Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Jihadister stod bag formodet momssnyd i dansk erhvervsliv | Novo trækker den danske medicinalindustri mod nye højder | Krisen i pelsindustrien udløser fyringsrunder

GODMORGEN

I onsdagens første briefing byder vi blandt andet på den opsigtsvækkende sag om - og kortlægning af - et netværk, hvor en række forretningsmænd via forbindelser til flere selskaber har medført millionstore tab til den danske stat i bevist eller formodet momssvindel. Centralt i netværket står to jihadister, som ifølge myndighedsdokumenter har forbindelse til eller er en del af terrorgrupperne Islamisk Stat og al-Qaeda. God læselyst!

Nyheder

Jihadister var med i netværk bag formodet momssnyd i dansk erhvervsliv.

I en årrække har to militante islamister været dybt involveret i et hidtil ukendt netværk med i alt 14 danske forretningsmænd med forbindelse til en række konkursramte selskaber, der har medført et tab på mere end 800 mio. kr. i ubetalt moms og skat for den danske statskasse. En gennemgang af over 100 kuratorredegørelser, retsdokumenter fra en række store momssager samt myndighedsdokumenter fra både Danmark, Sverige og Spanien viser, hvordan de 14 forretningsmænd har haft relationer på kryds og tværs med hinanden.

Af de 14 forretningsmænd i netværket har to ifølge en række retsdokumenter været en del af eller haft forbindelse til terrorgrupperne Islamisk Stat og al-Qaeda. Collage: Anders Thykier.

Novo trækker den danske medicinalindustri mod nye højder.

Milliarderne flyder i en lind strøm ned i kassen hos landets medicinalselskaber, der leverer nye rekorder trukket af det helt store flagskib Novo Nordisk. Ifølge Novo Nordisks forskningsdirektør Lars Fogh Iversen kan man ikke undervurdere betydningen af et stærkt forskningsmiljø på de danske universiteter. Det er i grundforskningen, mange potentielle lægemidler bliver opdaget, lyder det.

E-cigaretfirma ignorerede loven med ulovlig markedsføring. Uden at kunne bevise det har det kendte amerikanske e-cigaretselskab Juul markedsført sine e-cigaretter som værende sundere end cigaretter med almindelig tobak. (BBC)

Krisen i pelsindustrien udløser fyringsrunder. Krisen i pelsbranchen udløser fyringsrunder og store tab i følgeindustrien omkring sektoren. Hos flere af de største underleverandører lyder vurderingen nu, at krisen fortsætter i 2020 og formentlig først klinger af i 2021.

Investorer uimponerede over Apples nye iPhone-modeller. Giganten lancerede med pomp og pragt i aftes selskabets nye iPhones, men man havde ikke overraskelser med, der for alvor begejstrede - eller skuffede - investorerne på Wall Street, som nok snarere skæver til de nye streamingtjenester.

Kendt sports-site dømt ulovligt – blokeres i Danmark. Livesport-streamingtjenesten Rojadirecta skal nu blokeres af danske internetudbydere, skriver Rettighedsalliancen i en meddelelse.

Nye brændstofkrav er guld værd for olierederier. Få måneder før indførelsen af nye miljøkrav til brændsel i shippingindustrien oplever danske olierederier massiv efterspørgsel. Stigende indtjening er i vente. (Børsen)

Politimand, formand, dement. Glem det. Fra nu af skal det hedde politibetjent, forperson og person med demens. I hvert fald hvis det står til teknologi-giganten Microsoft, som snart lancerer en ny version af Word, hvor algoritmebaseret kunstig intelligens vil komme med forslag til mere såkaldt "inkluderende" sprogbrug. (Kristeligt Dagblad)

Arbejdsgivere: Kvinder er mere ærlige jobansøgere end mænd. En ny analyse bekræfter flere fordomme om forskellen på mandlige og kvindlige jobsøgere. Mænd overvurderer sig selv i jobsøgningen. De er mest uærlige. Og så skriver de i øvrigt langt dårligere CV’er og ansøgninger end kvinderne.

Gik du glip af...

Ny uro i Nordeas ledelse. Nordea vinkede tirsdag farvel til to ledende medarbejdere. Vicekoncernchef og COO Torsten Hagen Jørgensen og HR-chef Karen Tobiasen.

Torsten Hagen Jørgensen stopper med øjeblikkelig virkning som vicekoncernchef i Nordens største bank. Foto: Stine Bidstrup.

