Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Nye spor knytter dronesag til formodet netværk af momssvindlere | Overraskende melding fra nationalbankdirektør Lars Rohde | ECB genstarter seddelpressen og hamrer renten længere ned

Kansler Angela Merkel åbnede IAA, hvor hun blev mødt af flere demonstrator med klimabudskaber og modstand til bilindustrien. Foto: AP

GODMORGEN

Der er nye spor i sagen om massiv momssvindel, og så kommer nationalbankdirektør Lars Rohde med en noget overraskende melding - udover rentemeldingen. For ECB sænkede renten i går, og Finans giver dig her perspektiv og indblik i konsekvenserne. God læselyst.

Nyheder

Nye spor knytter dronesag til formodet netværk af momssvindlere

To af de tiltalte i en spektakulær terrorsag, der indledes mandag i Københavns Byret, kan nu knyttes til et netværk, der står bag formodet momssvindel for store millionbeløb, viser ny kortlægning. Et nyt spor i optrevlingen af sammenhængen mellem grænseoverskridende økonomisk kriminalitet og mulig finansiering af terrorbevægelser.

Læs hele temaserien "Grand Theft Europe - momsmillionerne, der forsvandt". Collage: Anders Thykier

Overraskende melding fra nationalbankdirektør: Måske er bankreglerne for stramme

Bankerne er underlagt så mange og komplicerede regler om kapital, likviditet og drift, at det er på tide at overveje en lempelse, lyder den opsigtsvækkende melding fra nationalbankdirektør Lars Rohde. En ekspert er ikke helt enig.

Tab på 1,3 mia. kr.: Historisk nedtur for pelsindustrien. Regnskabet er nu gjort op efter et katastrofalt år for den danske pelsbranche. Priserne blev de laveste i 16 år, og producenterne har samlet set lidt et milliardtab på ca. 1,3 mia. kr.

Flying Tiger-ejer vil levere årets største børsnotering. EQT, der i Danmark blandt andet ejer Flying Tiger Copenhagen, vil som bekendt børsnoteres i Stockholm. Ifølge et prospect offentligjort torsdag aften lægger fonden intervallet for de nye aktier på mellem 62 og 68 svenske kr. per aktie. Det svarer til mellem 41 og 45 mia. danske kr. og en værdi, der vil gøre det til Nordens største børsnotering i 2019.

Virksomheder frasorterer ansøgere automatisk. Din ansøgning til et nyt job kan meget vel blive vraget, uden at nogen overhovedet har læst den.

Angela Merkel kaldes »klimadræber.« Debatten om den ensidige satsning på elbiler kommer samtidig med, at den tyske kansler Angela Merkel torsdag åbner IAA. Og hun er ikke så klar i mælet, som mange kunne ønske. Flere end 20.000 ventes at deltage ved store demonstrationer, der er anmeldt af miljø- og klimaorganisationer til at finde sted på lørdag.

Airbus vil vide, hvor ofte du bruger flytoilettet. I jagten på ny data vil den europæiske flyproducent Airbus nu vide alt om passagerernes forbrug i flykabinen - bl.a. hvor ofte en passager bruger toilettet.

Jysk i strategisk millionsats: Åbner mega-center i Bulgarien. Det har kostet Jysk-kæden en investering på 107 mio. euro eller tæt på 800 mio. kr. Men et nyt distributionscenter i Bulgarien er en vigtig brik for den danske dynekædes videre erobring af Europa.

Gik du glip af...

Torsdag hamrede Den Europæiske Centralbank (ECB) renten længere ned. Kun ni måneder efter ECB-præsident Mario Draghi sagde, at man nu var færdig med at sænke renterne og afsluttede sit seneste opkøbsprogram, sænkede man igen renten og startede nye opkøb i obligationsmarkedet.

Mario Draghi, der står i spidsen for ECB, har igen lempet pengepolitikken. Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters.

