Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Negative renter gør nu mere skade end gavn | Banker bør sende kunder i favnen på billigere konkurrenter | Underhuset afviser igen Johnsons ønske om valg inden brexit

Storbritanniens premiereminister Boris Johnson blev igen stemt ned i det britiske parlament.

GODMORGEN

Brexit-dramaet fortsætter i London, hvor det britiske parlament i nat blev suspenderet efter et døgn med højspændt debat og afstemninger. Parlamentet spændte bl.a. ben for premierminister Boris Johnsons planer om at udskrive nyvalg. Vi lægger ud med en opdatering på nyhedsfronten i dagens første briefing.

Nyheder

Eksperter advarer før vigtigt rentemøde: Nu gør negative renter mere skade end gavn

De negative renter, som har præget finansmarkederne siden 2014, er ifølge eksperter både skidt for økonomien og bankerne. Alligevel ventes ECB torsdag at annoncere nye tiltag, der skal tvinge renterne endnu længere ned. Det kan ende galt, advarer en række erfarne finansfolk. ECB er ved at løbe tør for ammunition i kampen for at redde væksten. Nu må politikerne tage affære, siger centralbankcheferne. Men det kan være meget farligt at give en blankocheck til verdens regeringsledere, advarer Torsten Sløk, cheføkonom i Deutsche Bank.

Torsten Sløk er cheføkonom i Deutsche Bank og er en af de højest placerede danskere på Wall Street, New York. Foto: Charlotte Østervang.

24 forskere: Banker bør sende kunder i favnen på billigere konkurrenter

Hvis danske banker skal overleve, skal de tage deres kunder seriøst og begynde at yde dem uvildig rådgivning. Det betyder konkret, at bankerne eksempelvis skal sende deres kunder over til konkurrenterne, hvis de kan tilbyde et billigere eller bedre produkt. Sådan lyder en af de opsigtsvækkende konklusioner i forskningsprojektet Nordic Finance & the Good Society, som 24 forskere har arbejdet på i fire år. Det handler i bund og grund om bankernes overlevelse.

Underhuset afviser igen Johnsons ønske om valg inden brexit. Et stort antal parlamentsmedlemmer undlod sent i aftes at stemme og nægtede dermed Johnson det flertal, der skulle til for et valg. Underhuset er på vej hjem, men brexit-krisen fortsætter. Den britiske dronning har underskrevet loven, der betyder udsættelse af brexit, hvis ikke der indgås en aftale med EU. Men vil Boris Johnson bryde loven?

Ellen Trane Nørby vil også være næstformand i Venstre. Trane stiller op som næstformand i Venstre, ligesom Inger Støjberg (V) har meldt sit kandidatur til posten. Dermed er der kampvalg på programmet, når Venstre holder ekstraordinært landsmøde i Herning den 21. september.

Peter Warnøe trækker sig fra egen fond. Serieinvestor og stifter af venturefonden Nordic Eye, Peter Warnøe, trækker sig midlertidigt fra posten som administrerende direktør i venturefonden, efter det er kommet frem, at han har foretaget ulovlige millionlån i flere af sine virksomheder. Warnøe har også trukket sig som "løve" i DR-programmet "Løvens hule.

Netto optrapper onlinekrig med nyt internetsupermaked. Med en ny millionsatsning håber Salling Group på at kunne sætte sig på 35 pct. af det danske onlinemarked med koncernens forskellige kæder. Derfor bygger koncernen med topchef Per Bank i spidsen nu et nyt stort lager og kaster et større tocifret millionbeløb efter en ny onlineplatform til dagligvarekæden Netto. (Børsen)

Google granskes for brud på konkurrencelovgivningen. Statsanklagere fra 48 amerikanske stater og territorier herunder Washington DC og Puerto Rico har mandag formelt åbnet op for en ”antitrust”-undersøgelse af Alphabets Google, som er i søgelyset for skadelig indflydelse på den frie konkurrence. (Reuters)

Internt notat: Regering vil hæve cigaretpris med ti kroner. Regeringen vil gøre smøger ti kroner dyrere, viser notat ifølge Altinget. Regeringen forventer, at prisstigningen vil øge statens indtægter fra tobaksafgifterne med 400 mio. kroner i 2020 og 600 mio. i 2023. (Altinget)

Italiens premierminister overlever tillidsafsteming. Giuseppe Conte har vundet den første af to tillidsafstemninger, som hans fire dage gamle koalitionsregering skal igennem. Oppositionen raser over, at landet har fået en ny regering i stedet for et nyvalg. (New York Times)

Gik du glip af...

Erhvervsministeren truer Nets med lovindgreb. Striden om gebyrerne på betalingsservice får nu erhvervsminister Simon Kollerup til at true med et lovindgreb.

