Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Usikkerhed lammer dansk olieindustri | Ikea tester fremtidens butik i København | Grundfos ramt af afmatning i salget

Grundfos' topchef Mads Nipper. Foto: Casper Dalhoff / Collage: Anders Thykier

GODMORGEN

Den lille klods med den store betydning skal til regnskabsprøve i dag. Lego kommer med tal for første halvår, og så får vi friske tal for Danmarks valutareserver. Men vi starter med dagens første opdatering på nyhedsfronten.

Nyheder

Usikkerhed lammer dansk olieindustri

Underskoven af den danske olieindustri er stivnet. I Esbjerg står underleverandører på stribe afventende uden at vide, om de skal padle fremad eller tilbage. Årsagen skal findes i, at store dele af den danske del af Nordsøen de seneste år er kommet på nye hænder. F.eks. har A.P. Møller-Mærsk solgt sine olieaktiviteter til franske Total, der også har købt Chevrons ejerskab i Nordsø-felterne. Dongs oliedel er afhændet til den britisk-schweiziske kemigigant Ineos, og senest har Shell overladt sine aktiviteter til den norske børsspiller Noreco. Det har fået usikkerheden i branchen til at sprede sig som ringe i vandet.
 

Dansk olie- og gasindustri står i stampe. For at træde ud af sumpen forsøger flere at prøve kræfter med tilstødende industrier. Foto: Magnus Holm

Grundfos ramt af afmatning i salget

Pumpegiganten er på vej med regnskabet for 1. halvår. Men allerede nu skruer topchef Mads Nipper ned for forventningerne til 2019. Dermed melder Grundfos sig i koret af industrigiganter, der mærker, at den globale økonomi er begyndt at hoste og hakke.

Kina har klaget til WTO over amerikanske toldstigninger. Søndag blev det seneste kapital i handelskonflikten mellem de to lande skrevet, da USA indførte en told på 15 pct. på en stribe kinesiske varer, mens Kina som gengæld indførte ny told på amerikansk råolie på 5 pct. (Reuters / Ritzau Finans)

Britiske medier: Boris Johnson åbner for muligheden for parlamentsvalg den 14. oktober. En kilde i den britiske regering har lækket til flere britiske medier, at premierministeren pønser på at begære et valg afholdt hurtigt. (BBC / Sky News m.fl.)

Midt i to fejlslagne forsøg på en børsnotering ramlede den entreprenante medicinmand Flemming Wagner sammen med den stenrige danske pengetank Chr. Augustinus Fabrikker, og resultatet blev i sidste ende en investering på 360 mio. kr. »Man kan sætte kryds ved alle bokse,« lyder det fra Claus Gregersen, adm. direktør i Chr. Augustinus Fabrikker.

Ikea tester fremtidens butik i København. Ikea prøver et nyt koncept på Vesterbro i midten af København. Forretningen har ingen parkingsplads tilknyttet, og du får ingenting med hjem. Butikkens størrelse er også minimal ift. de normale megavarehuse - det er rådgvningen, der udelukkende er i centrum.

Forsker efter grønne burgere er blevet en milliardforretning: Bedre for miljøet er det altså heller ikke. Det står hævet over enhver tvivl, at de plantebaserede produkter er et miljømæssigt stærkt alternativ til den traditionelle røde bøf, men hvis man virkelig vil gøre noget for miljøet, er der et langt bedre alternativ, lyder det fra forsker.

Ny Huawei-topmodel mangler vigtige Google-tjenester - analytiker spår store udfordringer. Kinesiske Huawei sender den 19. september sin nye telefon Mate 30 på markedet i Múnchen i Tyskland, men det bliver en noget anderledes oplevelse for slutbrugeren.

Faurholt sælger ud af milliardfirma i Asien. 34-årige Mads Faurholt-Jørgensen og hans to partnere sælger aktier for ca. 330 mio. kr. i asiatisk prisportal, som de selv var med til at stifte for fem år siden. (Børsen)

Karsten Lauritzen melder ud om Venstre-valg. Den tidligere skatteminister ser gerne Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg bør blive Venstres nummer et og to. (Ritzau)

Gik du glip af...

