...

Negative renter for rige kunder breder sig. Nu følger Sydbank i Jyske Banks fodspor, der som den første bank i Danmark meddelte, at den vil indføre negative renter for private.

Sydbankdirektør Karen Frøsig havde forventet, at de negative renter var et forbigående fænomen. Det var det ikke. Foto: Gregers Tycho.

Interview

Novo-ejer satser på USA. Med et trecifret millionbeløb har den stenrige pengetank Novo Nordisk Fonden foretaget sin største bevilling nogensinde til et projekt uden for Norden. »Det er en stor milepæl for os,« fortæller Claus Felby fra Novo Nordisk Fonden, der nu satser penge på et internationalt forsknings- og uddannelsessamarbejde mellem North Carolina State University (NCSU) i USA og DTU.

Finans fakta

Derfor taber F1-lånet terræn. Siden det blev introduceret i 1996, har F1-lånet suverænt været det billigste boliglån. Sådan er det ikke længere.

Dagens profil

Kassemesteren med sans for besparelser. Når man gennem 15 år har stået i spidsen for, at penge passer hos en næsten 150 år gammel avis, skal man helst have det som Kim Øvlisen: »Mange vil måske synes, at det vil være en træls opgave at skulle finde besparelser i budgettet hvert år. Men jeg føler, at det er en enorm interessant udfordring«. Jyllands-Postens økonomichef fylder nu 50 år.

Kim Øvlisen er i arbejdstiden økonomichef på Jyllands-Posten og i sin fritid glad for golf og paddle-tennis. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

200

Så mange millioner ruller ind i timen hos de store techselskaber. Enorme summer tikker hele tiden ind på kontoen hos selskaber som Facebook, Apple, Netflix, Alphabet og Amazon. Faktisk indkasserer Amazon en omsætning på 200 mio. kr. i timen, men alligevel har aktien klaret sig dårligt det seneste år.

Børs

Den amerikanske aktier steg trods en start i rødt. Det brede S&P 500-indekset steg 0,7 pct., mens Dow Jones-indekset vandt 1,0 pct. Teknologitunge Nasdaq sluttede samtidig oppe med 0,4 pct. En stigende oliepris støttede energiaktierne og løftede markedet. Investorerne havde fortsat også fokus på frygten for en recession med rentekurven i minus.

Debat

Den amerikanske topøkonom Lawrence Summers satte i sidste uge Twitter i kog. I en række tweets nærmest rystede han økonomiske kommentatorer verden over. Gamle sandheder blev skrottet, og en ny omdiskuteret teori kom pludselig ind i varmen. For lakker centralbankernes guldalder mod enden?, spørger Finans' debatredaktør Magnus Barsøe.

Det sker i dag

  • Erhverv: Årsregnskab fra IC Group og halvårsregnskab fra Arla. Derudover 2. kvartals tal fra Danske Andelskassers Bank, Fast Ejendom, Nordicom, Sanistål, Scandinavian Brake Systems, Scandinavian Tobacco og Silkeborg IF Invest.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal på, hvor høj arbejdsløsheden var i juli samt med konjunkturbarometer for erhvervene.
  • Politik: Socialdemokratiet holder sommergruppemøde på Marienborg, mens der er valg på Færøerne.
  • Øvrigt: Der afholder World Food Summit i København med fokus på FN's verdensmål. Journalistforbundet skal vælge ny næstformand.

PS...

I disse dage løber festivalen Copenhagen Cooking af stablen. Programmet er proppet med madskoler, middage, kokketræf og kulinariske oplevelser, og i dag er en af hovedpunkterne DM i smørrebrød. Smut i Bella Centeret, hvis du vil opleve, hvem der vinder titlen som Smørrebrødsmester 2019.

Her ses et stykke smørrebrød fra Adam Aamann, der for mere end ti år siden åbnede sit første smørrebrødssted - og siden blev kendt for at have genrejst smørrebrødet.

BRANCHENYT
Læs også