  • Striden: Nets har i årevis tjent millioner på hjælpeorganisationerne ved at tage et gebyr på 4,32 kr., hver gang de får et bidrag på f.eks. 50 kr. Tidligere på året kritiserede organisationerne Nets, der valgte at reducere gebyret, så de ifølge betalingsvirksomheden selv ikke længere tjener på overførslerne til de velgørende organisationer.
  • Lovindgrebet: Sagen er vokset til også at handle om de gebyrer, som almindelige danskere betaler. Ervervsministeren indkalder nu partierne til forhandlinger: »Vi skal politisk sikre, at man som forbruger trygt ved, at man ikke betaler urimeligt høje gebyrer, når man bruger betalingsservice. Det arbejder vi med nu,« siger Simon Kollerup til Finans.
  • Tallene: Omkring 90 pct. af alle danske husstande er tilmeldt Betalingsservice, og priserne per betaling har ligget uændret i 15 år på 4,32 kr. per styk. »Der er da noget åbenlyst galt,« lyder det fra Forbrugerrådet Tænk. Nets har ikke kommenteret ministerens melding direkte. I stedet har betalingsgiganten peget på, at danskerne ikke er tvunget til at bruge betalingsservice.

Private virksomheder skal kunne tjene penge. Men der følger et meget stort ansvar med, når man har en monopollignende status, som Nets har i tilfældet med betalingsservice,« siger Simon Kollerup.

Indsigt

Facebook ved snart, hvad du tænker på. Den 30. juli lagde Facebook en artikel ud på sin blog med den ellers uskyldige titel »Forestillingen om et nyt interface: Kommunikation uden at bruge hænderne eller sige noget«. Det var der ikke mange, der lagde mærke til – men de, der gjorde, var stærkt bekymrede. Ideen er så simpel, som videnskaben bag er kompliceret: Du tager en bærbar gadget på – lidt som et smartur – der automatisk aflæser dine hjerneaktiviteter og derefter omsætter dem til tekst på en computerskærm. Men hvad sker der, hvis firmaer som Facebook pludselig har adgang til ikke blot vores profiler, men også vores hjerner?

En besøgende styrer en computer med sine hjerneaktiviteter på en teknologimesse i Tianjin i Kina i maj. Til venstre ses computerskærmen, til højre den besøgendes hjernebølger – de samme hjernebølger, der styrer computeren. Foto: Imaginechina via AP Images.

Finans fakta

Det kigger arbejdsgiverne først efter på dit CV. CV'et er vigtigt, når du søger nyt job. Det er der ingen tvivl om. 80 pct. af arbejdsgiverne læser CV’et som det første. Men hvad er det så arbejdsgiverne kigger efter, når de lader øjnene løbe ned over de anførte meritter? Ifølge en ny undersøgelse mener 88 pct., at erhvervserfaringen er det vigtigste. Køn betyder mindst.

Dine tidligere job tæller mere end din uddannelse, når du skal finde nyt arbejde, viser ny undersøgelse.

Dagens profil

Det kræver hårdt arbejde at åbne en dagligvarebutik. »Du vil ikke vide, hvor mange timer jeg for øjeblikket arbejder om dagen,« kommer det med et smil fra 39-årige Kenneth Enemark, da Finans er på besøg i den nyåbnede Rema 1000, hvor han er købmand. »Jeg er mit job, og det er mere en hobby end et arbejde.«

Kenneth Enemark har i de senere år arbejdet sammen med afdelingschefer. Nu er det i højere grad mennesker, der måske er i gang med deres første job. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

4

Så meget kostede Trumps aflysning. Det har kostet Rigspolitiet omkring fire millioner kroner at planlægge præsident Donald Trumps besøg i Danmark, der endte med at blive udsat på ubestemt tid.

Børs

Aktiemarkedet mistede pusten ud efter to opløftende uger. I sidste uge steg aktierne i USA for anden uge i træk. Denne uge blev indledt med marginal tilbagegang. Dow Jones-indekset steg ganske vist med beskedne 0,1 pct., men S&P 500 faldt marginalt. Nasdaq mistede 0,2 pct. De amerikanske aktier startede mandagen i positivt terræn på håbet om stimuli fra verdens centralbanker, med Federal Reserve og ECB i spidsen. Billedet vendte dog til små fald, da investorerne solgte ud af sundheds- og it-aktierne. (Reuters)

Debat

Pas på pengene, når du går i banken. Bankerne har svært ved at tjene penge, og de kan kun finde dem hos dig og mig, skriver Finans' journalist og klummeskribent, Lars Nielsen. »Gebyrforhøjelser og renteændringer er ikke noget, bankerne nødvendigvis fortæller kunderne om. De bliver tit offentliggjort i små avisannoncer placeret ved rubrikannoncerne for palleløftere, brugte trailere og polsk energikoks. Så hold godt øje med din bank, for den har et godt øje til dig og dine penge.«

Det sker i dag

  • Erhverv: Apple præsenterer sine nye iPhones og muligvis et nyt smartwatch i aften. Fokus er ifølge rygterne på en kamera-opgradering. SPEAS præsenterer regnskab for 2. kvartal.
  • Økonomi: Danmarks Statistik udsender tal for inflationen, nyregistrerede biler og overnattende turister i august.
  • Politik: Den tiltrædende formand for EU-Kommissionen, den tidligere tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen, vil i dag præsentere sit forslag til sammensætning af og resortfordeling i den kommende EU-Kommission.
  • Øvrigt: I dag træder stifteren af Alibaba tilbage som topchef. Jack Ma grundlagde den store kinesiske e-handels-platform tilbage i 1999. I dag er han Kinas rigeste mand.

PS...

Derfor skal du give dine ansatte længere barsel. En lang barselsorlov gavner rent faktisk ikke kun medarbejderne selv, men også virksomhederne, der tilbyder den. Det viser en ny undersøgelse.

Læs også