Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Dansk kriger fra Islamisk Stat dukkede pludselig op i svensk millionsvindelsag | Ekspert: Langt flere privatkunder kommer til at betale for at have penge i banken | Nu vil Arla malke køer i Afrika

CBS-forsker Jesper Rangvid er blandt de eksperter, der mener, at negative renter i stigende grad kan ramme privatkunders indlån. Foto: Charlotte de la Fuente

GODMORGEN

I dag vil fokus være rettet mod rentemødet i Den Europæiske Centralbank, der ventes at sænke sine renter yderligere. En udvikling, som eksperter mener kan komme til at påvirke danske privatkunder, der i stigende grad vil opleve negative renter på indlån. Og så byder dagens første briefing på flere afsløringer i den opsigtsvækkende sag om momssvindel, jihadister og forsvundne millioner i temaserien: Grand Theft Europe.

Nyheder

Dansk kriger fra Islamisk Stat dukkede pludselig op i svensk millionsvindelsag

En dansk-tyrkisk mand, der kom til at kæmpe for terrorbevægelsen Islamisk Stat, fungerede i årevis som centralt bindeled for et netværk af danske forretningsmænd. Dokumenter fra en svensk svindelsag åbner nu for første gang op til historien om manden fra Islamisk Stat og formodet momssvindel for millioner af kroner.

Collage: Anders Thykier.

Ekspert: Langt flere privatkunder kommer til at betale for at have penge i banken

Langt flere vil blive ramt af negative renter på deres bankindlån i de kommende måneder, vurderer bl.a. professor Jesper Rangvid. Privatkunder med indeståender i banken på omkring 1 mio. kr. eller derover – ca. en tredjedel af privatkunders indestående - skal måske belave sig på at betale negative renter i banken fremover.

Bankdirektører advarer om eksperiment: »Negative renter er usunde for en økonomi«. Det er ikke sikkert, at det vil have en positiv effekt på økonomien, hvis ECB torsdag sætter renten længere ned. Effekten vil nok snarere være den modsatte, lyder det.

Arla vil til at malke køer i Afrika. Mejerikoncernen Arla begynder nu at aftage mælk fra omkring 1.000 landmænd i Nigeria. Arla investerer i et lokalt mejeri og vil selv forarbejde og sælge mælken på det afrikanske vækstmarked.

Arla etablerer sig nu i Nigeria med lokal produktion. Mejerikoncernen vil aftage mælken fra omkring 1.000 lokale landmænd. Arkivfoto.

Lufthavnspersonale nedlagde arbejdet. En betændt sag, hvor en 3F-tillidsvalgt truer en kollega til at melde sig ind, fik ansatte i SAS’ bagageafdeling til på ny at nedlægge arbejdet i Københavns Lufthavn. Sagen fik samtidig LA-formand til at kalde beskæftigelsesministeren i samråd om 3F-trusler. I Krifa gik formanden ud med et opråb til 3F, om at formanden må ind i kampen om tillidsfolkenes trusler, men den 3F's lokalformand i Katrup håber, sagen er "en enlig svale".

Brexit: Den britiske regering har offentliggjort sit "worst case"-scenario. Dokumentet med titlen "Operation Yellowhammer" er seks sider langt og indeholder 20 punkter, som onsdag aften er blevet offentliggjort på regeringens hjemmeside.

Bilindustrien går tiggergang til EU: Giv os statsstøtte. Hvis politikerne mener det alvorligt med omstillingen til elbiler, må de til lommerne i den helt tunge milliardklasse, siger bilproducenterne.

Nu styrtdykker salget af elbiler på verdens største bilmarked. Efter flere måneders voldsomme vækstrater er salget af elbiler i Kina vendt 180 grader.

Danske banker kræver livsforsikring for lån. Er der tvivl om kreditværdigheden, kræver flere banker nu, at kunder tegner livsforsikring, som banken får pant i - også selv om kunderne har én i forvejen. (Politiken)

Voldsomt dyk i salget af projektlejligheder i København. Salget af projektlejligheder i København er halveret i årets første syv måneder, mens det set over hele landet er faldet 34 pct. Det er et tegn, der ifølge boligøkonom skal tages alvorligt. (Børsen)

Temaserie: Grand theft Europe

Et netværk af dømte og formodede momssvindlere har over en årrække dirigeret millioner uden om statskassen, og eksperter frygter, at en del af pengene er endt hos terrorbevægelser. Finans afdækker hele sagen i temaserien "Grand Theft Europe – momsmillionerne, der forsvandt".

