Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Flere lande har fundet opskriften på tidlig folkepension til nedslidte | Investorerne har fået guldfeber | Danskernes månedsløn rækker længere

Frygten for recession og ekstremt lave renter på ellers "sikre" statsobligationer får investorerne til at flygte over i guld, der er steget 25 pct. i løbet af det seneste år.  Foto: Seth Wenig/AP

GODMORGEN

En begivenhedsrig uge ligger foran os, hvor bl.a. Nationalbanken vil give sit syn på udsigterne for dansk økonomi, og hvor den amerikanske centralbank holder sit månedelige rentemøde. Men vi starter med et overblik over weekendens og morgenens vigtigste nyheder.

Nyheder

Flere lande har fundet opskriften på tidlig folkepension til nedslidte.

Mens danske politikere og andre strides om, hvorvidt det overhovedet er muligt, har flere europæiske lande allerede besluttet at give folk med tilstrækkeligt mange arbejdsår i tilstrækkeligt hårde fag ret til tidlig folkepension. Samtidig viser nye tal, at forskellen på kvaliteten af højt- og lavtuddannede pensionisters otium stiger.
 

Det er ikke raketvidenskab at skrue en model sammen for tidlig folkepension til nedslidte, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Foto: Jens Dresling.

Investorerne har fået guldfeber

Kursen på guld er steget mere end 25 pct. i løbet af det seneste år, og mange analytikere mener, at det kun er begyndelsen. Risikoen for recession og størstedelen af de "sikre" statsobligationer med en rente på 0 eller lavere får investorerne til at købe det ædle metal. Guld er dog bestemt ikke uden problemer for en privatinvestor.

Carlsberg vil undersøge, om der er foregået bestikkelse i koncernens indiske datterselskab. Det sker efter anklager om, at datterselskabet har medvirket til at betale indiske embedsmænd kontante beløb under bordet. (Berlingske)

Svindel med dansk udbytteskat kan være op mod 940 mio. kr. højere end hidtil antaget på grund af fejl hos banker i Danmark. Pengene skal lægges oveni de 12,7 mia. kr., som udenlandske investorer i forvejen vurderes at have snydt de danske skattemyndigheder for. (DR, Børsen)

Erhvervslivet vil skære CO2-udslip og skabe 120.000 job. Det er muligt at mindske det danske klimaaftryk markant, samtidig med at der bliver skabt tusindvis af arbejdspladser og mere velstand. Sådan lyder det fra Dansk Industri (DI) i en ny klimaplan. Målsætningen er at mindske Danmarks CO2-udtryk med 65-70 procent frem mod 2030. (Ritzau Finans)

Legetøjsbrødre kæmper med økonomien. Ranis Andersen-brødrene, der ejer legetøjskoncernen Dracco, har måttet aflevere nyt regnskab, hvor værdien af deres selskaber er nedskrevet med over en halv mia. kr. Men der er indtjening på vej, bebuder de.

Nu rækker din månedsløn længere. Danskerne får økonomisk mere ud af at arbejde. Pengene rækker som følge af en lav inflation længere, viser tal fra Danmarks Statistik. Krydret med en stigende beskæftigelse har det resulteret i en rekord.

Kapløb i Saudi-Arabien. Saudi-Arabien kan i løbet af få dage genetablere en del af olieproduktionen, der blev ødelagt ved et droneangreb lørdag. Men det vil tage adskillige uger at nå tilbage på samme niveau. (Bloomberg)

Op mod 5 pct. af verdens globale olieforsyning er påvirket af det droneangreb, som lørdag ramte Saudi-Arabiens største olieanlæg. Foto: AFP.

Rejsegigant slås for redning. Den britiske rejsekoncern Thomas Cook kæmper for at få en redningsplan på plads efter massive tab. Thomas Cook forhandler med det kinesiske firma Fosun Tourism om et salg af aktier. (BBC)

GM trues af strejke. Automekanikernes fagforening i USA har varslet strejke for selskabets ca. 48.000 medarbejdere hos den amerikanske bilgigant General Motors, GM. (CNBC)

Disney-chef forlader Apple. Disneys topchef Bob Iger forlader bestyrelsen i Apple, efter at teknologigiganten har varslet et indtog på streaming-markedet og dermed kommer i konkurrence med Disney. (CNN)

Gik du glip af...

To af de tiltalte i en spektakulær terrorsag, der indledes i dag, mandag, i Københavns Byret, kan nu knyttes til et netværk, der står bag formodet momssvindel for store millionbeløb, viser ny kortlægning. Det er blot det seneste spor i optrevlingen af sammenhængen mellem grænseoverskridende økonomisk kriminalitet og mulig finansiering af terrorbevægelser.

Indsigt

»Man skal ikke være sådan en bezzerwisser, der kommer fra Danmark og siger: Nu skal I bare høre, hvordan verden er skruet sammen«. Efter et omstridt salg af det danske klenodie Danisco var det en lettelse for den tidligere topchef Tom Knutzen at kunne gå på gaden i fred i et helt andet land.

Finans fakta

Danske alkoholpriser slår de fleste andre. Prisen på spiritus, vin og øl varierer voldsomt på tværs af EU. I nogle medlemslande giver man mere end dobbelt så meget for alkohol som i de billigste. Det fremgår af en ny statistik fra den europæiske statistikbank, Eurostat.

Kilde: Eurostat. Grafik: Jacob Schrøder.

Dagens profil

Boligøkonomen, der har sørget for at blive gældfri i huset. Hun er Danmarks mest citerede boligøkonom, og selvom hendes mantra er, at man ikke skal vælge lånetype ud fra, hvad man tror, der kommer til at ske med renten, så er det at spå om renten en væsentlig disciplin - også privat. Her er portrættet af Lise Nytoft Bergmann, som de seneste tre måneder har optrådt flere end 450 gange i de danske medier.

Lise Nytoft Bergmanns job som boligøkonom kræver to telefoner, en til private og en til professionelle opkald. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

100.000

Så mange atombomer som den, der blev kastet over Hiroshima, ville det have svaret til, hvis asteroiden 2000 QW7 havde ramt jorden. Asteroiden passerede vores klode natten til søndag i en forholdsvis tæt afstand på 5,6 mio. km.

Debat

Macrons Frankrig lyser op i europæisk vækstmørke. Ledigheden falder, væksten stiger og slagsmålet om brexit ser indtil videre ud til at prelle af på økonomien. Frankrig er lige nu et lyspunkt i den europæiske økonomi, skriver Frederik Engholm-Hansen, chefstrateg i Nykredit, i sin seneste klumme.

Det sker denne uge

Nationalbankerne i fokus. Onsdag holder Nationalbanken pressemøde om udsigterne for dansk økonomi. Og i USA afholder den amerikanske centralbank, Federal Reserve, sit månedlige rentemøde. USA's præsident Donald Trump har langet ud efter centralbanken og krævet en nulrente »eller lavere.« Ifølge Bloomberg er der stor sandsynlighed for en rentenedsættelse. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Topløn til kvindelige skuespillere. Scarlett Johansson topper Forbes’ liste over de bedst betalte kvindelige skuespillere. Sidste år tjente hun ifølge Forbes 56 mio. dollars – eller ca. 377 mio. kr.

Scarlett Johansson er blevet særdeles velhavende på sit skuespil. Foto: AP Photo/Matt Sayles

BRANCHENYT
Læs også