Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Antallet af apoteker i Danmark eksploderer – men pengene tjenes primært i de store byer | Private investorer vover springet og køber flere udenlandske aktier | Højdramatisk weekend i Venstre

Foto: Thomas Borberg

GODMORGEN

Det har været en højdramatisk weekend i partiet Venstre, der efter længere tids uro i baglandet lørdag måtte se både formand og næstformand forlade deres poster. Det og meget mere giver vi dig overblik over i ugens første morgenbriefing. God læselyst.

Nyheder

Antallet af apoteker i Danmark eksploderer – men pengene tjenes primært i de store byer

Selvom apotekssektoren buldrer afsted, skævvrider nogle uhensigtsmæssige incitamenter hele systemet og lader udkantsapotekerne i stikken, mener Danmarks Apotekerforenings formand. Apotekernes interne Robin Hood-effekt har taget et uheldigt sværdslag, lyder meldingen: »Når man sælger mere solcreme i København, får apoteket i Nørre Snede mindre«.

»Det giver en geografisk skævhed,« siger Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening, om det økonomiske system for apotekersektoren. Foto: PR.

Private investorer vover springet og køber flere udenlandske aktier

Danskerne har længe iført sig dannebrogsfarvede briller, når de køber aktier. Det øger risikoen, men nu sniger flere udenlandske papirer sig ind. Private investorer leder efter den danske forbindelse, også når de køber udenlandske aktier. Men det er ikke altid en god idé.

Finanstilsynet sætter stopper for pensionsmæglers dobbeltrolle. Finanstilsynet griber ind over for en af landets førende pensionsmæglere, Söderberg & Partners, der har overtrådt reglerne for uvildig rådgivning ved at sælge fonden Tryghed 75.

Norges rigeste vil trække sig - men overlader ikke imperiet til døtrene. Norges rigeste, skibsrederen John Fredriksen på 75 år, vil gerne trække sig tilbage. Han ønsker ikke, at hans to døtre skal have den samme hverdag, som han har haft.

Rigmanden John Fredriksen ses her som nummer to fra højre, da selskabet Marine Harvest blev noteret på New York Stock Exchange i januar 2014.

Rekordstore afkast på danske pensionspenge rejser bekymring. Topcheferne i både ATP og PFA advarer om, at tabene som følge af en nedtur på markederne kan blive svære at begrænse, fordi aktier og obligationer nu bevæger sig den samme vej. (Bloomberg)

Flere danske banker har ved et uheld lækket kunders hemmelige adresser. Det gælder for Nykredit, Arbejdernes Landsbank og Spar Nord, hvis kunder blev ramt af en fejl hos it-leverandøren BEC. (Ritzau)

Investorer har trukket milliarder ud af Storbritannien efter udsigterne til et hårdt brexit. Britiske aktiefonde er skrumpet med 4 mia. pund, siden den tidligere premierminister Theresa May trak sig. (Financial Times)

Landbrugslobby tilbagebetaler penge for omstridt kødrapport. Det sker efter kritik af, at landbrugssektoren og brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer har haft fingrene dybt nede i forskernes rapport på flere niveauer. (Ritzau)

Sundhedsstyrelsen afviser at ville samarbejde med folk, der arbejder for tobaksindustrien. Argumentet er, at tobak er en alvorlig sundhedstrussel. Det viser, at styrelsen ikke har forstået sin opgave, mener tobaksindustrien. (Politiken)

Gik du glip af

Venstre skal have ny ledelse, efter at både formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen lørdag valgte at trække sig fra deres poster efter et par dramatiske dage.

  • Fredag mødtes Venstre forretningsudvalg for at diskutere fremtiden for Venstre og utilfredsheden med den daværende ledelse. Mødet trak ud, Lars Løkke nægtede tilsyneladende at trække sig, og mødet blev suspenderet ved midnatstid.
  • Men lørdag blev presset for stort for formanden. På Twitter skrev han, at tiden som formand var fordi. Samtidig meddelte en meget rørt Kristian Jensen, at han også forlod V-ledelsen og dermed drømmen om at blive formand for Venstre og statsministerkandidat.
  • Dermed var det officielt slut for et formandskab, som stod meget igennem, men som til sidst gik til grunde.
  • I avisernes ledere var der søndag bred enighed om, at det blev et trist farvel til Lars Løkke Rasmussen som Venstres formand.
  • Og nu peger alle pile så på én mand: Jakob Ellemann-Jensen.

De tre absolutte hovedpersoner i Venstre i weekenden.

Indsigt

Danske Banks nye sherif er klar til kamp. Han har kæmpet mod alt fra slavehandlere, terrorister og narkobaroner til skattespekulanter og andre dybt kriminelle personer i tæt samarbejde med forskellige landes myndigheder gennem det meste af sit professionelle liv. Navnet er Philippe Vollot, og han er trådt direkte ind i Danske Banks øverste ledelseslag, hvor han har fået mere eller mindre carte blanche til gøre, hvad der skal til for at sikre, at banken i fremtiden ikke er synonym med finansiel kriminalitet og hvidvask af penge.

Franske Philippe Vollot har brugt sine første otte måneder i Danske Bank på identificere svagheder og styrker i bankens setup.

Dagens profil

Marianne Kirkegaard er topchef i en amerikansk milliardkoncern med 8.500 ansatte og salg i hele verden. Hun taler hurtigt, uden omsvøb og med øjenkontakt som CEO i den globale virksomhed CSM Bakery Solutions. For sådan er hun. Effektiv, målrettet og nærværende. Hun kalder det et privilegium at arbejde i fremmede kulturer med en lederstil præget af en dansk baggrund. Og så synes hun, vi er møgforkælede i Danmark.

Jeg havde tidligt lyst til at arbejde internationalt, siger Marianne Kirkegaard. Foto: Mads Frost

Dagens tal

1.000

Kinas største e-handelsplatform Alibaba, der er ejet af den kinesiske milliardær Jack Ma, tager nu første skridt på vejen mod at udvide imperiet til Europa. Søndag åbnede Alibaba sin første europæiske butik - med over 1.000 varer på hylderne.

Debat

Sikre aktiver og priser på næseblodsniveau. Bobler starter ofte af velbegrundede årsager, men efterhånden tager euforien over, og alle tror til sidst, at it-aktier eller husmarkedet altid vil stige, eller at renter altid vil være lave og/eller falde yderligere. Og der er vi nu, skriver David Bakkegaard Karsbøl, chefstrateg i Sparinvest, i sin seneste klumme.

Det sker i denne uge

Der var linet op til store middage og virksomhedsbesøg, når den amerikanske præsident Donald Trump skulle have besøgt Danmark i denne uge. Det besøg blev som bekendt aflyst. Det britiske parlament skulle være mødtes efter sommerferien tirsdag, men premierminister Boris Johnson har suspenderet parlamentet, så medlemmer har fået en forlænget sommerferie. Der er ingen sommerpause hos Lego, som fremlægger sit regnskab for årets første seks måneder, der vil vise, om salget af Lego-klodser stadig fortsætter opad. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Hvordan står det til med vores grundstoffer og deres rolle i samfundet? Bloomberg tager os igennem det periodiske system og sætter fokus på de substanser, verden nu kæmper om at udvinde, anvende og skille sig af med.

Læs også