Indsigt

Bliver pensionsselskabet din nye bank? De negative renter, likviditetskrav og øgede kapitalkrav gør langsigtet långivning meget svær for bankerne. Til gengæld er det guf for et pensionsselskab. »Jeg tror, at det er noget, som bliver flyttet. Her kommer pensionskasserne ind og tager en del af den rolle,« lyder det i et stort interview med Sampensions investeringschef Henrik Olejasz Larsen.

Henrik Olejasz Larsen er investeringsdirektør i Sampension. Foto: Carsten Snejbjerg.

Finans fakta

Disse danskere har den højeste månedsløn. Mere end 100.000 kr. Det er, hvad der skal til for at indtage placeringen som den faggruppe i Danmark med den højeste månedsløn. Det viser nye løntal.

Tal fra Danmarks Statistik. Grafik: Anders Thykier.

Dagens profil

Hun har bygget et hus i Kuala Lumpur. Drømmen var egentlig at etablere eget byggefirma et sted i Danmark, men da hun blev civilingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet, gik hun ikke solo. I stedet er hun endt som ansvarlig for Novozymes' Household Care-forretningsenhed i Sydøstasien, Mellemøsten, Centralasien og Pakistan. Mød 35-årige Julie Malbæk.

Julie Malbæk fra Novozymes kommer både i arbejdstiden og i sin fritid vidt omkring. Foto: Novozymes.

Dagens tal

15.000

I dag ventes dom i sagen mod "Desperate Housewife"-skuespilleren Felicity Huffman. Hun har erkendt at have betalt 15.000 dollars i bestikkelse til et universitet, så hendes datter ville klare sig gennem en optagelsesprøve. Retssagen mod Huffman i Boston er et led i en omfattende skandale om korruption og svindel på USA's eftertragtede universiteter, som bl.a. New York Times har beskrevet.

Børs

Jævn aktiedag med små plusser på Wall Street. Det brede S&P 500 vandt frem med 0,3 pct. Det samme gjorde Nasdaq, mens Dow Jones steg 0,2 pct. De amerikanske aktier steg igen efter nye opblødninger i handelskrigen. Kina fritig blandt andet nogle amerikanske varer for allerede indført told på 25 pct., og bagefter kvitterede USA efter markedets lukning med at udskyde toldforhøjelser på kinesiske varer to uger til den 15. oktober.

Debat

Bankernes tillidskrise kan blive dyr for staten. De danske banker er fanget i krydsild mellem hidsige angreb fra digitale opkomlinge, forøgede kapitalkrav og regulering efter finanskrisen og ikke mindst et forværret image, der får brændstof fra et utal af skandaler, mener virksomhedsredaktør Søren Linding.

Det sker i dag

  • Erhverv: 2. kvartalstal fra TK Development og årsregnskab fra Rovsing.
  • Økonomi: Danmarks Statistik med tal for firmaernes køb og salg, juni og juli 2019.
  • Politik: Åbent samråd om regeringens fremtidige EU-politik.
  • Øvrigt: Den svenske teenager og klimaaktivist Greta Thunberg deltager i en såkaldt skolestrejke for klimaet foran Det hvide Hus i Washington. Modeugen i London begynder.

PS...

Hvis James Bond skal anskaffe sig ny firmabil, skal han ikke lægge vejen forbi den internationale biludstilling i Frankfurt. Aston Martin er nemlig ikke blandt udstillerne. Overvejer 007 andre mærker, kan det også blive lidt af en udfordring. Ferrari? Nej. Alfa Romeo? Beklager. Toyota? Desværre, nej. Maserati? Mazda? Nissan? Fiat? Jeep? Volvo? Nej. Nej. Nej. Nej, Nej, og atter nej. Det er en mildt sagt amputeret udgave af den 68. Internationale Automobil Ausstellung (IAA), der åbnede torsdag. Her er forklaringen.

BRANCHENYT
Læs også