Den meget lave rente kan blive en farlig sovepude for boligejere med afdragsfrie lån. Med en rente mast helt ned i -0,54 pct. slipper de meget billigt de første år. Men når de skal begynde at afdrage, skal de betale 12 gange så meget i månedlig ydelse.

INTERVIEW

»Der er ting, jeg ville gøre anderledes i dag.« Sådan siger topchef i Grundfos, Mads Nipper, når han kigger tilbage på de første fem år af sin tid i Grundfos. For selvom salget med Nipper i front er steget 13 pct., og indtjeningen før skat er gået fra 928 mio. kr. i 2014 til 2,33 mia. kr. sidste år, så betyder det ikke at topchefen er 100 pct. tilfreds med sin præstation. Læs hvorfor i vores store status-interview med Mads Nipper.

Finans fakta

Selvom klimadiskussionerne næppe har været mere glødende end i dag, så falder antallet af nye patentansøgninger på teknologier, der kan afbøde klimaforandringer. Antallet af nye patentansøgninger på teknologier inden for generering af vedvarende energi er faldet med 43 pct. fra 2011-2015, mens antallet af patentansøgninger på teknologier inden for lagring af energi er faldet med 28 pct. i samme periode.

Dagens profil

Camilla Harder Hartvig elsker sit travle, hektiske liv - hvilket hun paradoksalt nok fik bekræftet, da en tragedie ramte hende og resten af familien. For da hendes 14-årige søn døde i en ulykke, tog hun sit liv op til revision og fandt ud af, at det skulle fortsætte præcis, som det havde gjort indtil da. I dag rejser hun jorden rundt en gang om måneden som senior vice president i det amerikanske medicinalfirma Alexion og er ansvarlig for et forretningsområde på mere end 50 lande. Og så fylder hun 50 år.

Siden Camilla Harder Hartvig, senior vice president i Alexion, mistede sin 14-årige søn, har sorg været en præmis i livet. Foto: Mads Nissen

Dagens tal

62

Så mange Legoklodser ville hvert menneske på kloden have, hvis man fordelte alle verdens Lego klodser. Det viser en opgørelse fra Lego tilbage fra 2015. Samme opgørelse viser, at verdens befolkning bruger i omegnen af 5 milliarder timer årligt på at lege med Lego.

Børs

Rolig dag gav lille plus til C25. En amerikansk helligdag og kun en lille blæst om brexit og handelskrigen tog handlerne på aktiemarkedet lidt af en puster mandag. DSV og Carlsberg havde en god dag på kontoret, og synes at profitere af, at et par finanshuse så en bedre fremtid for de to selskabers aktier end tidligere. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Venstre A/S kunne nemt have fortsat med Løkke. Partiet kunne ikke. Sådan lyder konklusionen fra kommentator og kommunikationsrådgiver, Anders Heide Mortensen, oven på weekendens drama i Venstre, hvor partiets formand Lars Løkke Rasmussen blev presset til at trække sig.

Det sker i dag

Lego kommer som nævnt med halvårsregnskab. Derudover offentliggør EU sin årsrapport om svindel med EU-midler, og så forventes det, at Italiens premierminster forventes at have dannet endnu en italiensk regering.

PS...

Pengestrømmene i international fodbold er enorme. Klubberne jonglerer med milliardbeløb og mange spillere sikrer sig med en enkelt underskrift et liv, hvor de aldrig mere skal bekymre sig om, om pengene rækker. I går sluttede det for de næste måneder. Transfermarkedet lukkede definitivt de sidste steder ved midnat, og her kan du få en oversigt over de senste og vildeste handler.

 

Danske Simon Kjær er en af de mange spillere, der har rykket teltpælene op. Fra en plads primært som bænkevarmer i spanske Sevilla er han rykket til italienske Atalanta på en lejekontrak sæsonen ud - til samme løn, ca. 30 mio. kr. netto årligt. Arkvifoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også