Gik du glip af...

De hjemløse direktører lænser statskassen. Aldrig har falske identiteter haft nemmere ved at oprette og drive virksomhed herhjemme. Eksperterne vurderer, at mindst 5 mia. kr. i år vil forsvinde til momssvindlere frem for at ryge i de offentlige kasser. Sådan lød det i maj i en kommentar fra chefredaktør Steen Rosenbak.

Indsigt

Vi er fanget i en blindgyde af negative renter, som vi ikke kan komme ud af. Der er ikke længere en klar vej ud af den negative spiral, og effekten på økonomien er tvivlsom. Sådan lyder fra Helge Pedersen, en af landets mest erfarne økonomer, der som cheføkonom i Nordea siden 1999 har fulgt finansmarkederne og den globale økonomi tæt.

Læs hele Finans' temaserie: Nu gør de negative renter ondt

Helge Pedersen har mere end 30 års erfaring fra den finansielle sektor. Foto: Marcus Trappaud Bjørn.

Finans fakta

Danske alkoholpriser blandt de højeste i EU. Er man på udkig efter billig alkohol, skal man se mod lande som Ungarn, Rumænien og Bulgarien, fastslår en ny statistik fra den europæiske statistikbank Eurostat.

Tal fra Eurostat. Grafik: Jacob Schrøder

Dagens profil

»Hvis du ikke er villig til at tage skraldet, skal du holde din kæft«. Gennem fire årtier har Orla Zinck uddelt verbale lussinger til supermarkeder, myndigheder, virksomheder, landmænd og alle andre, som kan holdes ansvarlige for, at dårlige fødevarer når frem til de danske forbrugere. Nu fylder han 75 år.

Orla Zinck har været en skarp kritiker af fødevaremyndigheder, dårlig fødevarekvalitet og tilsætningsstoffer. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

31

Danskernes tillid til erhvervslivets skatte-og momsbetaling er i bund. Også blandt erhvervsledere er der skepsis. Kun 31 ud af 100 tror, at virksomheder betaler det i moms og skat, som loven siger, de skal, viser en ny rundspørge lavet for FSR-Danske Revisorer.

Børs

Aktiefremgang efter godt nyt på handelsfronten. Det teknologitunge Nasdaq-indeks klarede sig bedst med et plus på 1,1 pct. Det brede S&P 500 steg desuden med 0,7 pct., mens Dow Jones vandt 0,8 pct. Den gode stemning skyldtes blandt andet nyt fra handelsfronten, hvor det kinesiske handelsministerium har fritaget 16 amerikanske varetyper for tidligere indført told på 25 pct. forud for de kommende handelsforhandlinger i Washington.

Debat

Erhvervsledere er bekymret for regeringsskiftet. Men sandheden er, at uanset regeringens farve, har erhvervslivet omtrent den indflydelse, det fortjener. Det er i høj grad selvskabte plager, der har givet et negativt politisk fokus på erhvervslivet, mener Thomas Torp, adm. direktør i den grafiske brancheforening Grakom.

Det sker i dag

  • Økonomi: Den Europæiske Centralbank, ECB, holder rentemøde i Frankfurt.
  • Politik: Miljøminister Lea Wermelin besøger en række virksomheder, som fokuserer på cirkulær økonomi. Formand- og næstformandskandidaterne i Venstre besøger frem mod det ekstraordinære landsmøde 21. september de forskellige regioner for at møde medlemmerne.

PS...

Hold jer væk. Overturisme er ved at ødelægge den danske hovedstad, mener Lonely Planet. I 2018 placerede forlaget ellers København som nummer et over de 10 byer, man skulle besøge i 2019. Nu har Lonely Planet ændret tonen og kalder København for overrendt, skriver Politiken.

BRANCHENYT
Læs også