Ny temaserie

Nu gør de negative renter ondt. Hvad er det egentlig, vi har gang i? Banker har indført negative renter på indlån fra virksomheder og er nu i færd med at indføre det også for husholdninger, mens boligejere kan få penge for at låne i op til mindst fem år. Samtidig vokser modstanden mod de negative renter hos mange investorer og økonomer, som frygter, at de allerede gør mere skade end gavn i finansmarkederne. I en ny temaserie kigger vi nærmere på konsekvenserne. Læs med her.

Indsigt

Danske iværksættere skal tænke stort – ellers er det lige meget. Det er på tide, at alle med iværksætterdrømme retter blikket stift mod de store problemer i verden - i stedet for at forsøge at få succes med noget, der ikke rigtig gør en forskel. Sådan lyder det fra Mo Gawdat, der i 11 år arbejdede for Google, hvor han endte som direktør for forretningsudvikling i Google X – det sagnomspundne innovationsværksted, der satser på de helt store gennembrud.

»Jeg mener, at det næsten er selvisk, hvis man har fået den gave, at man er god til at innovere, og så kun tænker på, hvor mange dollars man kan tjene på det,« siger Mo Gawdat. Foto: Digital Hub Denmark.

Finans fakta

Flere sorte biler på de danske veje. Vi taler måske mere om klimaet, og en grøn bølge har muligvis ramt mange danskere. Men det er ikke noget, der afspejler sig i vores bilkøb. Nye tal viser i hvert fald, at de nyregistrerede bilers CO2-udledning er steget med 7,4 pct. siden januar 2017.
 

Dagens profil

Georg Dedichen deponerede sin advokatbestalling i 2015. I dag fylder han 75. Han er ikke sen til at svare, når man spørger efter en sag, han synes, har raget særligt op i karrieren. »I 1989-90 bistod jeg en klient, norske Nycomed, med at købe to af de større medicinalvirksomheder i Danmark. Det var en sag, der lagde beslag på det meste af min arbejdstid i hele perioden, og det var på det tidspunkt den største virksomhedshandel i Danmark,« siger han.

Hans fødselsdag skal fejres hjemme. »Jeg holder en hemmelig privat middag med mine to sønner og deres børn med fantastisk mad og fantastiske vine. Vi laver selv maden, vi trækker selv vinen op. Og vi drikker den selv.« Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

7/10

Danskernes tillid til bankerne styrtdykker. Syv ud af 10 danskere siger, at deres tillid til bankerne i dag er mindre eller meget mindre, end den var for fem år siden.

Børs

Wall Street gik fra minus til små plusser. S&P 500-indekset steg før lukketid marginalt, mens Dow Jones-indekset vandt 0,3 pct. Nasdaq faldt derimod en smule. En negativ stemning prægede de amerikanske aktiemarkeder først på dagen, og atter en gang så det ud til at være bekymringen for den globale vækst, der især ramte it-aktierne. Det blev dog bedre, som dagen skred frem, og blandt sektorerne fortsatte især energiaktierne opad i S&P 500 med et plus på 1,3 pct.

Debat

Endnu lavere renter på vej – hvad skal det nytte? »Nu skal man – og det vil ideelt set sige ikke bare ECB, men også det politiske system - troværdigt vise, at man er villig til at risikere overophedning, bobler og politiske kontroverser, og det kan for eksempel være i form af en mere "uansvarlig" finanspolitik,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Det sker i dag

  • Erhverv: Jyske Bank holder ekstraordinær generalforsamling. Bestyrelsen har fremsat forslag om nedsættelse af bankens aktiekapital. Selskabet bag tøjkæden Zara, kommer med regnskab for første halvår. Roblon kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Økonomi: OPEC offentliggør i dag deres rapport om oliemarkedet.
  • Politik: Byrådet i Frederikssund Kommune holder i dag ekstraordinært møde for at tage stilling til et tredje udbud af retten til at bygge boliger i den planlagte nye by Vinge.
  • Øvrigt: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, og USA's Nato-ambassadør, Kay Bailey Hutchison, forestår i dag en mindeceremoni i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles for terrorangrebet på USA den 11. september 2001.

PS...

Bilgiganten Volkswagen har valgt at pensionere sit velkendte tredimensionelle logo og i stedet satse på et nyt, mere minimalistisk logo. Planen for det nye design af brandet er skabt i Volkswagens egne lokaler på tværs af selskabets forskellige afdelinger over en periode på ni måneder. Sjovt nok minder det lidt om selskabets gamle, "flade" og minimalistiske logo.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarebranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også